Pagina 363 van 490

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 18:43
door gilleko B.
bobbee schreef:
gilleko B. schreef:Malabar wel luchtig boontjes, volgens mij een lage densiteit. Bij sommige molens leidde dat tot aanmerkelijk sprayen van die boon. Bij de Ceado las je nog wel daar over.

Afbeelding
Afbeelding
Daarom zei ik het. Grote boon en een lichtgewicht. Maar het kan natuurlijk nooit minder wegen dan het gewicht.
Afbeelding
Make me happy als ik zelf op de weegschaal sta
Afbeelding


Afbeelding




Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 18:47
door gilleko B.
maurice1 schreef:
omeCo schreef: zo 04 dec 2022, 16:10 Vandaag deze boon eens in de molen gedaan. Meestal is stand 3,5 tot 4,5 toereikend maar ik moest nu naar 1 op de Olympus. 16 in, 36 uit.
Alle inspanningen ten spijt bleef het een te zuur bakkie. Iemand nog een tip?

Afbeelding


Afbeelding
Hoe vers is hij?
Zie ook alcoholische fermentatie staan, zou dat nog een rol spelen?

Afbeelding



Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 20:56
door bobbee
gilleko B. schreef:
bobbee schreef:
gilleko B. schreef:Malabar wel luchtig boontjes, volgens mij een lage densiteit. Bij sommige molens leidde dat tot aanmerkelijk sprayen van die boon. Bij de Ceado las je nog wel daar over.

Afbeelding
Afbeelding
Daarom zei ik het. Grote boon en een lichtgewicht. Maar het kan natuurlijk nooit minder wegen dan het gewicht.
Afbeelding
Make me happy als ik zelf op de weegschaal sta
Afbeelding


Afbeelding
Als je daar ooit iets op vindt, let me know!
Afbeelding

Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 22:30
door omeCo
maurice1 schreef:
omeCo schreef: zo 04 dec 2022, 16:10 Vandaag deze boon eens in de molen gedaan. Meestal is stand 3,5 tot 4,5 toereikend maar ik moest nu naar 1 op de Olympus. 16 in, 36 uit.
Alle inspanningen ten spijt bleef het een te zuur bakkie. Iemand nog een tip?

Afbeelding


Afbeelding
Hoe vers is hij?
Ja, als ik dat eens wist. Datum branden: zie verpakking. Zal wel op het afscheurrandje hebben gestaan. Dus brandgaten kan ik je niet geven.
Op de site staat “wekelijks vers gebrand”. We hebben ze een ruime week in huis dus zouden ze Max 2 a 2,5 week oud moeten zijn. Dus vers genoeg lijkt me.

Zetadvies Nordkapp:

Met 18 tot 20 gram fijngemalen koffie maak je 40 tot 50 ml espresso, zorg dat de doorlooptijd tussen de 25 en 30 seconden is, zo zijn de smaken mooi in balans!

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 22:45
door omeCo
gilleko B. schreef:
maurice1 schreef:
omeCo schreef: zo 04 dec 2022, 16:10 Vandaag deze boon eens in de molen gedaan. Meestal is stand 3,5 tot 4,5 toereikend maar ik moest nu naar 1 op de Olympus. 16 in, 36 uit.
Alle inspanningen ten spijt bleef het een te zuur bakkie. Iemand nog een tip?

Afbeelding


Afbeelding
Hoe vers is hij?
Zie ook alcoholische fermentatie staan, zou dat nog een rol spelen?

Afbeelding
Ik ben eens gaan zoeken en vond op de site van Boot koffie informatie over enkele fermentatie methoden en het kenmerkende smaak profiel. Dat smaakprofiel herken ik niet terug in de koffie die ik heb gebrouwen.

“Aërobe fermentatie (aerobic): Na het wassen gaan de bonen in een afgesloten tank, waaraan een gecontroleerde hoeveelheid zuurstof wordt toegevoegd. De toevoeging van zuurstof zorgt voor een vermeerdering van schimmels en bacteriën.

Anaërobe fermentatie (anaerobic): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank. Micro-organismen zetten suikers om in energie.

Melkzuur methode (lactic acid): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank. Ditmaal worden er melkzuurbacteriën toegevoegd, die suikers omzetten in melkzuur.

Kooldioxide methode (carbonic maceration): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank, waaraan kooldioxide wordt toegevoegd. Deze techniek (carbonic maceration) komt uit de wijnwereld, en maakt de koffie veel fruitiger, bubble gum-achtig met tonen van kaneel en vanille.

Smaak
Funky! Het woord wat bij ons altijd genoemd wordt. Je krijgt bij alle fermentatie methodes zoete, alcoholische, rum, kaneel-achtige smaaktonen. Oppassen voor over-fermentatie, want dat is echt niet lekker. Onze koffie die dit momenteel prachtig in balans doet:
Panama Kotowa Heirloom Anaerobic.”

