Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Geplaatst: zo 16 mei 2021, 22:35
Pane di Altamura
Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://koffiepraat.nl/forum/
Ik ga echt geen broodmes kopen van bijna 200 euro.cremalover schreef:Die heb ik ook.Maar met plastic greep zidat die in de vaatwasser kan. Weet wel dat dit geen enkel vergelijk met een Grandmoulin is.bobbee schreef: zo 16 mei 2021, 16:20 Deze lijkt mij het mooiste. Herder ellenlang. Gunstige prijs ivm de grand moulin en lang lemmet van 26 cm
https://www.ebay.de/itm/Robert-Herder-W ... 3948360326
Zoals een Grandmoulin snijdt....dat weet je pas als je het ervaren hebt.
Als het kleine Herder broodmes van je link een Toyota Celica is dan is het Grandmoulin een Ferrari.
Eet smakelijk!RoosW schreef:Vandaag weer eens ouderwets aan het bakken geslagen, het weer was er niet naar om iets anders te gaan doen vond ik
Vandaag:
Een Duits Kartoffel Brot (Aardappel brood)
Klinkt raar, smaakt geweldig
Het recept:
300 gr gekookte afgekoelde kruimige aardappelen gestampt.
300 gr tarwe bloem
70 gr water
7 gr instant gist of 10 gr Active Dry Yeast (geactiveerd natuurlijk voor gebruik)
2 eetlepels olijfolie of 20/30gr Roomboter (in kleine stukjes, raspen werkt als ie nog hard is)
9 gr zout
Waarom maar 70gr water? De rest van het vocht wordt door de aardappels geleverd.
Het geheel goed kneden tot een goede samenhangende bal ontstaat, 50/60 minuten op een niet te koude plaats onder een theedoek (die kun je licht vochtig maken) laten rijzen, tot ongeveer verdubbeling in omvang.
lucht uit de bal drukken, en van de geplette massa een strakke bol vormen, met een schep beweging steeds de onderkant naar je toe halen tot de buitenhuid mooi strak om de bol staat.
het geheel wederom onder de theedoek stallen voor 50/60 minuten tot weer een verdubbeling gebeurd is.
Verwarm de oven voor op 200C hetelucht of 220C onder+boven warmte, sproei met een plantenspuit even in de oven voor je het brood erin plaatst, snij het brood met een kartelmes kruislings in (niet te diep), wat betreft die plantenspuit, het vocht help o.a. te voorkomen dat de buitenhuid scheurt waar je dat niet wilt, en bevorderd de ovenrijs.
35-45 minuten, zou ie gaar moeten zijn.
Wat ik de laatste 10 minuten doe, is de oven van boven-onder warmte naar hetelucht zetten op 220c om een extra stevige korst te krijgen en een wat diepere kleur.
Succes
Katenspek!!! Een klassieke combinatie! Heerlijk.RoosW schreef:Hij ruikt hemels, morgen ochtend gaat mijn (ook niet goedkope) broodmes er in, en dan de voorbereidingen starten om een Kleve Swartz Brot te gaan bakken, ik ben gek op kleffe roggebroden, die fabrieksdingen (bolletje bv) zijn altijd te droog naar mijn smaak.
Zo lekker, met roomboter en Graskaas of Ontbijtspek
Ja.Precies daar.Dat brak twee keer op dezelfde plek af.Moet je echt voorzichtig mee zijn.Joste schreef: ma 17 mei 2021, 19:17 Heerlijk RoosW!
Welk stukje van het heft bedoel je Cremalover? Dat smalle stukje dat verbreedt bij de overgang naar het lemmet?