Pagina 4 van 8
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: wo 21 jan 2015, 06:01
door Kareltje
Niemand hoeft mijn lijdensweg naar goede koffie te lezen. Eerst een apparaat, gekocht, straks kakelverse koffie, zo'n slechte leerling ben ik niet.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: wo 21 jan 2015, 07:27
door Erik82
Zonder goede maler heb je niks aan kakelverse bonen. Als je Krups betere smaak geeft dan de Gaggia dan ligt het probleem bij degene die de espresso aan het maken is en de rest van de apparatuur. De Gaggia is per definitie vele malen beter dan een Krups. Als dat in jou ervaring anders is dan heb je na 5 pagina's nog steeds weinig tot niks geleerd.
Zonder goede maler en verse bonen is een espresso per definitie prut. Dat is een feit en geen mening. Als je anders beweert hebt je nog nooit een goede espresso op.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: wo 21 jan 2015, 23:12
door Kareltje
Heren!
Vanavond slaagde ik er in om 1 hele lekkere cappucino te zetten. Alles klopte, niet alleen de koffie maar ook de melk. Het was bijna pornografisch. Maar hoe kwam het zo?
Door mijn werk ken ik een man die mechanisch erg goed is. Ik vroeg hem even naar mijn maler te kijken en hij kwam erachter dat mijn Gaggia maler vast zat op wat schroefdraad. Nu dat weer liep kon ik mijn maling aan passen. Van de schijven tegen elkaar tot de schijven soepel draaiend. Ik besloot halverwege deze 2 uitersten wat koffiebonen te malen.
De koffie kwam lichtbruin uit de zetgroep. De crema bestond uit vele piepkleine belletjes. De melk werd ook mooi stevig onder het stoom pijpje (bio + houbare halfvolle melk). Ik zette een cappucino zoals je wel eens gehad hebt in een goed restaurant. Daarna ging ik 2x de mist in: ik had de stoomschakelaar vergeten terug te zetten en moest de machine snel afkoelen. Met minder resultaat. Een vierde keer ging het ook minder, ondanks de juiste positie van de stoomschakelaar.
Mijn krups stelde nu teleur. Een flinke crema laag, maar met een paar grove luchtbellen er in. Misschien wil het apparaat wat grovere maling.
Morgen ga ik weer verder maar de eerste kop van deze avond smaakte naar heel veel meer.
Een lekkere cappucino kwam er al uit de machine vandaag, ondanks de wat oudere bonen.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: do 22 jan 2015, 04:02
door Spironski
Over het algemeen, en zeker bij zo'n maler als de Gaggia, zit de juiste maalfijnheid ergens rond het punt waar de maalschijven elkaar raken, en dan een kwart slag grover. Het maalsel voelt dan een beetje als iets tussen fijn tafelzout en meel in.
De extractie zou dan rond de 25 seconden moeten zijn met zo'n 30 ml espresso. Had je dat zo'n beetje?
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: do 22 jan 2015, 04:21
door Kareltje
Beste Spironski,
Gezien de afstand tussen ons denk ik er aan wat filmpjes te maken en die up te loaden naar een videomsite zodat je de beelden en geluiden kan intrepeteren. Weet jij een goede site ervoor? Misschien youtube, mag ook wat anders.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: zo 25 jan 2015, 08:54
door Kareltje
Beste Spironski,
ik heb 30 ml afgemeten in een glas, dat is erg weinig, en ik moet helaas helaas zeggen dat mijn Gaggia Classic daar 5/10 seconden over doet en geen 25. Wat mij doet denken dat ik nog fijner moet malen. Dat vindt mijn Gaggia MM maler niet leuk! Maar wat moet dat moet. Ik heb nog wat oude espresso koffie staan daar kan ik de maalgraad mee vergelijken. Mocht jij nog andere tips hebben...ik kan mij indenken dat de druk te hoog is, maar die had ik al vrij aardig afgeregeld met de eerder beschreven methode. Ook kan ik met de oude koffie wat gaan zetten, niet voor het lekkere, maar om te kijken of daar het water wel langzaam doorheen gaat-
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: zo 25 jan 2015, 09:08
door Erik82
Maling vergelijken is compleet zinloos. Zeker als het oud en uitgedroogd is. Je maler is gewoon niet geschikt voor espresso. Heb je eindelijk eens verse bonen want oude, lees uitgedroogde, bonen moet je als poeder malen om nog een beetje weerstand te genereren. Een bar of 2-5 teveel aan druk gaat niet dat verschil van 20s geven.