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 22:53
door Ypuh
Nordkapp brandt hun boontjes erg licht. De branddatum stond inderdaad in de heat seal. Al met al doet het wel luxe aan en vond de bonen ook wel lekker om een keer te proberen (heb een 4x 1kg proefpakket gehad van ze), maar het was niet een van mijn favorieten.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: zo 04 dec 2022, 23:09
door omeCo
Ypuh schreef:Nordkapp brandt hun boontjes erg licht. De branddatum stond inderdaad in de heat seal. Al met al doet het wel luxe aan en vond de bonen ook wel lekker om een keer te proberen (heb een 4x 1kg proefpakket gehad van ze), maar het was niet een van mijn favorieten.
Staat inderdaad op de verpakking; “roast:licht”. Dus zuurtjes. Is niet zo mijn ding en bovendien wat mij betreft duur met €38,95 voor een kilo.

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: ma 05 dec 2022, 00:00
door gilleko B.
omeCo schreef:
gilleko B. schreef:
maurice1 schreef: Hoe vers is hij?
Zie ook alcoholische fermentatie staan, zou dat nog een rol spelen?

Afbeelding
Ik ben eens gaan zoeken en vond op de site van Boot koffie informatie over enkele fermentatie methoden en het kenmerkende smaak profiel. Dat smaakprofiel herken ik niet terug in de koffie die ik heb gebrouwen.

“Aërobe fermentatie (aerobic): Na het wassen gaan de bonen in een afgesloten tank, waaraan een gecontroleerde hoeveelheid zuurstof wordt toegevoegd. De toevoeging van zuurstof zorgt voor een vermeerdering van schimmels en bacteriën.

Anaërobe fermentatie (anaerobic): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank. Micro-organismen zetten suikers om in energie.

Melkzuur methode (lactic acid): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank. Ditmaal worden er melkzuurbacteriën toegevoegd, die suikers omzetten in melkzuur.

Kooldioxide methode (carbonic maceration): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank, waaraan kooldioxide wordt toegevoegd. Deze techniek (carbonic maceration) komt uit de wijnwereld, en maakt de koffie veel fruitiger, bubble gum-achtig met tonen van kaneel en vanille.

Smaak
Funky! Het woord wat bij ons altijd genoemd wordt. Je krijgt bij alle fermentatie methodes zoete, alcoholische, rum, kaneel-achtige smaaktonen. Oppassen voor over-fermentatie, want dat is echt niet lekker. Onze koffie die dit momenteel prachtig in balans doet:
Panama Kotowa Heirloom Anaerobic.”
Mooie info!

Afbeelding



Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: ma 05 dec 2022, 11:23
door omeCo
gilleko B. schreef:
omeCo schreef:
gilleko B. schreef:Zie ook alcoholische fermentatie staan, zou dat nog een rol spelen?

Afbeelding
Ik ben eens gaan zoeken en vond op de site van Boot koffie informatie over enkele fermentatie methoden en het kenmerkende smaak profiel. Dat smaakprofiel herken ik niet terug in de koffie die ik heb gebrouwen.

“Aërobe fermentatie (aerobic): Na het wassen gaan de bonen in een afgesloten tank, waaraan een gecontroleerde hoeveelheid zuurstof wordt toegevoegd. De toevoeging van zuurstof zorgt voor een vermeerdering van schimmels en bacteriën.

Anaërobe fermentatie (anaerobic): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank. Micro-organismen zetten suikers om in energie.

Melkzuur methode (lactic acid): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank. Ditmaal worden er melkzuurbacteriën toegevoegd, die suikers omzetten in melkzuur.

Kooldioxide methode (carbonic maceration): Na het wassen gaan de bonen in een luchtdichte tank, waaraan kooldioxide wordt toegevoegd. Deze techniek (carbonic maceration) komt uit de wijnwereld, en maakt de koffie veel fruitiger, bubble gum-achtig met tonen van kaneel en vanille.

Smaak
Funky! Het woord wat bij ons altijd genoemd wordt. Je krijgt bij alle fermentatie methodes zoete, alcoholische, rum, kaneel-achtige smaaktonen. Oppassen voor over-fermentatie, want dat is echt niet lekker. Onze koffie die dit momenteel prachtig in balans doet:
Panama Kotowa Heirloom Anaerobic.”
Mooie info!

Afbeelding
Afbeelding
️[/quote]

Ik had nog een laatste strohalm: een hogere zettemperatuur. Ik vond wat richtlijnen op het internet waarin het er op neer kwam dat de zettemperatuur voor een light roast 5 graden hoger ligt dan voor een medium roast.
Helaas bracht dat ook niet veel soeps. Ik denk dat een light roast niets voor mij is….

Re: Wat drink je nu?

Geplaatst: ma 05 dec 2022, 11:48
door gilleko B.
Heerlijke Colombia Supreme van young potential/ aanstormend talent koffiebrander in Leerdam.
Afbeelding


Afbeelding