Pagina 4 van 5

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: di 26 apr 2011, 19:10
door cremalover
Bert K schreef:Wat ik me altijd afvraag: waarom wordt een thermoblock gezien als de mindere van een HX? In principe doen ze allebei precies hetzelfde. Koud water wordt door een warm medium geleid, en 'on the fly' opgewarmd tot zettemperatuur. Dat zou toch bij allebei de systemen stabiel moeten kunnen?

Vaak worden ze afgebrand de thermoblocks.Ik kan ze aanraden aan iedereen die voor een redelijk laag budget,snel een kwalitatief goede espresso maakt.

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: di 26 apr 2011, 22:10
door Bert K
Spironski schreef:Maar een boiler met ruim een liter water op 125C is denk ik wat stabieler van temperatuur dan een stuk aluminium dat opgewarmd wordt, gewoon vanwege de grotere "thermische massa".
Tja, dan zou je een groter thermoblock moeten nemen. Dan kom je er ook.
Bovendien zou het met een HX ook niet goed gaan als het "on the fly" gebeurt, je laat het water er toch eerst een kort tijdje in zitten?
Een HX gaat wel degelijk on the fly. Er zit maar een beetje water in de HX, en dat wordt er in veel gevallen juist eerst uitgeflushed. En als je achter elkaar koffie blijft maken is een HX juist erg stabiel.

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: wo 27 apr 2011, 03:22
door Spironski
Tja, dan zou je een groter thermoblock moeten nemen. Dan kom je er ook.
Ik geloof best dat het in principe kan, maar om een of andere reden wordt het niet gedaan. Ik denk ook dat je met een zwaar thermobloc het voordeel van de thermobloc kwijt bent. En eigenlijk zou er een PID op moeten, natuurlijk.
Een HX gaat wel degelijk on the fly. Er zit maar een beetje water in de HX, en dat wordt er in veel gevallen juist eerst uitgeflushed. En als je achter elkaar koffie blijft maken is een HX juist erg stabiel.
Ik meen toch dat een thermobloc het water nog sneller dan een HX moet opwarmen. In een thermobloc warmt het water op terwijl het door een doolhofje stroomt, in een HX staat het toch even stil in... de HX, alvorens het voor het zetten wordt gebruikt. Het is bij die laatste niet zo dat het water al stromend tot de juiste temperatuur wordt opgewarmd. Zou je de HX te lang achter elkaar laten stromen, dan zou je zien dat je temperatuur veel te laag uitkomt (zelfs zonder het dempende effect van de kop).

Maar goed, hoe belangrijk is dit alles? In principe zou je een prachtig thermobloc moeten kunnen bouwen. Alleen wordt het bij mijn weten meestal toegepast in wat lichtere en snellere machines met een minder nauwkeurige temperatuur regeling.
Maar als het goed gebeurd kan je, zoals bij de Quicks, best goede espressomachines krijgen. Ik noemde die ook niet voor niets als optie voor OP, mede vanwege de snelheid van opwarmen (zal nog altijd wel 10 minuten zijn?).

In feite is de Bezzera een soort hybride, is het niet, met z'n elektrisch verwarmde kop? Lichter en dus sneller dan een E61, maar zwaarder en dus stabieler dan een thermobloc. Het beste van beide...?

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: wo 27 apr 2011, 07:27
door cremalover
In feite is de Bezzera een soort hybride, is het niet, met z'n elektrisch verwarmde kop? Lichter en dus sneller dan een E61, maar zwaarder en dus stabieler dan een thermobloc. Het beste van beide...?
Kan ik je om 12 uur vanmiddag iets meer over vertellen. ;)

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: wo 04 mei 2011, 13:03
door @3aan
Bluecold schreef:Ik zou Vibiemme echt niet in de categorie La Cimbali plaatsen. La Cimbali maakt alleen professionele apparatuur en is daarin een van de grootste spelers. Vibiemme maakt ook thuisapparatuur en is een gemiddelde speler op het gebied van professioneel spul.
IK WILDE HIER TOCH NOG EVEN OP TERUGKOMEN;

Ze maken duidelijk wel spullekes voor de Home Barista, en nog verrekte mooi spul ook ;)

Afbeelding





La Cimbali Microcimbali Chrome
The reliability and the quality of the Cimbali tradition are alive in this series of espresso coffee machines for home use, which maintain all the functional characteristics of the best professional machines. The classic shape, the quality of the materials used, the artisan care of the workmanship make these machines precious and elegant objects for refined and exclusive environments.

