Pagina 642 van 643

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 23 nov 2024, 11:30
door Joste
Prachtig! En vast heel lekker

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: vr 27 dec 2024, 19:01
door bobbee
Gisteren de stokbroden gebakken voor bij de gourmet. Gewoon met gist, geen desem.
Afbeelding
Eerste keer, best goed gelukt met behulp van de Franse bakker Richard Bertinet.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: vr 27 dec 2024, 19:02
door bobbee
Deze is voor de tijd van het jaar.

Deeg:

300 gram desem
250 gram koolzuurhoudend bronwater 350 gram tarwebloem
50 gram ei, losgeklopt
7,5 gram zout
1/2 theelepel kaneel
25 gram boter
50 gram honing (optioneel)

(Optioneel)
Vulling:
100 gram rozijnen
50 gram krenten
75 gram appel, in stukjes

Bakken: Ossewit

Bereidingswijze:

1. Desem activeren: Begin 1,5 dag van tevoren en voed je desem meerdere keren om deze krachtig te maken, gooi niks weg want je hebt 300 g actieve starter nodig.
2. Deeg maken: Meng actieve desem, water, bloem, ei, zout, kaneel en gesmolten boter tot een glad beslag.
3. Eerste rijs: Dek de kom af en laat 3-4 uur rijzen tot het beslag verdubbeld is.
4. Doorslaan en tweede rijs: Roer de lucht eruit, dek opnieuw af en laat nog 2-3 uur rijzen.
5. Bakken voorbereiden: Verhit ossewit tot 180°C in een diepe pan.
6. Oliebollen bakken: Schep porties beslag in het hete vet en bak 6 minuten goudbruin, keer halverwege.
7. Serveren: Laat uitlekken op keukenpapier en geniet warm van je oliebollen!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 28 dec 2024, 12:15
door Joste
bobbee schreef:Gisteren de stokbroden gebakken voor bij de gourmet. Gewoon met gist, geen desem.
Afbeelding
Eerste keer, best goed gelukt met behulp van de Franse bakker Richard Bertinet.
Zien er prachtig uit!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: za 28 dec 2024, 13:06
door gilleko B.
bobbee schreef:Deze is voor de tijd van het jaar.

Deeg:

300 gram desem
250 gram koolzuurhoudend bronwater 350 gram tarwebloem
50 gram ei, losgeklopt
7,5 gram zout
1/2 theelepel kaneel
25 gram boter
50 gram honing (optioneel)

(Optioneel)
Vulling:
100 gram rozijnen
50 gram krenten
75 gram appel, in stukjes

Bakken: Ossewit

Bereidingswijze:

1. Desem activeren: Begin 1,5 dag van tevoren en voed je desem meerdere keren om deze krachtig te maken, gooi niks weg want je hebt 300 g actieve starter nodig.
2. Deeg maken: Meng actieve desem, water, bloem, ei, zout, kaneel en gesmolten boter tot een glad beslag.
3. Eerste rijs: Dek de kom af en laat 3-4 uur rijzen tot het beslag verdubbeld is.
4. Doorslaan en tweede rijs: Roer de lucht eruit, dek opnieuw af en laat nog 2-3 uur rijzen.
5. Bakken voorbereiden: Verhit ossewit tot 180°C in een diepe pan.
6. Oliebollen bakken: Schep porties beslag in het hete vet en bak 6 minuten goudbruin, keer halverwege.
7. Serveren: Laat uitlekken op keukenpapier en geniet warm van je oliebollen!
Thanks voor het recept, ben ook weer opgekrabbeld en begonnen. Desemstarter in opbouw nu.

Afbeelding




Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: zo 29 dec 2024, 17:16
door fob

Ik heb dit recept van Cees Holtcamp gemaakt. Lijkt op die van jou, maar dan met gist in plaats van desem en citroenrasp in plaats van kaneel. In je recept ontbreekt trouwens welke hydratatie het desem moet zijn.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: zo 29 dec 2024, 18:18
door bobbee
fob schreef:
Ik heb dit recept van Cees Holtcamp gemaakt. Lijkt op die van jou, maar dan met gist in plaats van desem en citroenrasp in plaats van kaneel. In je recept ontbreekt trouwens welke hydratatie het desem moet zijn.
Hij heeft een ge-update recept.
Afbeelding



En hier nog een heel basic recept met gist.
500 gram bloem (1 euro)
500 ml volle melk (1 euro)
20 gram versegist (€0,25)
7 gram zout
25 gram suiker
appel (Goudreinet) 2 euro
Rozijnen/krenten (2 euro)
Zonnebloemolie om te frituren (5 euro)

Voor 11 euro kan je zelf mega veel verse oliebollen bakken, en het is supersimpel en gezellig met vrienden/familie

Als je er nog meer bakt is het per bol goedkoper want je hebt niet elke x nieuwe olie nodig natuurlijk.


Wat betreft de desem, maakt niet veel uit dat beetje water meer of minder dan 100% hydratatie


Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: do 02 jan 2025, 12:16
door fransg
Deze ging wel heel erg lekker!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: do 02 jan 2025, 12:35
door bobbee
Ziet er heerlijk uit. Ik heb net een boterham op met knapperig ontbijtspek en roomboter.

Als je in een bakje een stukje keukenrol papier op de bodem legt en daarop plakjes spek naastelkaar legt, dan iets van dekseltje tegen spetteren en dan 2 a 3 min in de magnetron dan krijg je heerlijk knapperig spek zonder veel teveel vet want dat zit in het stukje papier.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: do 02 jan 2025, 12:37
door fransg
Goed idee ga ik eens proberen