Re: DAK roasters - Second chance

71
Ik heb de natural kenya (espresso roast test batch volgens DAK) ontvangen en vanmiddag eerste bakkie mee gezet. De geur is geweldig en waar ik van hou voor filterkoffie: bessig/rood fruit als een goede natural uit Kenya! Mijn standaard recept als startpunt is altijd een bypass extractie met de inverted aeropress : 14 a 15 gram koffie opschenken met 100ml water, 1 minuut laten trekken, cap en gespoelde filter erop en aeropress omdraaien op de mok, dan nog 15 tot 30 seconden laten staan en rustig pressen zodat je geen slechte sedimenten erdoor drukt tot al het water erdoorheen is. Dat aanleggen met 100ml heet water. Proeven en eventueel nog iets aanlengen met koud water.

De smaak was alvast goed en werdt steeds beter naarmate de temperatuur zakte! Moet nog wel wat verder tweaken, eerst morgen wat fijner malen om nog wat meer de smaken eruit te halen en dan weer proeven. Als dat op smaak is ga ik er alles uit proberen te halen met de switch. Vraag mij wel af of deze bonen echt 2 weken geleden gebrand zijn want aan de hand van de bloom zou ik dat niet zeggen...maar daar kom ik dus nooit achter.

Voor espresso is dit niks voor mij. Ze kunnen mij zoveel vertellen met light roast third wave koffiebonen, ik pas. Maar voor filter, tsja...geweldig lekker!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: DAK roasters - Second chance

72
Heb de Lemon Sunshine uit Ethiopië (washed omni) en de Hazy Clafoutis uit Kenia (natural espresso) gister opgehaald. Vandaag bakkies mee gezet als espresso (grofweg 3:1 ratio), erg goed hoor. Van de 6 kg die ik tot nu toe heb gehaald, viel alleen de Blondie enigszins tegen (en dan vooral omdat die normaal € 120 / kg zou moeten zijn). Doe mij maar lekker die third wave shit :D

Re: DAK roasters - Second chance

73
Boozzz schreef: vr 05 sep 2025, 10:42 Heb de Lemon Sunshine uit Ethiopië (washed omni) en de Hazy Clafoutis uit Kenia (natural espresso) gister opgehaald. Vandaag bakkies mee gezet als espresso (grofweg 3:1 ratio), erg goed hoor. Van de 6 kg die ik tot nu toe heb gehaald, viel alleen de Blondie enigszins tegen (en dan vooral omdat die normaal € 120 / kg zou moeten zijn). Doe mij maar lekker die third wave shit :D
Die lemon Sunshine leek me ook erg verleidelijk maar het probleem is dat ik veel te veel koffie heb liggen 🫣
You can't buy experience

Re: Nieuw - Kafatek Monolith SDRM

74
jelveen schreef: wo 03 sep 2025, 16:36
bobbee schreef: wo 03 sep 2025, 13:05 In de shop nu koffies 2 en 3 weken terug gebrand. Test batches. Heb net zelf een Kenya natural besteld!
Dank voor de tip! Kilo Honduras komt mij kant op.
Dikke hit die Honduras! Ik schrok een beetje van de kleur van de bonen. Mega licht (voor mijn doen). Meestal vind ik dat alleen als filterkoffie lekker. Maar toch maar geprobeerd espresso mee te zetten. Super geslaagd! Was bang voor veel zuur. Daarom iets langer door laten lopen (18-42) en dan is ie bijna zoet. Mijn zoontje vond hem naar rozijntjes ruiken en nu hin dat gezegd heeft ruik ik het ook steeds.
Blij verrast.

Re: Gear acquisition syndrome

77
jelveen schreef:
bobbee schreef: zo 07 sep 2025, 11:21 En welke maler heb je gebruikt?
Mijn oude vertrouwde niche zero :D
Geweldig, dat onderstreept wat ik al een tijdje roep. Bedankt hiervoor, ook voor Light roast heb je dus geen maler van meer dan 1000 euro nodig voor lekkere koffie.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Gear acquisition syndrome

78
bobbee schreef: zo 07 sep 2025, 14:10
jelveen schreef:
bobbee schreef: zo 07 sep 2025, 11:21 En welke maler heb je gebruikt?
Mijn oude vertrouwde niche zero :D
Geweldig, dat onderstreept wat ik al een tijdje roep. Bedankt hiervoor, ook voor Light roast heb je dus geen maler van meer dan 1000 euro nodig voor lekkere koffie.
Ik vind dit een heerlijk bakkie pleur (je komt uit den haag of niet 😀) maar wie weet is hij nog wel veel lekkerder met een knappe maler met platte schijven.... dat weet ik "gelukkig" niet.
Moet ook wel zeggen dat ik de meeste lichte brandingen en zeker de naturals echt niet lekker vind als espresso op mijn apparatuur. Die zet ik met mijn Aeropres. Daarom ook zo in mijn nopjes met deze van Dak.

Re: DAK roasters - Second chance

79
Ja maar daar gaat het niet om. Goed = goed. Je kunt met GOEDE apparatuur zoveel aanpassen in de parameters net zolang tot het goed smaakt. Tuurlijk kan de koffie iets meer uitgesproken eruit komen met een andere maler maar dat is geen gegeven. Als je alleen op de maler focust verlies je bijvoorbeeld als snel de kwaliteit van het water uit het oog als smaakmaker. Daar kun je mee gaan experimenteren maar hoeft in mijn beleving niet, gewoon blijven tweaken zoals een kok zijn gerecht bereid.

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!