Pagina 5 van 6

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: do 02 dec 2021, 20:37
door omeCo
Das waar. De bonen van Brandzaak worden bij wijze van spreken, nog warm bezorgd!

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: vr 03 dec 2021, 16:05
door MdB
haha Ja hier kom ik nu inderdaad ook achter. Bonen zijn binnen maar zijn eergister gebrand. Letterlijk de dag dat ze ook op de post gedaan zijn.
Dat wordt dus nog even laten rusten

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: ma 06 dec 2021, 15:53
door MdB
Nou we zitten inmiddels 5 dagen na branddatum. Niet optimaal ik weet het maar aangezien het wat donkerdere bonen zijn dacht ik er moet toch wat mogelijk zijn. Krijg in ieder geval geen CO2 explosie maar wederom is alles wat ik zet zuur……
Zit me behoorlijk te frustreren want op papier klopt het dan allemaal 25 sec doorloop voor een 1:2 ratio maar het blijft echt azijn. Grover malen heeft niets verbeterd. het enige wat enigsinds drinkbaar was was een dosis van 14g koffie, vrij zacht getamped, naar 46g espresso in 30 seconde na starten pomp. gezet op 94 graden in een 14g filter bakje. Maar ook dit was nog steeds niet echt lekker. kleine aanpassingen vanaf deze baseline maakte helaas niets beters. maar het lijkt er hier in ieder geval op dat er alleen met een wat hogere ratio iets anders dan azijn te zetten is.

Maar in ieder geval frustrerend dat het zo moeilijk is iets fatsoenlijks te krijgen. het enige voordeel is dat ik met al deze koffieprut goeie compost ga maken voor volgend jaar.

Voor mensen die afvragen hoe ik de bonen maal. Die worden afgewogen, in een draaiende maler gegoten, er wordt aan het eind niet gepompt met de blaasbalg omdat ik geen extra fines wil. daarna roer ik de grinds los met een kurk met naalden erin en verdeel ik op deze manier het maalsel door het bakje. Als het mooi klontloos is en goed verdeeld dan tamp ik het aan. soms draai ik nog aanvullend voor het tampen met zo’n draaiende verdeel tool van motta (Lijkt op die OCD tool) maar dat lijkt geen effect te hebben.

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: ma 06 dec 2021, 18:43
door turboyeast
Ls, verhaal hier even diagonaal doorgelopen. Ik schat in dat het probleem zit in:
1) de koffieboon (bestel anders een boontje bij Fascino, de grande alta, altijd goed);
2) de temperatuur van je machine. Laat ‘m goed doorwarmen en voel eens voorzichtig aan het uitredende water (heet, maar niet kokend heet);
3) het doseervolume. Als je er
Nog geen hebt, koop een weegschaaltje op 0.1 gram nauwkeurig en werk met een vast gewicht (bijvoorbeeld 18 gram);
4) laat iemand anders je brouwsels proberen. Het kan zijn dat de smaak zich vastgezet heeft in je hoofd;
5) ga bij een forumlid langs en neem je setup mee.
Als je in de buurt van Nijmegen woont, kun je langskomen.

Cheers TY

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: ma 06 dec 2021, 19:01
door Dirk Jan
18 gram in 25 seconden en 1:2 vind ik voor mijn smaak meestal te kort, dan is het te 'zuur smakend'. Ik focus meest op 35 seconden. Maar ik vind bittere chocolade ook prima.

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: vr 17 dec 2021, 09:17
door ArjenT5R
Ik hou ook niet zo van de 1 op 2 shots hoor, mag ook nog wel naar koffie smaken.

Zit meestal op 18 gram in 40 a 41 uit. In 30 sec.
Temperatuur mag hoog genoeg dat de crema wat donkerder kleurt.

Zetgroep even doorwarmen met een flush idd en machine zeker een half uur door laten warmen, met portafilter in de zetgroep zodat deze ook goed warm is.

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: vr 17 dec 2021, 16:22
door gilleko B.
Gebruiken jullie nu 18 gram voor 1 kop met 36gr koffie?




De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: vr 17 dec 2021, 17:39
door omeCo
Hier is 18 gram in en ongeveer 40 gram uit de norm. En een doorlooptijd van 1 seconde per gram. Dus ongeveer 40 seconden voor dit recept.

Maar hoe gaat het eigenlijk met de zure espresso van MdB, de geestelijk vader van dit topic?

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: za 18 dec 2021, 18:52
door MdB
Er zit eindelijk wat vordering in. Ik ben vrijdag bij Freek van Frekko.nl langs geweest met m’n hele setup. Had de maler van hem gekocht en al contact met hem gehad dat het nog niet wilde lukken dus toen heeft hij me uitgenodigd in zijn studio. Daar hebben we mijn machine en maler uitgetest en ook kruislings ingewisseld met zijn apparatuur. Uiteindelijk erachter gekomen dat het gelukkig niet aan de setup lag. We waren aan het eind goed in de buurt van de juiste instellingen. Espresso was nog niet fantastisch maar al wel gewoon ok. Tegen die tijd hadden we alleen allebei al zo veel koffie op dat we niet echt verder wilden gaan nog :p.

Gek genoeg is het uiteindelijk gelukt met een instelling waar ik het eerder ook al wel mee geprobeerd had maar waarom het toen dan zo ontzettend zuur was is me nog een raadsel. Wat nog wel leek te schelen was het filterbakje. Ik had een baristapro IMS 20g bakje met een platte bodem. Hij gebruikte een IMS 20g bakje met een bolle bodem, daar leek mijn machine een betere flow mee te produceren.

Het enige wat jammer was is dat de koffie waar we mee in de goede richting waren nu weer op is :p. Ik heb nu een kilo Fascino bonen waar ik dus weer even mee zal moeten gaan spelen, maar die moeten eigenlijk nog even rusten.

In ieder geval is het bemoedigend dat er drinkbare espresso gemaakt wordt. Recept was overigens 19g in naar 46g uit in ongeveer 25 seconde. Een kortere ratio (1:2) werd hem niet (zuur)

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

Geplaatst: za 18 dec 2021, 19:28
door fuel
Goed om te horen. Ja zo makkelijk is het allemaal niet, had het zelf in het begin ook bijna opgegeven :D