Pagina 405 van 644

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 09:40
door bobbee
Gebruikelijke waarden zijn tussen de 10 en 50 mg per kilo meel. Als je teveel gebruikt gaat het vreemd ruiken.

Je hebt eigenijk maar 1 website nodig voor meer info over alles broodbakken :

https://broodsmakelijk.nl/

Hier staat zoveel info op.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 10:48
door mr Blanc
bobbee schreef: di 04 mei 2021, 09:40 Gebruikelijke waarden zijn tussen de 10 en 50 mg per kilo meel. Als je teveel gebruikt gaat het vreemd ruiken.

Je hebt eigenijk maar 1 website nodig voor meer info over alles broodbakken :

https://broodsmakelijk.nl/

Hier staat zoveel info op.
Thanks. Handige site idd maar niet echt een forum waar gereageerd kan worden helaas. Even googlen helpt een hoop. Waardes vitamine C schommelen per site maar je kan idd ook gewoon vitamine c pillen malen en gebruiken. Ik ga het is proberen.

Twee broden met en zonder op de site van jou waren iig een wereld van verschil :o

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 13:04
door gilleko B.
bobbee schreef:Gebruikelijke waarden zijn tussen de 10 en 50 mg per kilo meel. Als je teveel gebruikt gaat het vreemd ruiken.

Je hebt eigenijk maar 1 website nodig voor meer info over alles broodbakken :

https://broodsmakelijk.nl/

Hier staat zoveel info op.
Thx
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Afbeelding



Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 15:05
door RoosW
Goede link, en wat een enorm verschil, met of zonder toevoeging van enzymen!
Ik deed het voorheen met een vitamine C pil, fijn malen en een mespuntje aan het vloeistof gedeelte toevoegen, één pil, goed voor 10 broden oid.
Nu zijn er twee stromingen in het broodbak gebeuren (ha, ik mis er vast 50) die van toevoegingen want beter resultaat, en die van enkel de basis zaken, en met klimaatbeheersing, vochtbeheersing en extra natte degen proberen dezelfde goede resultaten te bereiken.
Mijn afscheidspunt ligt ergens in het midden, ik schuw het niet om sommige toevoegingen te gebruiken (laten we heel eerlijk wezen, vooral als ik weer eens een 5kg zak heb staan van een meel soort die met geen schoppen of slaan tot fatsoenlijk rijzen is te brengen) maar probeer weg te blijven bij dat wat de smaak naar fabrieksbrood doet neigen.
Ik heb geen idee wat die gebruikte enzymen zijn, maar beïnvloeden ze de smaak niet?
Ik weet uit ervaring dat als ik een fout maak met een vitamine C pil en teveel toevoeg, de smaak echt nadelig beïnvloed word. En vooral niet de Duitse Vitamine C tabletten gebruiken waar in sommigen een megadosis zit, daar geef je veel te snel teveel van.
Er zijn ook losse broodverbeteraars te koop (gezien bij de Zuidmolen bv) maar ja, daar herken ik één en ander niet, dat maakt me dan toch huiverig.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 15:38
door bobbee
Ik voeg gewoon meer bloem in verhouding tot meel toe totdat ik een voor mij lekker licht, luchtig brood heb. Ik ga wel Ascorbinezuur kopen en dat proberen, dat moet gewoon maar nu is mijn brood eigenlijk prima. Iedereen vind het heerlijk. Ben daarvoor dus meer bloem gaan toevoegen en iets minder water. Zit nu op 66 tot max 68% en dat gaat perfect.
Ik ben nu niet thuis en heb mijn desem mee en bak hier nu brood. Deze zijn van vandaag:

Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 16:53
door RoosW
Wow, het ziet er niet uit alsof jij broodverbeteraars nodig hebt!

Mijn ervaring, voor wit, gemengd (tot rond de 60/40 Volkoren/Wit) en rogge is geen broodverbeteraar nodig om een mooi resultaat te behalen, enkel wat geduld, een goede luchtvochtigheid en een stabiele warme temperatuur voor het rijzen.
Al moet je met hoe meer Rogge je gebruikt, de rijs inkorten, tjonge dat spul weet van wanten ;)
Bijna volledig volkoren tot geheel volkoren daar kun je wel eens wat hulp bij gebruiken, al ligt dat vooral aan de hoeveelheid vaste stoffen die naast het meel aanwezig zijn.
Ook als je veel zooi in je deeg toevoegt (lees zaden) kan een beetje hulp geen kwaad om je deeg beter de lucht in te krijgen en te houden.
Maismeel, daar heb ik weinig ervaring mee, geen idee hoe zich dat verhoud in gebruik en rijzen.
Einkorn, Emmer en Spelt (ben ik de enige die zijn spelt broden altijd droog vind smaken?) kunnen zeker wel wat hulp gebruiken, al kan het enorm variëren herinner ik mij.
Dat kan ook met de leeftijd van de geleverde producten te maken hebben gehad, ze kwamen in mijn geval van verschillende bronnen af, en niemand die je verteld zoals bij koffie (gebrand) wanneer het gemalen is.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 18:50
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 19:02
door RoosW
Halloween brood? :lol:

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 20:17
door gilleko B.
fransg schreef:
5B52A351-67BE-42E6-AC69-B5A2C48BAC52.jpeg
F2BC8556-AA2C-4C32-B58C-AF21844EF59F.jpeg
CA626F6F-7C30-41FE-82F5-EC99BF18C615.jpeg
8A5375E8-3B02-498F-9D12-267E6BC6899D.jpeg
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
non verbale brood reactie

Afbeelding



Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 04 mei 2021, 20:24
door gilleko B.
Ik proef geen droge smaak in brood van Spelt gebakken. Alleen 100% volkoren tarwe leidt bij mij niet tot luchtig brood met gaten. Spelt doet dat bij mij wel. Tarwe T65 meel bevalt mij ook erg goed.