Pagina 6 van 9
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: vr 01 feb 2013, 07:31
door bobbee
De crema op de foto is erg "blond" dwz licht van kleur. Je hebt echt verse bonen zeg je, dus daar gaat iets niet goed als je de crema beoordeelt. Het kan zijn dat je te weinig koffie hebt gedoseerd of te grof hebt gemalen. Ik denk dat de doorlooptijd te snel is gegaan. Als je uitgaat van 30ml in 25 tot 30sec, heb je dat dan wel gehaald? Hier kun je nog heel veel smaak uithalen. De crema moet er veel donkerder uitzien.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: vr 01 feb 2013, 08:07
door Erik82
Of gewoon te licht gebrande bonen. Had vorige week wat licht gebrande Guatemala Antigua van de Kleine Koffiebranderij en gaf ongeveer dezelfde kleur crema. Was denk ik net aan City+ gebrand. Smaakte wel goed maar voor een donkere crema moest ik een brew ratio van tussen de 80-100% aanhouden. Hoeft niet per se een fout te zijn maar hoogstwaarschijnlijk wel.
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: vr 01 feb 2013, 08:39
door bobbee
Of zijn dit nog die simon levelt bonen die je had gekocht? Dan zijn die gewoon oud....
Re: Gevonden: mijn eerste HX
Geplaatst: vr 01 feb 2013, 16:07
door Jan B
eleonardo schreef:Ja, ja. Veel te oefenen heb ik.
May the force be with you!
Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...
Geplaatst: vr 01 feb 2013, 16:30
door cremalover
Je moet ook de temperatuur van de HX leren beheersen.Verschillende koffies hebben soms een andere temperatuur nodig.Dat levert smaakverschil op.Iedeeen vindt het weer anders lekker.Dus flushen leren.
Ik merk het weer bij mijn Malabar hoe ik de smaak kan sturen met langer of korter flushen.
Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...
Geplaatst: vr 01 feb 2013, 17:13
door Spironski
En dan komen we weer bij de Erics E61 thermometer uit....
Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...
Geplaatst: za 02 feb 2013, 18:15
door eleonardo
Pffft, wat een hoop factoren!
Koffie is de hele tijd te bitter, bleh.
Zondag maar met (zeker) verse bonen proberen (courtesy of pichichi), zodat ik iig weer een factor geelimineerd heb.
Heb inderdaad de laatste paar keer met Levelt bonen gemaakt.
Flushen doe ik elke keer gewoon een paar seconden, temperatuur surfen e.d. ben ik nog veel te groen voor. Eerst maar leren een enigszins acceptabele espresso zetten.
Heeft iemand een goeie link naar melk opschuimen met duidelijke uitleg? Je leest en ziet (joetoep) zo veel verschillende technieken, theorieen, gradaties.
Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...
Geplaatst: za 02 feb 2013, 18:33
door Spironski
Flushen doe ik elke keer gewoon een paar seconden, temperatuur surfen e.d. ben ik nog veel te groen voor. Eerst maar leren een enigszins acceptabele espresso zetten.
Dit is niet temperatuur surfen, maar een coolingflush toepassen. En waarschijnlijk essentieel om te doen voor een acceptabele espresso, een sine qua non! Dus toch maar even leren, kan heel best dat de bittere smaak komt door het verkeerd/niet toepassen van je coolingflush.
In de beginnersinleiding staat een heel kort stukje hierover, maar ook een linkje naar een artikel op HB dat erg handig is (HX Love). Een paar seconden flushen lijkt me erg kort. Ik zou toch eens beginnen met 1 cappuccinokopje vol te flushen, en dan na 30-40 seconden je espresso te zetten. Eens proeven wat dat oplevert.
Ook in de beginnerhandleiding is een stukje over melk opschuimen te vinden (vind het zelf best een aardig stukje
).
Wanhoop niet, binnenkort kan je vast een zeer acceptabel kopje zetten!
Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...
Geplaatst: za 02 feb 2013, 20:05
door eleonardo
Tnx S,
Ik ga de beginnershandleiding (beter) bestuderen!
Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...
Geplaatst: zo 03 feb 2013, 16:48
door Twexc
Nog gefeliciteerd met al je aankopen en bedankt voor het mooie verhaal, leuk om te lezen. Op Youtube staan ook genoeg filmpjes om melk te schuimen, kan een iets duidelijker beeld geven dan een stuk tekst.
http://m.youtube.com/results?q=milk%20frothing b.v.
Halfvolle melk schuimt makkelijker dan volle melk, maar volle melk smaakt wel weer zoeter en voller. Keuzes keuzes
en anders nog een leuk stuk over schuimen op coffeegeek.com
http://coffeegeek.com/guides/frothingguide