Pagina 4 van 7

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: ma 04 jan 2010, 11:30
door SteefM
ronald22 schreef:Dus dan kan je toch met een espresso meerdere kanten op zoals het maken van een lekkere Americano die beter smaakt dan een filterkoffie en niet de vergeten een cappuccino of een cafe Latte?
Uiteraard kan je varieren maken met een espressomachine. Maar, als je goed kijkt, merk je dat van al die drankjes, de espresso de basis is: Americano een dubbele espresso aangevuld met heet water, Cappuccino espresso met melk en melkschuim, cafe latte dubbele espresso met heel veel melk en wat schuim, macchiato espresso met een beetje schuim, Lungo dubbele espresso maar langer doorgelopen met grovere maling.

Als je een bak filterkoffie wilt, wil je 'gewoon koffie', en daarvan is 'een espresso' níet de basis. Dan moet je iets verzinnen om toch een 'grote kop koffie zonder melk' te maken, en dat komt dan uit in een Americano of Lungo. Maar dit smaakt ánders, net zoals een cappuccino ánders smaakt dan een cafe latte. Of het 'beter' smaakt ligt aan jouw zetkunsten en apparatuur! Een americano smaakt absoluut NIET per definitie 'beter' dan een filterkoffie.
De visite zal dan alleen maar willen willen krijgen ipv een gewone filter koffie - of snap ik het verkeerd? :roll:
Dat ligt vooral aan jouw zetkunsten in een filterbak en een Americano/Lungo ;-)


Wellicht een beetje een rare metafoor, maar een poging tot verduidelijking:
Jouw visite vraagt om een jonagold appel, en je geeft ze een granny smith. Smaakt die granny smith dan beter? Dat zou kunnen; dat ligt aan die granny smith, of die lekker is, en of jouw visite wel ook van granny smiths houdt. Maar in ieder geval: je geeft ze wat anders dan waar ze om vroegen.

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: ma 04 jan 2010, 13:11
door Spironski
En Aadje's punt was dat een filterkoffie niet per definitie een slechte bak is. Als je dat goed doet en verse koffie gebruikt, kan een filterkoffie erg lekker zijn!

Punt is natuurlijk ook dat mensen "espresso" vaak verwarren met een minuscuul kopje sterk zuurbitter spul. En daar hebben ze terecht geen zin in. Vaak denken ze dan ook nog: sterk=veel caffeïne, maar dat is niet waar, espresso bevat juist minder caffeïne dan filterkoffie.
Ik heb al vaak gehad dat gasten, die eerst terughoudend reageerden als ze hoorden dat ik alleen espresso (en z'n varianten) voor ze had, uiterst verbaasd en enthousiast raakten over de espresso die ik hen serveerde, die zo vol, romig en zacht kon zijn.

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: ma 04 jan 2010, 13:14
door ronald22
Spironski schreef:En Aadje's punt was dat een filterkoffie niet per definitie een slechte bak is. Als je dat goed doet en verse koffie gebruikt, kan een filterkoffie erg lekker zijn!

Punt is natuurlijk ook dat mensen "espresso" vaak verwarren met een minuscuul kopje sterk zuurbitter spul. En daar hebben ze terecht geen zin in. Vaak denken ze dan ook nog: sterk=veel caffeïne, maar dat is niet waar, espresso bevat juist minder caffeïne dan filterkoffie.
Ik heb al vaak gehad dat gasten, die eerst terughoudend reageerden als ze hoorden dat ik alleen espresso (en z'n varianten) voor ze had, uiterst verbaasd en enthousiast raakten over hun espresso die zo vol, romig en zacht kon zijn.
Leuk om dit te horen!!!

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: di 18 mei 2010, 17:12
door sschat
Goed bezig jongens!

wellicht overbodig hier, maar er is een nieuw boek uit voor de 'beginnende' thuisbarista

http://www.thuisbaristaboek.nl

Hierin de basis voor espresso, cafetiere, en chemex zetmethode. Veel fotos en tips om je op weg te helpen.

Succes!

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: di 18 mei 2010, 17:27
door Nauti
@Sander,

Wat voegt dit boek toe aan de legio goede boeken die er zijn over espresso en koffie? Maw, waarom zou ik nu juist dit boek willen hebben?

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: di 18 mei 2010, 17:44
door sschat
Een boek wat voor de koffieliefhebber/uitvoerder is, maar ook voor diegene die die "gekken" niet helemaal begrijpt. En toch wel eens wilt weten wat er nou zo speciaal aan is. En zo ook het virusje oploopt...
Dus naast techniek ook een mooie kijk in de wereld waarin de koffiegek leeft

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: wo 19 mei 2010, 14:01
door Nauti
Dus het voegt niks toe dan lijkt me.

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: wo 19 mei 2010, 21:46
door karel
Het is een goed, overzichtelijk en toegankelijk boek dat voor serieus geïnteresseerden heel wat vragen weg kan nemen. Ook is het beter om het eerst te lezen en daarna pas te oordelen.

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: wo 19 mei 2010, 22:00
door Nauti
Ik vraag wat het boek toevoegt aan de reeds bestaande boeken, hier niet echt antwoord op gekregen dus dan ga er maar vanuit dat het niet veel toevoegt, vandaar.

Re: Handleiding voor beginners

Geplaatst: wo 19 mei 2010, 22:18
door NielsB
Hoi Sander,

Bedankt voor de tip. Het lijkt me een mooi vaderdagscadeau! :D

Grz Niels


ps: Als ik mijn K10 heb, gaan we ff wat afspreken!