Pagina 6 van 10

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: zo 20 mei 2012, 15:34
door Spironski
Geweldig maar weer. Ik vind het hoopvol om te zien dat, hoewel lastig, de Pavoni zich toch redelijk voorspelbaar gedraagt. En met het inzicht dat deze grafiekjes geven lijkt het dat we wat beter in staat zullen zijn om het ding (en dan vooral z'n temperatuur) in de hand te houden.

Als ik het zo bekijk lijkt het er ook op dat de natte lap om de hals de kop zo'n 10C koelt, of zit ik er dan naast? Is toch substantieel. Vraag me af of dat ook genoeg zal zijn om meerdere kopjes achter elkaar te kunnen zetten.

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: zo 20 mei 2012, 15:42
door fransg
Nog een koffie gezet, nu op 75º C flush naar 85º C en tijdens het zetten was de gemiddelde temp tegen 90º C maar een piek zelfs even op 97º C. Smaak zoals de eerdere koppen van vandaag, werd een lekkere cappuccino maar als pure espresso net te bitter. Ik ga nu eerst maar een pak verse bonen van een lekkere melange halen om over die bonen niet te hoeven twijfelen.

Afbeelding


Groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... et97gr.jpg

Afbeelding


http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... ctie97.jpg

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: zo 20 mei 2012, 15:55
door fransg
Spironski schreef:Als ik het zo bekijk lijkt het er ook op dat de natte lap om de hals de kop zo'n 10C koelt, of zit ik er dan naast? Is toch substantieel. Vraag me af of dat ook genoeg zal zijn om meerdere kopjes achter elkaar te kunnen zetten.
Gerekend vanaf de piek-temp zou je het wel op 10 graden afkoeling kunnen zetten, maar die piek is er slechts kort. Ik denk dat de afkoeling eerder rond de 7 graden zit, waardoor een tweede kop er een paar graden heter uitkomt maar niet meteen dramatisch wat smaakverschil.

Tussen 11 en 12 minuten na inschakelen een kopje vol flushen en kort daarna de koffie zetten lijkt prima en na 2 minuten 'blussen' met een natte lap in de nek de tweede kop.

Tijdens de eerste metingen had ik de naked portafilter los van de zetgroep, bij de laatste meting van daarnet is die mee opgewarmd aan de zetgroep.

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: zo 20 mei 2012, 19:47
door fransg
Een paar seconden van de extractie:



wordt wel erg snel licht...

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: ma 21 mei 2012, 14:01
door fransg
[MOD]: dit gaat over de Giotto:
Drie metingen. De eerste twee zijn vrij duidelijk, een flush voor opwarming kopje en gaan. Bij de derde (met filterdrger eerst naast de machine, na koppelen warm geflushed, langere pauze tussen flush en zet) liep de temperatuur in de 'cam chamber' op naar 96º C (gevolgd met de Fluke) terwijl de temp onder het filter net op de 92,5º C kwam. Wat er anders was aan deze extractie: m'n Mahlkönig Vario maalt in dezelfde tijd meer (en wat grovere) koffie dan bij dezelfde setting een paar dagen geleden. Ik had wat gespeeld met een grovere maling met het doel een 'kop' bovenop het filterbakje te kunnen krijgen. Voorheen was de maling zo fijn dat er niets gelijk te strijken viel, de 14 g koffie paste makkelijk dieper in het bakje. Bij die grovere maling was de doorlooptijd ook wat kort, leek me en ik heb 'm nu weer wat fijner afgesteld, alleen komt de koffie er nog steeds wat grover uit dan eerst. Bij de derde koffie kwam ik uit op 16,5 g waardoor de koffie wat langzamer doorliep. Misschien dat daardoor de temperatuur ook wat hoger kon oplopen. De koffie zag er wel mooi uit in de kop, al mocht het iets lichter. Smaak prima, geen betovering maar niks mis.

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... etop88.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... etop91.jpg)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... lfgram.jpg)

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: ma 21 mei 2012, 14:28
door fransg
fransg schreef: De koffie zag er wel mooi uit in de kop, al mocht het iets lichter. Smaak prima, geen betovering maar niks mis.
ongeveer zo (foto van eerstvolgende kop)

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... G_2395.jpg)

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: ma 21 mei 2012, 14:49
door fransg
Nu had ik de 16,5 gram uit de maler afgestreken zodat er 14,2 gram overbleef, die aangestampt, de afgekoelde filterdrager onder de opgewarmde E61 gedraaid, een flush om de E61 te koelen en de filterdrager en het kopje te warmen, een minuut gewacht, filter erin en zetten. In de cam werd het 93º C op het moment dat ik de temp die onder het filter opliep aflas op 91º C.

Om het heel precies na te gaan zou je met een paar man moeten werken, een paar verschillende E61 machines naast elkaar misschien, met een methode om exact dezelfde vulling in identieke filterbakjes te krijgen en een strak protocol afspreken (wel of niet de filterdrager in de E61 laten bijvoorbeeld). En zoveel mogelijk metingen op een dag om met exact dezelfde verse-bonen-voorraad te werken.

Afbeelding


Groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... 3incam.jpg

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: ma 21 mei 2012, 15:14
door Spironski
Ik zat eerst nog in de Pavoni-modus, en nadat ik begreep dat het om de Giotto ging duurde het nog even voordat ik snapte dat dit om de metingen aan het filter ging. Ik moest dus toch wel even omschakelen hoor! ;)

Was er nog een kans dat je de Pavoni ging meten na 15 en 20 minuten? Ik had overigens niet gedacht dat het filter zo koel zou zijn, het is per slot van rekening toch allemaal metaal dat met elkaar in contact staat...

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: ma 21 mei 2012, 15:27
door fransg
Oh ja dat had even aan moeten geven, die switch van machines. De La Pavoni staat bij m'n vriendin, een paar straten verderop, waar ik het weekeinde was. Ik zit nu weer aan m'n bureau thuis met de Rocket onder handbereik.

Wanneer ik het filter in de drager leg, gaat de filterdrager even los en hapt die koelere lucht uit de kamer. Ik denk dat de probe dat aangeeft, waarna de temperatuur weer vlot stijgt, vooral ook omdat ik de zet-hendel vrijwel meteen open zet.
Spironski schreef:Was er nog een kans dat je de Pavoni ging meten na 15 en 20 minuten?
Bedoel je de temp vanaf opwarmen, zonder er verder wat mee te doen tot na 20 minuten? Dat heb ik gedaan op http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... en-850.jpg

Twee koppen gezet om 11 minuten na start en 17 minuten na start staan op http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... -2cups.jpg

Wat zal ik volgende keer doen, opwarmen, wachten tot 15 minuten en dan een kop zetten en vijf minuten daarna nog een keer?

Re: temperatuurmetingen aan machines

Geplaatst: ma 21 mei 2012, 15:53
door fransg
Laatste van de dag: 15 g in het filterbakje, flush en zetten op de Rocket. Gestopt toen de temp was opgelopen tot 92º onder het filterbakje en 96º in de cam. De temperatuur van de probe loopt nog iets op en daarna langzaam terig terwijl de koffie al klaar is. Tijdens de flush was het in de cam tegen het kookpunt.

Afbeelding


Groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... 6incam.jpg

Afbeelding


Groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/ri ... 6incam.jpg