Pagina 4 van 8
Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: wo 10 dec 2014, 18:50
door Roaldl
De bonen komen niet uit de vriezer, ik bewaar mijn koffie in CoffeeVac bussen. De koffie haal ik overigens bij Fascino Coffee, met een kilo doe ik normaal gesproken één maand. Net shotjes gezet om de temperatuur van de espresso in het kopje te meten, maar de thermometer begint pas bij 60 graden en daar kom ik niet bij in de buurt. De koffie is zonder probleem in één keer achterover te slaan, ik gok een graad of 40? De kwaliteit was wederom helaas niet denderend.
Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: wo 10 dec 2014, 19:11
door Rene12
Moeilijk.

als ik mijn kopjes verwarm, daalt de temp van het zetwater. Dit is te zien aan de druk van de zetgroep. Deze heeft wel even de tijd nodig om op temp/ druk te komen. Heb je daar al op gelet? En wanneer gooi je het warme water uit het kopje. Ik maal de koffie, tamp deze , laat de druk van de zetgroep weer tot 1 bar komen, portafilter in de machine, gooi de lever omhoog, gooi het warme water uit de kopjes, en dan voor de koffie uit de portafilter komt de kopjes eronder. Dan zou het een zeer warm kopje koffie moeten zijn. Let goed op dat de druk weer 1 bar is.

Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: wo 10 dec 2014, 19:14
door Rene12
Misschien is het ook handig om een goede thermometer aan te schaffen. Heb geduld, het komt goed! Heb af en toe ook met handen in het haar gezeten.

Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: wo 10 dec 2014, 19:18
door Roaldl
Ik doe het nagenoeg hetzelfde, het enige verschil is dat ik de kopjes eerst leeggooi en dan de lever overhaal

Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: wo 10 dec 2014, 19:23
door Rene12
Als je het water meet in de kopjes, en je meet 90 gr ,dan zou dat toch ook met koffie zo moeten zijn. Erg mysterieus. Hopelijk weet een ander forumlid raad.

Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: wo 10 dec 2014, 21:58
door Roaldl
Bedacht me dat er vandaag ook een thermometer voor het melk schuimen is binnengekomen.
Heel het riedeltje weer gedaan, thermometer in het hete kopje en een doppio gezet.
De temperatuur liep zowaar op tot 60°C en voelde ook goed warm aan. Snap er weinig van.
Voor mijn gevoel moet ik eerst zoveel mogelijk fouten uitsluiten. Het eerste wat ik nu ga doen is op mijn werk een passende tamper laten draaien.
Dat de koffie niet zo heet is als het water uit de kop lijkt me logisch? De puck moet ook verwarmd worden en de doorloop is veel lager door de weerstand van de koffie.
Iedereen bedankt voor het meedenken tot zover

Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: do 11 dec 2014, 08:22
door MarcoVenezia
Ik wwet dat er SCAE regels zijn voor de serveertemperatuur, kan een goede richtlijn voor je zijn. Ik heb zo nog niet teruggevonden, maar ik zoek nog even verder.
Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: vr 26 dec 2014, 13:40
door Roaldl
Update:
De Domobar is uit de keuken, mijn oude machine weer terug.
Kreeg er géén fatsoenlijks shots mee en stond er koffie van €40,- per kilo mee te verprutsen, eeuwig zonde...
Kerst is een tijd van bezinning, dus dat ga ik maar eens even doen.
Óf ik laat de machine goed nakijken, zodat ik zeker weet dat het gewoon aan mij ligt.
Óf hij gaat linea-recta Marktplaats op.
Vooralsnog is mijn "E61-avontuur" één grote flop
Ondanks alles, prettige dagen toegewenst!
Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: vr 26 dec 2014, 14:02
door Spironski
Ik snap er nog steeds niets van. En de E61 staat nu juist bekend om z'n vergevingsgezindheid en betrouwbare temperatuurgedrag.
Heb het gevoel dat we iets simpels over het hoofd zien, maar het zou intussen geen slecht idee zijn om eens naar een goed servicepunt als Kafko te gaan met je machine.
Hoop dat je intussen desondanks goede dagen hebt.
Re: Even voorstellen: Roald.
Geplaatst: vr 26 dec 2014, 15:02
door bobbee
Zit er een flow restrictor in zo'n domobar? Die kan verstopt raken, zeker na een ontkalkingsbeurt en de boiler niet wordt na gespoeld. Kleine stukjes kalk verstoppen de flow restrictor dan en de groep komt niet meer op temperatuur.
Ik vind dit en klusje voor KAFKO!
Maar....bonen van 40 euro per kg?