Pagina 602 van 642

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 nov 2023, 18:44
door Dirk Jan
bmateijsen schreef: ma 06 nov 2023, 15:01 Volgens mij doet baking soda niet zo heel veel in dit deeg, behalve dat het misschien tijdens bakken een reactie aangaat met de overgebleven "suikers" in het deeg van de desem/ tarwe?
Ik bak mijn bijna glutenvrije brood met baking soda en karnemelk. Het zure van de karnemelk zorgt voor een reactie met de baking soda waardoor luchtbelletjes ontstaan, dit doet het brood wat luchtiger maken / het brood laten rijzen.
Wordt ook wel Soda brood of Soda bread genoemd.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 nov 2023, 19:06
door bobbee
Baking soda reageert op zuur. Dus azijn, citroensap, zuurdesem, yoghurt, karnemelk e.d.
Wat ook wel wordt gedaan als je last hebt van brandend maagzuur is een klein beetje baking soda in je mond en doorslikken, zo lost het zure op.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 14:08
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 14:10
door fransg
De koekjes van paar dagen gelee nog even nagebakken, nu krokanter en lekkerder

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 14:30
door Dirk Jan
Goed gedaan!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 21:03
door fransg

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 21:13
door bobbee
Iets andere hoeveelheden maar praktisch hetzelfde recept.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 21:40
door fransg
bobbee schreef: wo 08 nov 2023, 21:13
Iets andere hoeveelheden maar praktisch hetzelfde recept.
Ze doen het met boter ipv olie en met zonder bakkingspoeder

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 21:53
door fransg
Ingrediënten

1 kop (227 g) zuurdesemstarter, ongevoerd/weggooisel
1 kop (113 g) King Arthur wit volkoren meel
1/2 theelepel schilferig zeezout
4 eetlepels (57 g) ongezouten boter, kamertemperatuur
2 eetlepels gedroogde kruiden, naar keuze, optioneel
olie, om te borstelen
grof zout (zoals koosjer of zeezout) om eroverheen te strooien

Meng de zuurdesemstarter, bloem, zout, boter en kruiden tot een glad (niet plakkerig), samenhangend deeg.

Verdeel het deeg in tweeën en vorm elke helft tot een kleine rechthoekige plaat. Dek af met plasticfolie en zet het 30 minuten of maximaal een paar uur, in de koelkast tot het deeg stevig is.

Verwarm de oven voor op 350°F = 180ºC

Werk met één stuk deeg per keer en bebloem heel licht een stuk perkament, je deegroller en de bovenkant van het deeg.

Leg het deeg op het met bloem bestoven perkamentpapier en rol het ongeveer 1,5mm dik uit. Het heeft rafelige, ongelijke randen; dat is oké hoor. Probeer het gewoon zo gelijkmatig mogelijk te maken.

Breng het deeg en het perkamentpapier samen over op een bakplaat. Bestrijk ze lichtjes met olie en strooi het zout over de crackers.

Snijd het deeg in vierkanten van 3cm; een rollend pizzawiel werkt hier goed.

Prik elke cracker een paar keer in met een vork; Dit zorgt ervoor dat ze tijdens het bakken niet als kleine pitabroodjes opzwellen.

Rol en snijd het tweede stuk deeg volgens de bovenstaande aanwijzingen.

Bak de crackers gedurende 20 tot 25 minuten totdat ze langs de randen bruin beginnen te worden. Draai halverwege de bakplaten zowel van boven naar beneden als van voren naar achteren en van links naar rechts; hierdoor worden de crackers gelijkmatig bruin.

Als ze volledig bruin zijn haal je de crackers uit de oven en plaats je ze op een rooster om af te koelen.

Bewaar crackers, goed verpakt, maximaal een week bij kamertemperatuur; invriezen voor langere opslag.

Opeten kan ook.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: wo 08 nov 2023, 22:56
door bobbee
fransg schreef:
bobbee schreef: wo 08 nov 2023, 21:13
Iets andere hoeveelheden maar praktisch hetzelfde recept.
Ze doen het met boter ipv olie en met zonder bakkingspoeder
Scherm­afbeelding 2023-11-08 om 21.39.40.png
Ja dat las ik. Nauwelijks verschil dus. Is ook gewoon een vetstof net als olie.