Re: gespot

3011
manduca schreef:Had er bijna een overgenomen. Vind het wel een mooi ding.
Maar overweeg nu eigenlijk een etzmax….
Naar ik begrijp is dat ook een goede upgrade, ondanks de veel kleinere schijven, voor mijn K10.
Ik denk vooral qua gemak, zeker met de weegcel. Op smaak en Consistentie denk ik dat K10 beter kan presteren, maar die Etzmax heeft ook mijn aandacht... Erg gaaf ding. De HG one zou ik persoonlijk niet willen hebben. Ik vond het geen pretje die keer dat ik het probeerde, dat met de hand malen.
Afbeelding
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: gespot

3012
Ik moet er eens voor gaan zitten om de Olympus op smaak te gaan testen met de Etzmax. Hoop espresso's zetten en dan iedere keer één klein slokje, het liefst blind. 32mm conisch en 75 mm plat, kijken of ik dit van het weekeinde gezinsoverlevend kan gaan doen.



Re: gespot

3013
Die kleinere schijven van de Etzmax valt wel mee toch? Die gekke Liechtensteiners meten alleen de binnenste kegel, waar alle andere fabrikanten de buitenste kegel meten. Dan is hij nog steeds iets kleiner, maar kom je in de buurt van de 60-65mm conische burrs net als de Niche.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: gespot

3014
Er is zowel op dit forum als op menig site gerept dat bigger isn't always beter. Die 32 mm is een bewuste keuze geweest van de heer Etzinger o.a. vanuit kleiner betekent minder wrijving dus minder warmte. Inderdaad, de draaiende maalring is groter, zo had ik het nog niet bekeken. Maar juist een molen met kleine schijven maken in een tijd waarin molens elkaar opvolgen waarvan de ene schijf nog groter is dan de ander. Prettig dat er iemand is die tegen de stroom ingaat en bewijst dat het ook met kleine schijfjes subliem werkt.



Re: gespot

3015
De afmetingen van de schijven is al jaren stabiel. Veel groter is het allemaal niet geworden dan het al lange tijd is.
Etzinger zegt kleinere schijven = kleinere maalkamer dus minder retentie. Grotere schijven is niet direct betere smaak maar zorgt doorgaans wel voor meer consistentie in de maalgraad afstelling wat zorgt voor meer precisie en minder verloop. Dat heeft indirect invloed op de smaak. Kleinere schijven vergen doorgaans meer correctie door invloeden als luchtvochtigheid en temperatuur.

Maar nu, uit interesse. Ik kan nergens vinden hoe groot die outer burr dan werkelijk is van de Etzinger.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: gespot

3016
bobbee schreef: do 16 feb 2023, 09:12 Maar nu, uit interesse. Ik kan nergens vinden hoe groot die outer burr dan werkelijk is van de Etzinger.
De dikste kant van de innerlijke bur is zo te zien 31.7mm dus de smalste kant van de uiterlijke bur zal ook zoiets zijn.

Wat de breedste kant is ervan dat weet ik niet, dan zou ik de maler uit mekaar moeten halen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: gespot

3017
Thanks!
Ik zal die van de niche opmeten ter vergelijk. Niet om te bepalen welke beter zou zijn, puur interesse.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: gespot

3018

fransg schreef: De dikste kant van de innerlijke bur is zo te zien 31.7mm dus de smalste kant van de uiterlijke bur zal ook zoiets zijn.

Wat de breedste kant is ervan dat weet ik niet, dan zou ik de maler uit mekaar moeten halen.
Afbeelding


Beduidend grotere burrs in de Niche dus dan 32mm ondanks dat Etzinger de kleine burr opmeet en daardoor eerder in dit topic werdt geopperd dat de afmeting dichtbij niche burrs zou zitten. (kony burrs zitten in de Niche).


‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’