Pagina 559 van 648

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 21 feb 2023, 13:56
door Joste
Heel mooi! Desem?

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 22 feb 2023, 10:16
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 10:44
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 11:33
door Joste

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 12:40
door Dirk Jan
mutsje schreef: di 18 okt 2016, 23:15 Desemstarter maken:
Als je een potje vult met 50 gram water en 50 gram (rogge)meel, doorroeren en na 2 dagen neem je 50 gram van dat prutje en vul je aan met 50 gram water en 50 gram meel enzovoort. Dat doe je dagelijks tot het actief is en goed ruikt, friszuur. Kan niet mislukken.
Uit het startbericht van dit deel van het forum. Datum 18 oktober 2016.

Ben me aan het oriënteren om binnenkort weer eens te kunnen starten met desembrood.

Van de jaren '70 kan ik mij nog herinneren dat ik ook zo werkte als hierboven staat. Dus niets met bloem of ander meel, gewoon volkoren tarwemeel uit de biowinkel en water. Wat ik me niet kan herinneren is dat je na twee dagen met de helft van het prutje doorgaat. Gooi je dan die andere helft weg? En wat is het nut van met de helft doorgaan? Je kan toch ook gewoon met die hoeveelheid doorgaan die in het potje zitten dan met dubbele hoeveelheden?
Ik lees dat op meer plekken dat je de helft uit het potje neemt en daarmee doorgaat. Maar ik begrijp dat dus niet. Wie o wie brengt voor mij het licht?

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 13:10
door fransg
Dirk Jan schreef: za 25 feb 2023, 12:40 Van de jaren '70 kan ik mij nog herinneren dat ik ook zo werkte als hierboven staat. Dus niets met bloem of ander meel, gewoon volkoren tarwemeel uit de biowinkel en water. Wat ik me niet kan herinneren is dat je na twee dagen met de helft van het prutje doorgaat.
Dat wegmikken en aanvullen doe je alleen in het begin als je nog geen desem hebt.

Je wil dan een kweekje hebben, niet per se een hele emmer vol ervan.

Om de mix van bacteriën en gisten te voeden doe je er af en toe vers water en meel bij. Gooi je tevoren niet eerst de helft weg dan moet je heel veel bijvoeren en zit je even later met veels teveel desem.

In plaats van weggooien kun je er ook een pannenkoek van bakken maar weggooien is het makkelijkste.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 13:53
door Dirk Jan
Oké, je doet dus met de helft doorgaan om uiteindelijk geen emmer vol desem te hebben. Met minder starten en alleen maar bijvoeren hoeft het dus niet fout te gaan, maar je maakt dan uiteindelijk te veel.
Dank!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 15:44
door gilleko B.
Rogge doet het goed als starter!




Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 15:54
door fransg
Ik gebruik uitsluitend en alleen pure eigengemalen biologische roggen in de desem

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 25 feb 2023, 16:00
door Dirk Jan
It shall be!