Pagina 4 van 9

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 10:44
door fransg
eleonardo schreef:Ik heb wel een groot nadeel ondervonden van m'n machine thuis.
Koffie buiten smaakt nu (ja, echt) nóg smeriger.
Misschien ga je ook dit beleven: als je bij mensen komt die het aan huis & auto te zien heel goed hebben, en je ziet waarmee ze hun koffie moeten zetten dan krijg je een beetje medelijden met die mensen die ondanks hun beperkingen er toch het beste van maken met elkaar ;-)

En wat betreft enkel/dubbel en vuistregels voor hoeveelheden: het kan handig zijn om ergens te beginnen met een bepaald filterbakje, een hoeveelheid en een doorloop, waarna je zelf op zoek gaat naar het effect van wijzigingen, en proeft. Een poosje geleden hoorde ik van een barista waar ik verrukkelijke koffie van dronk, dat ze niet zo op gewicht kijken, meer op smaak afregelen en dat het vermoedelijk 20g koffie was voor mijn kleine espresso. Zoiets kan je op ideeën brengen.

Jammer genoeg kun je via een forumbericht niemand laten meeproeven, maar of dat veel zou helpen weet ik ook niet. Als je het vergelijkt met iemand die net heeft leren lezen en wil doorpakken op literatuur en de een zegt "begin met een paar korte verhalen van Wolkers" en de ander "Meester en Margarita van Boelgakov!" -- je moet toch kijken wat jij zelf lekker gaat vinden op den duur.

Dat vind ik ook het mooie, het is niet iets dat iemand simpelweg kan aanschaffen en nadoen, je moet het (jezelf) leren, met behulp van veel dat je hier en daar kunt lezen.

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 12:06
door themanwiththeredface
Ik wil toch ook even eens lans breken voor het single bakje, zoals enkele voorgangers hier al gedaan hebben. Met een LM single bakje met 41mm tamper kan je echt een behoorlijke espresso zetten. Ik durf zelfs zeggen dat ik tegenwoordig meer hou van single dan van dubbel. Het is wel zo dat het single verhaal wat meer oefening vraagt en nóg meer aandacht voor dosering, distributie en tamp. Eén kleine afwijking heeft op 9 gram koffie natuurlijk een groter relatief effect dan op 20 gram.

Mijn ervaring is dat je met een single bakje, gevuld met 8-9 gram perfect een single kan zetten tussen de 15 en 20 gram.

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 13:25
door @3aan
themanwiththeredface schreef:Ik wil toch ook even eens lans breken voor het single bakje, zoals enkele voorgangers hier al gedaan hebben. Met een LM single bakje met 41mm tamper kan je echt een behoorlijke espresso zetten. Ik durf zelfs zeggen dat ik tegenwoordig meer hou van single dan van dubbel. Het is wel zo dat het single verhaal wat meer oefening vraagt en nóg meer aandacht voor dosering, distributie en tamp. Eén kleine afwijking heeft op 9 gram koffie natuurlijk een groter relatief effect dan op 20 gram.

Mijn ervaring is dat je met een single bakje, gevuld met 8-9 gram perfect een single kan zetten tussen de 15 en 20 gram.
Ik heb toch liever een hele goede Espresso. 8-)
Tevens vind het een hoop gedoe om 13 cent uit te sparen = € 18,- kiloprijs

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 13:51
door themanwiththeredface
@3aan schreef:
themanwiththeredface schreef:Ik wil toch ook even eens lans breken voor het single bakje, zoals enkele voorgangers hier al gedaan hebben. Met een LM single bakje met 41mm tamper kan je echt een behoorlijke espresso zetten. Ik durf zelfs zeggen dat ik tegenwoordig meer hou van single dan van dubbel. Het is wel zo dat het single verhaal wat meer oefening vraagt en nóg meer aandacht voor dosering, distributie en tamp. Eén kleine afwijking heeft op 9 gram koffie natuurlijk een groter relatief effect dan op 20 gram.

Mijn ervaring is dat je met een single bakje, gevuld met 8-9 gram perfect een single kan zetten tussen de 15 en 20 gram.
Ik heb toch liever een hele goede Espresso. 8-)
Tevens vind het een hoop gedoe om 13 cent uit te sparen = € 18,- kiloprijs
Wie sprak hier over geld? :?
Voor de rest uiteraard 'elk wat wils' . Over smaken valt niet te twisten.
Ik vind het jammer dat een single shot telkens weer wordt afgedaan als 'moeilijk' of 'begin er niet aan'. Het kan best en je kan er ook heel goede espresso mee maken. :D

Dit is net zoiets als het hele arabica/robusta verhaal. Velen zweren bij 100% Arabica terwijl er ook heel wat melanges met een beperkt percentage robusta zijn die ik durf te calalogeren als heel goed.

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 14:04
door bvds
ik verkies ook singles vanwege de smaak...destijds met een LM 1-kops bakje al en ook de op de cremina, elektra (en ook ponte)...ca. 9 gram op 20 gram espresso...ik zie met de naked ook absoluut geen signalen van onevenwichtige extractie terug en al hele maal niet in de smaak ;)

overigens smaakt een single niet hetzelfde als een gesplitste dubbele...anders en dus kan een ieder zelf bepalen wat hem/haar het meest bevalt!

overigens vond ik persoonlijk een single shot op zowel een e61 als bezzera zonder LM 1-kops bakje GEEN succes!

