Pagina 487 van 642

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 09 mei 2022, 18:21
door Dirk Jan
Dirk Jan schreef: zo 03 apr 2022, 18:56 Dan hier ook mijn brood. Gistbrood, dat wel. 150 gr havemeelr, 150 gr speltmeel, 250 gr rijstmeel, 50 gr boekweitmeel, 4 gram zout, 2 gram gist en 600 gram water. In de broodmacine op stand Basis voor brood van 800 gram, en Mid qua korst. Na 3 uur komt dit er uit.

Afbeelding


En een middendoorsnede van het brood van vrijdag.

Afbeelding
En nu zonder gist maar met baksoda en karnemelk.
150 gr havemeel,
150 gr tarwemeel,
250 gr rijstmeel,
50 gr boekweitmeel,
4 gram zout,
10 gram baksoda
400 cc karnemelk en 200 cc water (omdat de fles leeg was)

Ik heb het idee dat het wat losser in elkaar zit. Morgen weet ik hoe het smaakt. Ben in iedergeval dik tevreden dat het zo gerezen is.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 10 mei 2022, 14:12
door gilleko B.
Dirk Jan schreef:Ja, wat is zwaar? Het soortelijk gewicht is hoog ;-)
Ik ben normaal zuurdesem broden gewend en die vind ik niet zwaar, maar anderen wel. Ik zou zeggen dat dit iets zwaarder is dan de zuurdesembroden uit de winkel. Een boterham weegt al snel 100 gram.
En dan de smaak, vanmorgen gegeten en dat viel niet tegen. Luchtig ten opzichte van het brood dat ik op dezelfde manier maar dan met gist maak, iets frisser ook. Het valt ook iets makkelijker uit elkaar. Ik vind het een leuke manier om zo, met baksoda en karnemelk brood te maken.
Het brood dat ik normaliter met gist in de broodbakmachien maak ga ik ook eens met baksoda doen.
Wordt vervolgd!
Leuk!!

Afbeelding



Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 10 mei 2022, 15:35
door Dirk Jan
Dirk Jan schreef: ma 09 mei 2022, 18:21
En nu zonder gist maar met baksoda en karnemelk.
150 gr havemeel,
150 gr tarwemeel,
250 gr rijstmeel,
50 gr boekweitmeel,
4 gram zout,
10 gram baksoda
400 cc karnemelk en 200 cc water (omdat de fles leeg was)

Ik heb het idee dat het wat losser in elkaar zit. Morgen weet ik hoe het smaakt. Ben in iedergeval dik tevreden dat het zo gerezen is.
Inderdaad wat losser en ook wat frisser dan de gistuitvoering. Maar het is meer gerezen dan het gistbrood. Dat baksoda is leuk spul! Als ik wil dat het met gist iets meer rijst, dan heb ik wel eens meer gist toegevoegd, het rees dan wel beter, maar aan het einde van het bakproces zakte het ook weer in. Met baksoda gebeurt dat blijkbaar niet.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: do 12 mei 2022, 13:49
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 14 mei 2022, 12:21
door Dirk Jan
En vandaag ging het de mist in. Niet gerezen. Cacaobrood.
Recept:
250 gr volkorenmeel
200 gr gesmolten boter
10 gr baksoda
2 St eieren
50 gr suiker
1 zak vanillesuiker
6 eetlepels karnemelk
5 gr zout
2 eetlepel amandelmeel
4 eetlepel cacaopoeder
125 gr oude chocolade erin op 1:34

Ik ben denk ik de fout ingegaan door het zout niet van de baksoda te scheiden. Sterker nog, Ik heb eerst het kleine spul bij elkaar gedaan (dus ook het zout en de baksoda gemengd) toen gaan douchen en pas een half uur later de melen en karnemelk toegevoegd.
Nou ja, moest een keer gebeuren. Nu noem ik het Brownie-cake.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 14 mei 2022, 12:38
door fransg
Hopelijk zijn enkele brokken ervan wel lekker, in elk geval krokant ;-)

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 14 mei 2022, 20:23
door Dirk Jan
Het broodje is erg compact, maar smaakt prima! Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: zo 15 mei 2022, 14:09
door Dirk Jan
Vandaag zat het ook niet mee. Mijn 'normale' brood:
Met baksoda en karnemelk en vandaag met bloem in plaats van tarwemeel omdat die op was.
200 gr havemeel,
50 gr tarwebloem,
250 gr rijstmeel,
50 gr boekweitmeel,
4 gram zout,
scheut olie
10 gram baksoda
400 cc karnemelk en 200 cc water.

Melen en zout had ik al gemengd, toen de olie en toen pas de baksoda. Die klonterde met de olie en zie het resultaat. Het brood brak bij het omkeren van het blik en er is een duidelijke klont te zien. Dat wordt de koekepan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: zo 15 mei 2022, 23:01
door Joste
Spelt, rogge, T65
Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 16 mei 2022, 07:43
door fransg