Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: vr 22 aug 2008, 00:46
Gisteren een klein pakje Kona gekocht. Was een koopje, dacht ik.
Kona Estate 250 gram
Zwarte lakzak, geen THT.
Ik maak het zakje open en... aijai-aie géén heerlijke koffielucht. Is deze koffie wel voldoende vers? Wel (ingedroogde) olievlekjes op de bonen, de koffie is wel redelijk vers in de zakjes gedaan. Redelijk kleine bonen, dat weer wel.
Branding: ± full city met de meeste ziel uit de boon gebrandt, maar nog niet ´dark´ of ´napolitaans´.
Machine: Giotto op 1,05 bar. Houder, 14-grams 2-kops.
Molen N/S (Rossi) Feitelijk maal ik alle soorten espressokoffie tussen de 4,6 en 5,2. Maar na vandaag heb ik een maalrecord gevestigd: 7,8 voordat de doorlooptijd normaal was en er een redelijke cremalaag ontstond.
Extractie verliep mooeizaam. Na 8 mislukte espresso´s stond de molen op een diepterecord van 7,8. De bonen werden letterlijk tot stof vermalen...
Natuurlijk kan hier geen goede koffie uit voortkomen. Van de voorafgaande kopjes heb ik hooguit 1 druppel geproefd: onderextracted, zuur en bitter. Op de stof-stand werd de koffie drinkbaar, maar weinig krachtig en had echt niet het aroma dat je omhelst zoals echte verse Kona doet. Zuurtegraad bleef hoog, maakte bij verschillende zet-temperaturen niets uit.
Kortom een zure sof en denk ik het bewijs dat echte Kona onder de 60€/kg niet te koop is.
Kona Estate 250 gram
Zwarte lakzak, geen THT.
Ik maak het zakje open en... aijai-aie géén heerlijke koffielucht. Is deze koffie wel voldoende vers? Wel (ingedroogde) olievlekjes op de bonen, de koffie is wel redelijk vers in de zakjes gedaan. Redelijk kleine bonen, dat weer wel.
Branding: ± full city met de meeste ziel uit de boon gebrandt, maar nog niet ´dark´ of ´napolitaans´.
Machine: Giotto op 1,05 bar. Houder, 14-grams 2-kops.
Molen N/S (Rossi) Feitelijk maal ik alle soorten espressokoffie tussen de 4,6 en 5,2. Maar na vandaag heb ik een maalrecord gevestigd: 7,8 voordat de doorlooptijd normaal was en er een redelijke cremalaag ontstond.
Extractie verliep mooeizaam. Na 8 mislukte espresso´s stond de molen op een diepterecord van 7,8. De bonen werden letterlijk tot stof vermalen...
Natuurlijk kan hier geen goede koffie uit voortkomen. Van de voorafgaande kopjes heb ik hooguit 1 druppel geproefd: onderextracted, zuur en bitter. Op de stof-stand werd de koffie drinkbaar, maar weinig krachtig en had echt niet het aroma dat je omhelst zoals echte verse Kona doet. Zuurtegraad bleef hoog, maakte bij verschillende zet-temperaturen niets uit.
Kortom een zure sof en denk ik het bewijs dat echte Kona onder de 60€/kg niet te koop is.