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 14:10
door Spironski
Als mensen net starten met hun espresso-apparaat nemen ze vaak het single filter om mee te beginnen. Blijkbaar is de gedachte: ik wil 1 espresso, dus moet ik het enkele filter gebruiken.

Wat hier dan meestal wordt geschreven is dat je, als je net begint, maar beter even dat single filter kan laten liggen, omdat het daarmee lastiger is om alles goed te krijgen. Bovendien is een dubbele ristretto ook maar net 45ml. en dat is al weinig, terwijl het wel de stijl is die velen gebruiken.

Als men eenmaal de kunst van espresso maken wat beter onder de knie heeft is er uiteraard niets op tegen om dat single filter te gaan gebruiken.

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 14:45
door eleonardo
Interessant het hele enkel/dubbelkops-verhaal, maar ik ga gewoon m'n naked pf gebruiken, en die is geloof ik maar liefst 21g; kan ik dus vullen naar gelang.


Erik82 schreef:Tip: werk niet met milliliters maar met grammen. De ene boon geeft meer crema en de andere minder. Volume is een slechte manier van meten bij espresso. Gewoon met brew ratio's werken. X gram maalsel erin en Y gram espresso eruit. Dat is de beste manier.

En natuurlijk gewoon het dubbelkopsfilter gebruiken. Volgens mij zijn er hier weinig mensen die echt gebruik maken van het enkelkopsfilter. Hiermee maak je het jezelf alleen maar moeilijker.
Espresso wegen, nooit aan gedacht. We gaan beide proberen.
Bluecold schreef:Gewoon een weegschaal erbij houden en proeven. En ja, het wordt makkelijker als je het vaker doet. Pak er 0.1gram weegschaaltje bij zodat je consistent kan werken.

Verder, dubbelzeefje pakken lijkt me handiger, want de meeste mensen met een E61 groep lijken een dubbelzeefje fijner te vinden. cremalover heeft een Strega, en dat is een heel andere machine.
Weegschaaltje van 0,1 g is net binenngekomen, dus die gaan we gelijk inzetten.
Aldus x gram koffie, maler stand x en dan 25 seconden en proeven, en met de tips een van de factoren aanpassen.
bobbee schreef:Edit: erik was me voor zie ik nu. ..:mrgreen:

Je kunt het beste experimenteren met de 2 kops filter basket. In ieder geval niet de 1kops (7gr). Dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk omdat het niet makkelijk is om daar een mooie espresso uit te krijgen.

En dan hier nog wat mooi leesvoer voor je:
http://www.home-barista.com/espresso-gu ... -tamp.html
Tnx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 15:00
door @3aan
themanwiththeredface schreef:
Wie sprak hier over geld? :?
Voor de rest uiteraard 'elk wat wils' . Over smaken valt niet te twisten.
Ik vind het jammer dat een single shot telkens weer wordt afgedaan als 'moeilijk' of 'begin er niet aan'. Het kan best en je kan er ook heel goede espresso mee maken. :D

Dit is net zoiets als het hele arabica/robusta verhaal. Velen zweren bij 100% Arabica terwijl er ook heel wat melanges met een beperkt percentage robusta zijn die ik durf te catalogeren als heel goed.
Ik moet voor m'n gevoel altijd een robusta mee laten lopen in m'n melanges, zonder deze mis ik wat!

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 16:50
door bvds
Spironski schreef:maar beter even dat single filter kan laten liggen, omdat het daarmee lastiger is om alles goed te krijgen. Bovendien is een dubbele ristretto ook maar net 45ml. en dat is al weinig, terwijl het wel de stijl is die velen gebruiken.
E61/bezzera groep: met een LM 1-kops bakje is het naar mijn ervaring juist nog eenvoudiger om een mooie extractie te krijgen dan met een dubbele tenminste als je ook een 41 mm tamper hebt en alleen de onderste cilinder vult. met andere bakjes inderdaad minder makkelijk en minder bevredigend wat smaak betreft.

ik verkies de smaak van een ca. 40% enkele espresso boven een >60% dubbele ristretto ;)

Re: Gevonden: mijn eerste HX

Geplaatst: do 31 jan 2013, 17:03
door Erik82
eleonardo schreef:Interessant het hele enkel/dubbelkops-verhaal, maar ik ga gewoon m'n naked pf gebruiken, en die is geloof ik maar liefst 21g; kan ik dus vullen naar gelang.
Bij je naked zit een goedkoop triple bakje. Als je hier een normale hoeveelheid in doet is het waardeloos om te verdelen. Als je hem goed vult moet je te grof malen en gaat de smaak hard achteruit. Dat ding is vooral handig om je bonen mee af te wegen :D . Zou zelf gewoon het 2-kopsfilter in de naked doen. Daar heb je veel meer aan. Als je dan toch een triple wilt dan een VST. Die werken wel goed.