Nadat de eerste kennismaking met de Bianca goed is verlopen kan langzaam het grote experimenteren beginnen, dat is uiteindelijk waarom ik voor de Bianca heb gekozen. Inmiddels lekker aan het proberen en had vandaag echt een voltreffer die ik graag met jullie wil delen
.
Ik had al meerdere keren voorbij zien komen dat men filter / pour-over achtige koffies bereidde met de Bianca. Daarnaast zag ik steeds meer filmpjes over spro-overs, coffee shots en nog meer mooie termen voorbij komen. Ik had zo mijn bedenkingen, tot vandaag...
Geweldig! Een soort filterkoffie met veel body en hele intense smaak zonder dat er iets te erg uitspringt.
Ik heb het als volgt gedaan:
1. Paddle zo instellen dat je een flowrate van ongeveer 2ml/sec hebt (gemeten door met een kopje op de weegschaal de pomp 30s te laten lopen, zonder filterdrager). Zie stand van paddle bij mij hieronder, verschilt natuurlijk per machine maar geeft een richting.
2. 15g koffie doseren in 18-21g bakje. Ik gebruikte filter bonen van Caffenation, dus behoorlijk licht gebrand (zie onder). Maling bij mij 3.5 op de Kinu m47 traveler, voor espresso zit ik normaal op 2.7 & voor v60 op 4.4. Ik heb geen aeropress, maar las dat dit zo rond aeropress maling zou zijn.
3. Heel licht tampen en filterdrager plaatsen
4. Hendel omhoog en pomp laten lopen tot je iets van 150g koffie in je kopje hebt. Paddle hoef je tijdens extractie niets mee te doen.
5. Roeren, beetje laten afkoelen, enjoy
.
De stand van de paddle, dit was na het zetten van de koffie dus de manometer moet je negeren:
De gebruikte koffie:
Voor mij echt een leuke ontdekking, en iets wat ik zeker vaker ga proberen!