Pagina 7 van 7

Re: Nieuwe machine

Geplaatst: ma 16 apr 2018, 10:07
door Bert Pit
Ook ik vind bepaalde bonen vaak te zuur. Zowel in mijn eigen machine als bij goede horecagelegenheden. Mijn remedie is koffie te kopen die minder zuur is.
Qua uitlooptijd zit ik op circa 20 tot 25 seconden en ik tel altijd mee. Wil ik een ristretto, dan zet ik de maler wat fijner maar handhaaf de 20 tot 25 seconden. Bij een ristretto worden alle fouten uitvergroot, dus een beetje zuur wordt dan erg zuur.

Re: Nieuwe machine

Geplaatst: ma 16 apr 2018, 12:46
door Erik82
Dat een ristretto dergelijke eigenschappen alleen maar vergroot is juist niet het geval alleen moet je het goed doen.

Een ristretto zit eerder richting de 40s en daarmee verlaag je juist het zure. Zuur wordt juist versterkt door onderextractie. Dat is dan ook de reden dat je lichte bonen lager moet doseren, fijner malen en de extractietijd verhogen zodat je juist geen onderextractie krijgt. Lichtre brandingen extraheren namelijk lastiger dan donkere brandingen.

Als lichte brandingen niet je ding zijn moet je ze vooral niet kopen en het lekker bij een meer donkere branidng houden. Kwestie van smaak.