Pagina 50 van 488
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: ma 26 mar 2012, 09:36
door Erik82
Het hele weekend mijn eerste echte eigen blend gedronken. Al eerder wat lopen blenden maar vond de smaak toen nog niet goed genoeg.
Een combinatie van de Brasil Cerrado (C+ 44%), Sumatra Mandheling (FC+ 28%) en de Ethiopië Yirgacheffe (C+/FC 28%) . Een combinatie van kruidig en chocolade met in de afdronk diepe chocoladetonen.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: do 05 apr 2012, 10:28
door nardus
Mijn favo`s zijn : Milanese en Italian expresso van de koffieXperts nu de Nero geprobeerd, het eerste bakkie viel tegen maar de tweede was gelijk al heeeeerlijk ! veel smaak,sterk zonder bitter en smaak blijft lang hangen. Aanrader voor je espressomachine.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: za 07 apr 2012, 21:56
door cupgrower
Zit eigenlijk al jaren aan de Kimbo en dat bevalt prima. Af en toe probeer ik wat andere dingen uit zoals nagenoeg alle labels van Segafredo geprobeerd en nagenoeg de meeste melanges van Simon Levelt maar die maken ondanks hun pittige prijs ook lang niet altijd de kwaliteit waar. Laats een pak Diemme geprobeerd en die was dan wel weer erg goed.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: zo 08 apr 2012, 10:43
door Cobus
Ik ben nu met de Grand Cru bezig van Fleur de Cafe.
Ik geloof echter niet echt dat de bonen maar maximaal 2 weken oud zijn, ze lijken me een beetje droog. Krijg ook niet zo heel veel crema of heeft dat er allemaal niets mee te maken?
Hoe herken je een verse boon?
Ik dacht dat ze dan wat "vettig" waren.
Er staat verder ook geen branddatum op de zak.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: zo 08 apr 2012, 11:24
door SteefM
Een verse boon hoeft niet vettig te zijn. Je herkent een verse boon door er koffie mee te zetten; met verse en versgemalen bonen krijg je een stroperige, dikke extractie.
Verder vind ik de geur van verse bonen veel rijker dan van oude bonen.
En het allerbelangrijkste: de smaak natuurlijk he
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: zo 08 apr 2012, 11:37
door cupgrower
Nog wat meer uitleg.Bij het roosteren komen de olien uit de boon vrij en als ze wat langer en/of op hogere temperatuur worden gebrand komt er meer olie vrij. Worden ze te lang gebrand dan verbranden ze. Dus vettigheid heeft inderdaad niets met vers te maken. Extensief cuppen (zoals bij wijnen) en dat het liefst doen volgens de geijkte protocollen geeft na veel oefenen uiteindelijk veel meer info of een boon/melange/koffie vers is of niet.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: zo 08 apr 2012, 13:38
door Spironski
Ik zou zelfs zo ver willen gaan dat olie op je boontjes hier over het algemeen juist als niet-zo-goed kenmerk gezien wordt.
Als je Single Origins drinkt wil je dat je bonen niet te zwaar zijn gebrand, zodat de specifieke smaakeigenschappen van die boon niet verloren gaan. Die boontjes zullen meestal droog zijn.
Naarmate je verder gaat branden verdwijnen langzaam die specifieke smaken en maken plaats voor meer generieke roost-smaken, fruit wordt typisch vervangen voor b.v. chocolade en nootjes en meer gebrande-koffie-smaak. Tevens komen daarbij suikers en oliën naar de oppervlakte van de boon. Deze boontjes kunnen licht glanzen.
Als je nog verder brandt vormen zich echt oliedruppeltjes en verdwijnt alle smaak voor alleen maar pittige gebrande koffie, en verder niets.
Daarnaast zal je zien dat naarmate de boontjes ouder worden, er vaak meer olie naar de oppervlakte komt. Het is dan dus juist teken van ouderdom.
Dus olie-boontjes zijn meestal te ver gebrand of te oud, of beide.
Ik zou verder niet al teveel nadruk leggen op crèma. Crèma op zich is best vies, en een goede espresso hoeft niet per sé een dikke laag te hebben, net zomin een dikke laag zegt dat het een goede espresso is.
Robusta bijvoorbeeld, geeft veel crèma, maar staat wel als inferieur bekend. Ook hoe de boon is geprocessed heeft invloed op crèma, of de temperatuur van het zetwater of de leeftijd van de boon. Ik kan echt fantastische espresso zetten waar maar een halve centimeter crèma op zit.
Kortom: het is niet iets wat op zich staat.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: zo 08 apr 2012, 16:11
door Cobus
Ok, heldere uitleg weer mensen.
De Grand Cru is sowieso al een wat donkerder gebrande boon.
Ben benieuwd hoe de andere bonen uit het proefpakket zijn van Fleur.
Ze gaan van donker tot licht gebrand. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen nog maar donkere bonen gehad.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: ma 09 apr 2012, 14:31
door CremaFreak
Hallo,
Net als Cobus ben ik op het moment bezig aan een zakje bonen van Fleur de Cafe en wel de A.O.C.
Wat me opvalt is dat het me moeite kost om er een fatsoenlijke espresso mee te zetten. Alle andere koffiebonen lijken nu ineens makkelijker in de omgang. Ik gebruik m'n standaard enkele filter, zelfde hoeveelheid maling en doorlooptijd en telken is de espresso bitter en zuur. Ook met een schepje suiker niet echt op smaak te krijgen. Aanlengen met wat water komt de smaak wel ten goede, maar resulteerd in een wat minder intens bakje. Ben nu aan het spelen met de maalgraad en de extractietijd. Oh ja...ook hier niet echt veel crema, hooguit een milimeter of 2 - 3.
Re: Wat drink je nu?
Geplaatst: ma 09 apr 2012, 14:38
door Thomaserati
Als ik het zo hoor is de koffie gewoon oud. Staat er een branddatum op?
Overigens is de AOC een milde koffie, aldus de website van Fleur de Cafe.