Je probleem is de maler en de bonen en dat is het al 6 pagina's lang.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: zo 25 jan 2015, 09:33
door Kareltje
Dus eigenlijk zitten ze bij Gaggia te slapen, espresso machines bouwen kunnen ze, maar als het om malers gaat zijn ze niet helemaal goed bezig? 250 euro op tafel leggen voor een nieuwe kan ik niet zomaar even, 100 euro is al veel. Heeft iemand een tip, voor een maler (flink) onder de 100 euro dan zal ik dat zeker tot mij nemen.
Ik probeer kakelverse bonen te krijgen, ik heb de stadsbranderij te Amsterdam al benaderd, maar deze man reageert niet. Zou het ook eens niet aan mij kunnen liggen? Ik heb jullie om meerdere adressen gevraagd in Amsterdam maar ik kreeg slechts een tip, ook omdat Simon Levelt niet voldeed.
Ik vind soms de sfeer op dit forum soms erg zuur, ik heb dat en tijdje voor mij gehouden maar nu wordt het mij ook eens te veel. Dat is trouwens ook een topic geweest op dit forum, de sfeer en de houding jegens nieuwelingen, ik zeg kennelijk niets nieuws.
Wat ik nu zeg geldt overigens niet voor Spironski.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: zo 25 jan 2015, 09:45
door Erik82
Dan moet je misschien eens beter luisteren want dat is meestal het geval bij beginners die zeggen dat wij zuurpruimen zijn. Je geeft ze keer op keer advies zoals ook bij jou het geval is en toch luisteren ze maar half en gaan ze hun eigen gang. Je hebt nu kunnen ervaren waar dat toe leid.
Er is hier een heel subforum waar talloze branders staan. Als je de zoekfunctie goed had gebruikt had je ze allang gevonden. Er wordt in zowat elk beginnerstopic naar horecamalers verwezen die rond de 100 euro kosten.
Kijk eerst eens kritisch naar jezelf voordat je ons zuurpruimen gaat noemen want je bent zelf zo eigenwijs als wat. Als het je lukt om objectief de laatste 6 pagina's terug te lezen kun je tot geen andere conclusie komen. Je maakt dezelfde fouten die al honderden keren staan beschreven op het forum. Wees blij dat we je nog helpen. Spironski is niet de enige behulpzame persoon. De anderen die je hebben proberen te helpen de laatste 6 pagina's heb je zelf weggejaagd door je houding. Het probleem dat ben je in dit geval toch echt zelf en dan moet je ons daar niet de schuld van geven. Ik ben er klaar mee.
Re: Kareltje stelt zich voor....
Geplaatst: zo 25 jan 2015, 11:46
door Kareltje
Ik heb even gezocht in het adresjestopic, alle branders afgelopen, geen een zit er in Amsterdam, op de stadsbranderij na, die niet reageert (tot nu toe). Er zal geopperd kunnen worden dat je koffie kan laten verzenden, maar dat wordt duur, en het is usance hier dat koffie van ouder dan een maand de sjeu er af is. Coffeeplanet vindt dat hun koffie wel een jaar meekan na de branddatum! Ik ken andere branders niet in hun houding, maar ik wil graag jullie tips respecteren en heb geen zin in discussies met een webshop over koffie ouder dan een maand, die mij toegestuurd zou kunnen worden.
Over een betere maler: Spironski vindt dat een Gaggia MDF zowat de ondergrens is, hij vermoedde ooit dat een Fiorenzato T80 gekocht kan worden voor 90 euro. Ik heb Marktplaats afgezocht maar geen een exemplaar gevonden. Wat ik zie van fotos lijkt het mij een mooi apparaat. Mocht ik een ander goed apparaat over het hoofd zien wat te koop is tot 100 euro dan hoor ik het graag.