Durdane schreef: do 08 aug 2024, 18:22
@hk87
Hoe kom jij uit met het instellen van de maalgraad?
Ik merk dat soms 1-2 klikjes het verschil al kan zijn tussen er aan alle kanten doorheen spuiten of juist de (ongeveer) 30 seconden niet halen. Ik heb sowieso veel meer last van channeling, ondanks WDT. Ik zet het bekertje ook al niet meer omgekeerd op de IMS basket omdat ik even dacht dat de buitenste rand van de puck dan misschien een andere dichtheid kreeg dan de rest.
Op de een of andere manier voelt het heel inconsistent waar dezelfde bonen in de XL het wel ”normaal” doen.
Alleen op de XL zat de maaltijd altijd tussen de 0-2 streepjes, nu varieert dat tussen 30-35. Ga ik richting 20-25 dan krijgt mijn Strega er geen water meer doorheen. Nu kan je de schaalverdeling natuurlijk helemaal niet vergelijken tussen 2 verschillende machines, maar ik had verwacht toch wel een heel stuk meer van het bereik te moeten gebruiken. Nu is 0-20/25 eigenlijk onbruikbaar
Ik gebruik 20 gr Brazilië bonen van het hoofdkwartier branddatum 24 juli, 800 toeren en maalgraad 30-31. Dan heb ik na ongeveer 10 seconden preinfusie en een totale doorlooptijd van 30seconden 40 gr espresso in het kopje. De koffie van de maand met dezelfde branddatum krijg ik er helemaal niet structureel goed uit met heel veel channeling.
Op de XL duurt de preinfusie ongeveer 13 seconden en heb ik ook na 30 seconden 40gr espresso.
Ik heb ook nog wat ethiopie en Corsica light roasts geprobeerd, maar die bewaar ik maar even tot ik deze maler onder de knie heb
Ben benieuwd naar ervaringen van iemand anders
Als ik het zo lees denk ik aan twee mogelijkheden.
Uitlijning van de schijven zit niet helemaal optimaal. Dat zou je even kunnen controleren met een marker test.
Of
Je hebt de schijven onvoldoende ingemalen. Mijn ervaring met ssp schijven waren tot de eerste 5 kilo ook ongeveer zo, gewoon best kut eigenlijk. Dat was voor mij ook het punt dat ik was overtuigd dat ssp schijven echt meerdere kilos als seasoning nodig hebben. Wordt ook zo geadviseerd door ssp.
Je range in espresso verandert ook mee naarmate er meer koffie wordt gemalen. Ik heb laatst espresso op 15 vanaf dat de schijven elkaar raken gehad en nu een Braziliaanse rond 28-29.
Rpm 800 lijkt mij best laag. Voor mijn gevoel komt er meer smaak naar boven bij de hogere toeren voor espresso.