Ik ben echter niet overtuigd dat je de pre-infusie moet beperken tot 4 bar.
De bevindingen op mijn Nurri laten zien dat 6 bar pre-infusie juist heel goed kunnen zijn en dan snap ik niet dat ze een compromisloze machine beperken.
Re: Kees van der Westen - Spiritello
32Ze zullen getest hebben en tot deze conclusie gekomen zijn.
Het belangrijkste is denk ik nog steeds de koffie.Pre infusie is leuk maar ook weer niet zo belangrijk.
Net als tampen of WDT.
Het belangrijkste is denk ik nog steeds de koffie.Pre infusie is leuk maar ook weer niet zo belangrijk.
Net als tampen of WDT.
Re: Kees van der Westen - Spiritello
33Persoonlijk vind ik dat je bij 6 bar niet echt meer kunt spreken van preinfusie, dat is gewoon al volwaardige extractiedruk. Maar ik ben het er wel mee eens dat het toch wat vreemd is om de machine op die manier in zijn kunnen te beperken.
In de praktijk zal het weinig uitmaken, de machine zal makkelijk in staat zijn de gewenste extractie percentages te behalen zonder PI boven de 4 bar.
In de praktijk zal het weinig uitmaken, de machine zal makkelijk in staat zijn de gewenste extractie percentages te behalen zonder PI boven de 4 bar.
Re: Kees van der Westen - Spiritello
34Ik ga zelden boven 4,5bar
Als dat nodig is dan betekent het dat ik veels te lichte slecht ontwikkelde kl*tebonen heb
Daar moeten anderen maar lekker filterkoffie van maken dan.
Als dat nodig is dan betekent het dat ik veels te lichte slecht ontwikkelde kl*tebonen heb

Daar moeten anderen maar lekker filterkoffie van maken dan.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Kees van der Westen - Spiritello
35Ik haal met een 6 bar pre infusie een hogere extractie dan met 2,5 bar. Smaakt ook veel beter.
Nurri Leva / Ozik Bold MK3
Re: Kees van der Westen - Spiritello
36Dat spreekt vanzelf, hogere druk perst meer uit het maalsel.HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:05 Ik haal met een 6 bar pre infusie een hogere extractie dan met 2,5 bar. Smaakt ook veel beter.
Licht gebrande en minder goed ontwikkelde bonen hebben die "opdonder" nodig die ze bij de brander niet hebben ontvangen.
Zijn de boontjes in orde dan zijn extreme opsodemieters niet nodig.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Kees van der Westen - Spiritello
37Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Ongetwijfeld goed gebrand.
De enorme opdonder van 6 bar is erg lekker. Je ziet ook dat ondanks de hogere druk de pre-infusie langer duurt
Ongetwijfeld goed gebrand.
De enorme opdonder van 6 bar is erg lekker. Je ziet ook dat ondanks de hogere druk de pre-infusie langer duurt
Nurri Leva / Ozik Bold MK3
Re: Kees van der Westen - Spiritello
38Het is zoals je zegt, filter branding.HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:24 Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Het is natuurlijk heel persoonlijk maar in mijn optiek is dat onvoldoende ontwikkeld voor espresso en dan heb je er in een espresso machine grof geweld bij nodig om die boontjes alsnog op hun donder te geven.
Maar wie er blij mee is mag wat mij betreft zeker tevreden zijn!
Ik begrijp echter wel dat KvdW daar niet speciaal een 6 bar pre-infusie voor wil mogelijk maken, dat brengt gewone mensen maar in de war als die denken dat dat dus ergens voor nodig is en dat ze het moeten gaan proberen met alle zoektochten en verwarring van dien.
Juist omdat ik er net zo over denk ben ik geneigd hem daarin groot gelijk te geven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Kees van der Westen - Spiritello
39Jullie zitten wat dat betreft op een lijn.Zeg maar.fransg schreef: do 25 apr 2024, 18:28Het is zoals je zegt, filter branding.HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:24 Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Het is natuurlijk heel persoonlijk maar in mijn optiek is dat onvoldoende ontwikkeld voor espresso en dan heb je er in een espresso machine grof geweld bij nodig om die boontjes alsnog op hun donder te geven.
Maar wie er blij mee is mag wat mij betreft zeker tevreden zijn!
Ik begrijp echter wel dat KvdW daar niet speciaal een 6 bar pre-infusie voor wil mogelijk maken, dat brengt gewone mensen maar in de war als die denken dat dat dus ergens voor nodig is en dat ze het moeten gaan proberen met alle zoektochten en verwarring van dien.
Juist omdat ik er net zo over denk ben ik geneigd hem daarin groot gelijk te geven.
Re: Kees van der Westen - Spiritello
40Fijn dat je er zo diep in door gaat.De een is van de verdieping.De ander wat meer archaïsch zoals ik.HuibN schreef: do 25 apr 2024, 18:24 Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Ongetwijfeld goed gebrand.
De enorme opdonder van 6 bar is erg lekker. Je ziet ook dat ondanks de hogere druk de pre-infusie langer duurt
Over verdieping gesproken.
Deze mijnheer bouwt modelvliegtuigjes.
https://youtu.be/bS72nU0RlOo?si=X7SvslgCwqxXVJRF
Ik weet zeker dat hij thuis ook 6 bar gebruikt.Verdieping.