Re: Kees van der Westen - Spiritello

33
Persoonlijk vind ik dat je bij 6 bar niet echt meer kunt spreken van preinfusie, dat is gewoon al volwaardige extractiedruk. Maar ik ben het er wel mee eens dat het toch wat vreemd is om de machine op die manier in zijn kunnen te beperken.

In de praktijk zal het weinig uitmaken, de machine zal makkelijk in staat zijn de gewenste extractie percentages te behalen zonder PI boven de 4 bar.

Re: Kees van der Westen - Spiritello

36
HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:05 Ik haal met een 6 bar pre infusie een hogere extractie dan met 2,5 bar. Smaakt ook veel beter.
Dat spreekt vanzelf, hogere druk perst meer uit het maalsel.

Licht gebrande en minder goed ontwikkelde bonen hebben die "opdonder" nodig die ze bij de brander niet hebben ontvangen.

Zijn de boontjes in orde dan zijn extreme opsodemieters niet nodig.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Kees van der Westen - Spiritello

38
HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:24 Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Het is zoals je zegt, filter branding.

Het is natuurlijk heel persoonlijk maar in mijn optiek is dat onvoldoende ontwikkeld voor espresso en dan heb je er in een espresso machine grof geweld bij nodig om die boontjes alsnog op hun donder te geven.

Maar wie er blij mee is mag wat mij betreft zeker tevreden zijn!

Ik begrijp echter wel dat KvdW daar niet speciaal een 6 bar pre-infusie voor wil mogelijk maken, dat brengt gewone mensen maar in de war als die denken dat dat dus ergens voor nodig is en dat ze het moeten gaan proberen met alle zoektochten en verwarring van dien.

Juist omdat ik er net zo over denk ben ik geneigd hem daarin groot gelijk te geven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Kees van der Westen - Spiritello

39
fransg schreef: do 25 apr 2024, 18:28
HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:24 Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Het is zoals je zegt, filter branding.

Het is natuurlijk heel persoonlijk maar in mijn optiek is dat onvoldoende ontwikkeld voor espresso en dan heb je er in een espresso machine grof geweld bij nodig om die boontjes alsnog op hun donder te geven.

Maar wie er blij mee is mag wat mij betreft zeker tevreden zijn!

Ik begrijp echter wel dat KvdW daar niet speciaal een 6 bar pre-infusie voor wil mogelijk maken, dat brengt gewone mensen maar in de war als die denken dat dat dus ergens voor nodig is en dat ze het moeten gaan proberen met alle zoektochten en verwarring van dien.

Juist omdat ik er net zo over denk ben ik geneigd hem daarin groot gelijk te geven.
Jullie zitten wat dat betreft op een lijn.Zeg maar.

Re: Kees van der Westen - Spiritello

40
HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:24 Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Ongetwijfeld goed gebrand.
De enorme opdonder van 6 bar is erg lekker. Je ziet ook dat ondanks de hogere druk de pre-infusie langer duurt
Fijn dat je er zo diep in door gaat.De een is van de verdieping.De ander wat meer archaïsch zoals ik.

Over verdieping gesproken.
Deze mijnheer bouwt modelvliegtuigjes.

https://youtu.be/bS72nU0RlOo?si=X7SvslgCwqxXVJRF

Ik weet zeker dat hij thuis ook 6 bar gebruikt.Verdieping.