...more information
Price: EUR 870.00 (Approx. 1218.00 US$ / 6873.00 NOK / 7838.70 SEK / 100050.00 JPY / 765.60 GBP )



Afbeelding





La Cimbali Liberty Brass
The reliability and the quality of the Cimbali tradition are alive in this series of espresso coffee machines for home use, which maintain all the functional characteristics of the best professional machines. The classic shape, the quality of the materials used, the artisan care of the workmanship make these machines precious and elegant objects for refined and exclusive environments.

...more information
Price: EUR 870.00 (Approx. 1218.00 US$ / 6873.00 NOK / 7838.70 SEK / 100050.00 JPY / 765.60 GBP )

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: di 10 mei 2011, 21:42
door Jacobs
Misschien nog wel even leuk om te vertellen hoe het is afgelopen... Ik had eigenlijk al besloten om voor de Bezzera BZ10 te gaan, dus de BZ07 maar dan met de hendeltjes op een wat logischer plek. Dus dit is het geworden:
Koffiesetup.jpg
Een Quickmill 820!

Uiteindelijk paste dit fijne apparaatje toch wat beter bij me denk ik, wat meer no-nonsense. Hij valt absoluut niet tegen, en met de prijs die ik ervoor betaald heb (€ 150 op Marktplaats, redelijk nieuw nog) is het ook moeilijk om je een buil te vallen. Zelfs het opschuimen gaat goed, microfoam behoort zeker tot de mogelijkheden. En met een digitale tijdklok erbij staat hij 's ochtends al lekker warm op me te wachten. :D

Bedankt voor de adviezen iedereen, veel geleerd...

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: di 10 mei 2011, 23:11
door @3aan
Dat is dus een zeer logische beslissing ;)

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: wo 11 mei 2011, 09:55
door cremalover
Jacobs schreef:Misschien nog wel even leuk om te vertellen hoe het is afgelopen... Ik had eigenlijk al besloten om voor de Bezzera BZ10 te gaan, dus de BZ07 maar dan met de hendeltjes op een wat logischer plek. Dus dit is het geworden:
Koffiesetup.jpg
Een Quickmill 820!

Uiteindelijk paste dit fijne apparaatje toch wat beter bij me denk ik, wat meer no-nonsense. Hij valt absoluut niet tegen, en met de prijs die ik ervoor betaald heb (€ 150 op Marktplaats, redelijk nieuw nog) is het ook moeilijk om je een buil te vallen. Zelfs het opschuimen gaat goed, microfoam behoort zeker tot de mogelijkheden. En met een digitale tijdklok erbij staat hij 's ochtends al lekker warm op me te wachten. :D

Bedankt voor de adviezen iedereen, veel geleerd...
Dat setje kan heel mooie koffie produceren.Alleen een tip.gooi dat witte plastic pijpje op je stoomarm in de diepste vuilnisbak.Enige wat het doet is zeepsopbellen produceren.Komt nog bij dat het zeer onhygienisch is.Weggooien dat kreng!!

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: wo 11 mei 2011, 10:50
door Jacobs
cremalover schreef:Dat setje kan heel mooie koffie produceren.Alleen een tip.gooi dat witte plastic pijpje op je stoomarm in de diepste vuilnisbak.Enige wat het doet is zeepsopbellen produceren.Komt nog bij dat het zeer onhygienisch is.Weggooien dat kreng!!
Zal eens kijken hoe het zonder gaat. Scheelt wel met draaien van de arm, je kunt anders lelijk je hand branden...

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

Geplaatst: wo 11 mei 2011, 11:18
door @3aan
Jacobs schreef:
cremalover schreef:Dat setje kan heel mooie koffie produceren.Alleen een tip.gooi dat witte plastic pijpje op je stoomarm in de diepste vuilnisbak.Enige wat het doet is zeepsopbellen produceren.Komt nog bij dat het zeer onhygienisch is.Weggooien dat kreng!!
Zal eens kijken hoe het zonder gaat. Scheelt wel met draaien van de arm, je kunt anders lelijk je hand branden...

TIP MET STIP *

Een passend stukje siliconenslang doet wonderen tegen verbrandingen, even de stoomtip er afdraaien voordat je deze slang plaatst, doe dat hoog genoeg dus eigenlijk alleen om het pijpje op z'n plaats te positioneren.