Pagina 4 van 10

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: wo 08 apr 2009, 11:02
door Simon
Nauti schreef:Ah, ik zie dat je de DE versie hebt, deze heeft volgens mij zowiezo een dubbele manometer. De PM is er blijkbaar in twee versies
Ah, ik wist niet dat de PM er in twee versie zijn. Ik heb de DE gekozen om het m'n vrouw, die zelf geen koffie drink, het wat makkelijker te maken. Bovendien wel handig, kun je zonder je te haasten de melk uit de koelkast halen.

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: wo 08 apr 2009, 11:39
door Nauti
Ik zie de voordelen, maar hij was weer een stukje duurder, men moet keuzes maken in het leven :D

Heb je al mooie shots uit de machine weten te toveren? en hoe gaat het opschuimen, vooral dit laatste vind ik lastig, de kracht en de 4 gaatjes zorgen er bij mij voor dat de melk heet is voor dat ik mooie foam heb, onkunde :)

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: wo 08 apr 2009, 11:50
door Simon
Voor een mooie shot heb ik nog wat betere koffie nodig. De bonen die er t/m gister inzaten waren wellicht wat oud, hetgeen in een heel dunne crema resulteerde. Hoe gaat dat bij jou?

De melk is idd heel snel heet, er zit zoveel power in. Schuimen gaat wel, maar echte top microfoam is me nog niet gelukt, zeker bij een kleine hoeveelheid melk. Veel oefenen denk ik, ik heb al even geïnformeerd naar een nippel met minder gaatjes. Geen idee of dat er is, misschien gaat dat minder snel.

Voor de basics bekeek ik deze:
http://www.youtube.com/watch?v=sjk8-hymMFA" onclick="window.open(this.href);return false;

Op dit forum las ik dat de Bezzera in Duitsland populair is. Met wat rond zoeken kwam ik op de volgende links:
http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... -bz07.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... ionen.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik heb ze nog niet gelezen (ben net vader geworden, lees: heb niet veel tijd over...). Komend weekend eens in duiken.

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: wo 08 apr 2009, 11:51
door marmhz
Maak eens twee gaatjes dicht bijvoorbeeld met een tandenstoker of sateprikker. Als het dan veel beter gaat zou ik er een 2 gaats tip opzetten.

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: wo 08 apr 2009, 11:55
door Simon
marmhz schreef:Maak eens twee gaatjes dicht bijvoorbeeld met een tandenstoker of sateprikker. Als het dan veel beter gaat zou ik er een 2 gaats tip opzetten.
Dat ga ik vanavond eens proberen!

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: do 09 apr 2009, 20:39
door rolf
Nauti schreef: Het indicatielampje dat aangeeft dat het reservoir leeg is vind ik vrij nutteloos, de gevoeligheid van de sensor is naar mijn mening veel te laag waardoor er zodra het lampje uitspringt er ook gelijk moet worden bijgevuld (de machine schakelt namelijk op dat moment de pomp uit)....Ik ga nu opzoek naar een naked portafilter voor deze machine zodat ik mijn skills kan opschroeven en minder kilo's bonen verspil aan mislukte kopjes expresso :D mocht iemand weten waar ik die kan krijgen dan zou ik dit graag horen :)
Het bericht uit Milano is binnen. De Bezzera fabriek geeft aan dat de leegwater sensor inderdaad 1:1 loopt met het uitgaan vd machine. Je weet dan wanneer de machine ineens stopt, dat de oorzaak ligt aan het leegraken vd watertank. En niet dat er iets stuk is ofzo. Het is inderdaad geen pro-actieve waarschuwing. Tja, of dat handig is..niet vreselijk inderdaad. Maar ik zie andere merken dat op dezelfde manier doen. Dus 's ochtends met vers water bijvullen blijft de beste weg, dan kom je bijna nooit zonder water te zitten gedurende je shot.

Bezzera maakt helaas geen naked portafilters. Wellicht wel te krijgen bij onderdelenzaakjes als espressoparts, of via ebay proberen??

