Pagina 8 van 16
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 15:52
door dirk020
Tommie schreef: vr 14 dec 2018, 12:27
ik merk dat als ik een paar keer warmflush dat de koffie er daadwerkelijk uitspuit. Als ik een flinke theemok eronder om het op te vangen dan spuiten er nog wel eens druppels overheen zeg maar. Is dat de bedoeling? Ik kan mij voorstellen dat wanneer dit op de puck komt dat deze kapot kan gaan. De machine staat netjes rond de 1 en misschien 1,1 bar op de meter.
Deze snap ik ook niet. Bedoel je dat het water er met een behoorlijke gang uitkomt als je de pre-flush doe? Dus de hevel omhoog beweeg zonder portafilter + koffie?
Natuurlijk spuit 't er dan uit want 't hete water wordt er met een overdruk van om en nabij 1 bar uitgeperst.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Als je 14 gram bonen maalt levert dat de hoeveelheid maalsel op die je portafilter zó afvult dat je met moeite het handvat van je portafilter
naar 8 uur zal kunnen draaien, nou dan zit die puck stijf tegen het douchescherm (da's ook de bedoeling). Dan hevel omhoog, het hete water wordt in de puck geperst en vervolgens na een tel of wat beweeg je de hendel omlaag en pers je precies de hoeveelheid water door de puck heen die twee ristretti oplevert
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:17
door CafeSolo
dirk020 schreef: vr 14 dec 2018, 15:52
Als je 14 gram bonen maalt levert dat de hoeveelheid maalsel op die je portafilter zó afvult dat je met moeite het handvat van je portafilter naar 8 uur zal kunnen draaien, nou dan zit die puck stijf tegen het douchescherm (da's ook de bedoeling). Dan hevel omhoog, het hete water wordt in de puck geperst en vervolgens na een tel of wat beweeg je de hendel omlaag en pers je precies de hoeveelheid water door de puck heen die twee ristretti oplevert
Ik denk dat je toch eens wat meer moet verdiepen in espresso maken, zowel in de techniek als in apparatuur.

Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:25
door fransg
cremalover schreef: vr 14 dec 2018, 08:46
Zie het als scherpstellen met een verrekijker.
Er is maar een stand waar je perfect scherp mee ziet.Een verrekijker met getrapte scherpstelling zal nooit de perfecte scherpte bereiken.
ja precies!
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:27
door cremalover
Er zijn er hier die er veel meer van af weten maar ik denk dat de meesten het er mee eens zullen zijn dat het de bedoeling is om het puckoppervlak niet te verstoren.
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:31
door Tommie
CafeSolo schreef: vr 14 dec 2018, 16:17
dirk020 schreef: vr 14 dec 2018, 15:52
Als je 14 gram bonen maalt levert dat de hoeveelheid maalsel op die je portafilter zó afvult dat je met moeite het handvat van je portafilter naar 8 uur zal kunnen draaien, nou dan zit die puck stijf tegen het douchescherm (da's ook de bedoeling). Dan hevel omhoog, het hete water wordt in de puck geperst en vervolgens na een tel of wat beweeg je de hendel omlaag en pers je precies de hoeveelheid water door de puck heen die twee ristretti oplevert
Ik denk dat je toch eens wat meer moet verdiepen in espresso maken, zowel in de techniek als in apparatuur.
Heb je helemaal gelijk haha. Ik Google echt veel te veel de ganse tijd :p sorry als sommige vragen onnozel zijn

ik dacht als dat zo naar beneden komt dan is de Puck gelijk kapot en krijg ik Channeling. (Jaja jargon).
Dus het klopt ook dat er vaak wat koffie achterblijft op de douchekop?
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:33
door CafeSolo
Tommie schreef: vr 14 dec 2018, 16:31
CafeSolo schreef: vr 14 dec 2018, 16:17
dirk020 schreef: vr 14 dec 2018, 15:52
Als je 14 gram bonen maalt levert dat de hoeveelheid maalsel op die je portafilter zó afvult dat je met moeite het handvat van je portafilter naar 8 uur zal kunnen draaien, nou dan zit die puck stijf tegen het douchescherm (da's ook de bedoeling). Dan hevel omhoog, het hete water wordt in de puck geperst en vervolgens na een tel of wat beweeg je de hendel omlaag en pers je precies de hoeveelheid water door de puck heen die twee ristretti oplevert
Ik denk dat je toch eens wat meer moet verdiepen in espresso maken, zowel in de techniek als in apparatuur.
Heb je helemaal gelijk haha. Ik Google echt veel te veel de ganse tijd :p sorry als sommige vragen onnozel zijn

ik dacht als dat zo naar beneden komt dan is de Puck gelijk kapot en krijg ik Channeling. (Jaja jargon).
Dus het klopt ook dat er vaak wat koffie achterblijft op de douchekop?
De opmerking was niet naar u bedoeld maar naar dirk020
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:36
door Tommie
Oke nu snap ik het even niet. 1 zegt puck zit strak teken douche aan (en wordt dan sowieso verstoord lijkt mij) en ander zegt mag/kan niet verstoord worden dus moet er enige ruimte zijn tussen de douche en de puck toch?
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:54
door CafeSolo
Er moet inderdaad ruimte zijn tussen de puck en het douchescherm. Er staat hier op het forum voldoende info over.
Als je op de puck bv een 5 eurocent stuk legt en de portafilter indraait en er terug uithaalt, mag er maximum een lichte indruk zichtbaar zijn.
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 16:57
door Tommie
CafeSolo schreef: vr 14 dec 2018, 16:54
Er moet inderdaad ruimte zijn tussen de puck en het douchescherm. Er staat hier op het forum voldoende info over.
Als je op de puck bv een 5 eurocent stuk legt en de portafilter indraait en er terug uithaalt, mag er slecht een licht indruk zichtbaar zijn.
Goeie! Ja had ik begrepen maar ik dacht misschien is het met de pavoni anders.
Re: La Pavoni Beginner (need some help)
Geplaatst: vr 14 dec 2018, 17:05
door cremalover
Tommie schreef: vr 14 dec 2018, 16:57
CafeSolo schreef: vr 14 dec 2018, 16:54
Er moet inderdaad ruimte zijn tussen de puck en het douchescherm. Er staat hier op het forum voldoende info over.
Als je op de puck bv een 5 eurocent stuk legt en de portafilter indraait en er terug uithaalt, mag er slecht een licht indruk zichtbaar zijn.
Goeie! Ja had ik begrepen maar ik dacht misschien is het met de pavoni anders.
Bij een Bialetti is het wel zo dat de koffie tegen het zeefje zit.
Maar is iets totaal anders en vereist geen tamp.