Niet zon prachtige foto als jullie... wel n heerlijke espresso (en cappucino) om te delen..
brander waar ik niet vaak over lees, maar 1 x in de buurt geweest en hun indonesische boon geproefd (en was heerlijk) en sindsdien kijk ik regelmatig wat voor boontjes ze hebben
https://daggercoffee.nl/shop/buenavista/
uena Vista – Susana Meneses
Deze koffie is eigenlijk stiekem een tractatie voor onszelf. De koffie is namelijk zo zoet, zo complex en zo bloemig dat we hier als team straks verslaafd aan zullen zijn.
De koffie wordt geproduceerd in Huila door Susana. 29 jaar geleden kocht ze dit stuk land, waar eerst koeien of graasden. Inmiddels groeit en bloeit de koffie fantastisch. Ze heeft verschillende variëteiten op haar farm, waaronder dus deze Pink Bourbon. Door haar inmiddels opgedane kennis is ze een van de beste in haar regio en wordt dit ook bekroont door succesvolle deelnames in bijvoorbeeld Cup of Excellence.
Susana haar farm ligt voor een deel in ongerept natuurreservaat. En dat reservaat wilt ze ook ongerept houden. Niet alleen vindt ze dit belangrijk voor het behoud van natuur, maar het zorgt ook voor een goede biodiversiteit. In dit reservaat ligt ook de lokale water bronnen aangrenzende dorpen van water voorziet. Een hele verantwoordelijkheid dus, die Susana met open armen aanpakt.
Susana verwerkt deze Pink Bourbon “ongewassen”. Dit betekend dat de koffie met schil en al te drogen wordt gelegd. Ook dit is een “makkelijke” manier om het water schoon te houden voor de omliggende dorpen. Met een gewassen methode fermenteert de koffie in het water. Hierdoor wordt het water zuur en kan je dit niet zomaar lozen in de natuur (zonder het verzuren van de bodem). Maar zo “makkelijk” is het niet om de koffie ongewassen te verwerken in deze regio, omdat het een erg natte regio is. Dit betekend dat de koffie met zorg meerdere keren per dag omgeschept moet worden om zo schimmels te voorkomen, en de complexe smaak van de koffie variëteit de behouden. Misschien nog een leuke fun fact, maar Susana is een van de weinige boeren die juist profiteert van het veranderende klimaat. Ze merkt dat haar Pink Bourbon bomen beter produceren nu het elk jaar een beetje warmer wordt.
-------------
Een heerlijke espresso / cappucino. Niet super avontuurlijk, maar heel comfortabel.. lekker en toch avontuurlijk. Een die niet snel gaat vervelen. heb er een kilo van en die gaat met plezier op... en dat heb ik niet gauw