cremalover schreef: do 26 nov 2020, 11:02
96 is voor mij de sweetspot.Ooit gemeten . Lang geleden.Maar uiteindelijk is dat een absoluut getal waar je naar mijn mening niet te veel waarde aan moet hechten. Smaak is immers relatief en subjectief. Veel persoonsgebondener kun je het niet hebben. Vertrouw je pupillen en papillen en niet een electronisch meetinstrument.
Mee eens. En die metingen worden soms heel absoluut gebracht terwijl het alles uitmaakt hoe men meet, met welk type probe, op welke plek precies, hoe snel de probe reageert op veranderingen, hoe het wordt waargenomen / genoteerd / gelogd, hoe de dosering was, hoe de doorloop was, welke boon & branding, welke voorkeur voor smaak en zetwijze.
Al dergelijke metingen zijn op hun best een *indicatie* en voornamelijk nuttig op die ene locatie waar men graag wil nagaan of de groepstemperatuur bijvoorbeeld heden gelijk is aan die van vorige week toen het warmer was, ten behoeve van kwaliteitscontrole.
Je kunt zelfs met allerlei foefjes niet een klein brommertje voorzien van de wegligging van een Harley.
De Pavoni is een leuk ding en het is aardig dat veel hobbyisten er aftermarket gadgets voor bedenken en heerlijk als een aantal eigenaren dermate behendig zijn dat ze er vrij consistent heerlijke extracties uit halen. Niks mis mee. Ik heb het idee dat het voornamelijk aan hun opgebouwde deskundigheid en subtiele timing en goeie motoriek ligt, en minder aan de 'uitvindingen' en metingen die er omheen worden gepresenteerd.