Voor het mooi opschuimen van melk zou ik ook eens een grotere RVS kan gebruiken. Een profi machine vraagt om een profi afmeting melkkan van circa 0.6-0.9 lt. Ongebruikte melk zet je gewoon weer in de koelkast. En oefening baart kunst, microfoam maken is wel een leerproces..dat kan je niet zomaar na aankoop. Workshopje helpt misschien :?

ciao,

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: vr 10 apr 2009, 00:45
door Spironski
Mijn machine pakt die beveiliging net zo aan. Ik gooi altijd vlak voor het zetten met een kannetje 0,5 liter water in het reservoir, houd je het ook een beetje vers.

En hoe zit het nu met dat portafilter van de Bezzera: het is geen E61, maar er passen wel die filters in? Of kan je nu wel gewoon de E61 filterdragers gebruiken?

Microfoam is inderdaad niet iets wat je "eventjes" onder de knie krijgt. Je zult waarschijnlijk wel moeten oefenen.
Maar nu had ik altijd begrepen dat je melk die eenmaal is opgeschuimd niet nogmaals kan opschuimen? Wil je het opnieuw gebruiken, dan zal er altijd verse melk bij moeten?
En het nadeel van een grote melkkan kan zijn dat je als het ware door de melk heen spuit als je er niet genoeg in doet, en dat geeft geen mooie microfoam.
Ik deed het voor twee cappu's altijd met een 0,7l Motta, maar het gaat mij een stuk beter af nu ik daarvoor een 0,5 l. Motta gebruik. Die 0,7l gebruik ik nu als ik drie cappu's wil maken, en als ik er maar ééntje maak heb ik daarvoor zelfs een 0,35l kannetje. Het kan zijn dat mijn machine minder stoomkracht heeft, maar ik weet niet of dat wat uit maakt.

Edit: ik heb het nog maar eens op gezocht. Hier is veel te vinden: http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide" onclick="window.open(this.href);return false; .
Onder het kopje "Hello Milk" , is er ook het volgende te vinden:

"Of great interest is that both proteins are stable up to approximately 140F (60C)after which they become susceptible to denaturation. The proteins no longer maintain their native shape or charge and will not behave in the same way to facilitate the creation of foam. New proteins are needed, more milk must be added. By adding fresh milk to already steamed milk you introduce new, unchanged proteins and can foam again.

The above is a complicated way of explaining where the old adage that you can “foam milk once and steam it twice” comes from. To foam milk a second time won’t work because the proteins that facilitated the formation of the foam initially have become denatured. You can of course just reheat the milk a second time but even that is not recommended. Steam only as much milk as you need for a given drink. Start with cold fresh milk every time. Never resteam milk or add fresh milk to already steamed milk. It is considered poor form."

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: vr 10 apr 2009, 12:45
door Nauti
Thanks voor het uitzoeken. Design technisch lijkt het me een peuleschil om de indicatie van een leeg of bijna leeg reservoir anders aan te pakken, opvallend dat de meeste merken dit niet doen.

Voor het opschuimen gebruik ik een 0.6l RVS kan. Ik heb nog veel oefening nodig, dat is wel duidelijk :-)

De E61 filterhouder past niet in de bezzera, ik heb het over de filters zelf. Volgens mij kan de filterhouder van Bezerra wel de gangbare 58mm filters aan. Ik ga dit gewoon proberen en laat jullie het resultaat weten.

Ik heb meerdere shops gevonden die Naked portafilters voor Bezzera machines verkopen, of deze passen op de BZ07 is me nog niet duidelijk. Mijn vragen aan de shops die ze verkopen blijven vooralsnog onbeantwoord. Desnoods maken we er zelf een, moet ook niet te moeilijk zijn lijkt me :D

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: vr 10 apr 2009, 15:53
door Nauti
Zojuist bij http://www.pasmarose.de" onclick="window.open(this.href);return false; een naked portafilter besteld voor de BZ07 :D Ik hoop dat ik spoedig espressoporn plaatjes van perfect lopende extracties op dit forum kan plaatsen :)

Re: De keuze is gemaakt...het wordt een Bezzera

Geplaatst: za 11 apr 2009, 14:59
door Simon
Ik ben benieuwd!
Heb je ook nog naar een diepere filter gekeken? Bij mij blijft de puk af en toe aan de douche kop plakken...