Pagina 9 van 10

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: vr 18 jul 2025, 12:27
door koffiebert
Toch even weer een update maar nu eens geen negatieve. Koffie wordt niet zuur meer (afkloppen). Weet niet waarom. Wel blijft het een uitdaging die perfecte shot te krijgen. Valt me op dat vooral de branddatum vd bonen en de soort heel bepalend zijn. Niets nieuws natuurlijk, maar toch zijn de verschillen enorm. Een Brazil loopt met een bepaalde maling 60 sec door voor 30 gr koffie. Terwijl een Peru bijv dat in 30 sec doet, of soms nog sneller. Hoe kun je nu het beste met die verschillen omgaan? Moet je dan voor elke soort de maler altijd aanpassen? En mbt branddatum, als bonen ook maar ietsje langer liggen verandert de doorlooptijd ook al aanzienlijk. Zijn daar richtlijnen voor?

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: vr 18 jul 2025, 13:56
door Dirk Jan
koffiebert schreef: vr 18 jul 2025, 12:27 Moet je dan voor elke soort de maler altijd aanpassen?
Ja. Sterker nog, kan per dag verschillen, hier merk ik dat de luchtvochtigheid heel belangrijk is en die kan op één dag al ver uit elkaar liggen ;-)

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: vr 18 jul 2025, 16:33
door Koffiedrap
koffiebert schreef: vr 18 jul 2025, 12:27 Toch even weer een update maar nu eens geen negatieve. Koffie wordt niet zuur meer (afkloppen). Weet niet waarom. Wel blijft het een uitdaging die perfecte shot te krijgen. Valt me op dat vooral de branddatum vd bonen en de soort heel bepalend zijn. Niets nieuws natuurlijk, maar toch zijn de verschillen enorm. Een Brazil loopt met een bepaalde maling 60 sec door voor 30 gr koffie. Terwijl een Peru bijv dat in 30 sec doet, of soms nog sneller. Hoe kun je nu het beste met die verschillen omgaan? Moet je dan voor elke soort de maler altijd aanpassen? En mbt branddatum, als bonen ook maar ietsje langer liggen verandert de doorlooptijd ook al aanzienlijk. Zijn daar richtlijnen voor?
Je moet je molen zo instellen dat je een doorloop heb van ca 24sec met verhouding 1:2 - 2,5. Per boon kan dit dus variëren en daar moet je de molen op afstellen.

Welke molen heb je? Ik merk de mijn Philos heel consistent is en zich snel makkelijk laat afstellen

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: vr 18 jul 2025, 21:37
door Leinad



Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: vr 18 jul 2025, 21:39
door Leinad

Koffiedrap schreef:
Je moet je molen zo instellen dat je een doorloop heb van ca 24sec met verhouding 1:2 - 2,5. Per boon kan dit dus variëren en daar moet je de molen op afstellen.

Welke molen heb je? Ik merk de mijn Philos heel consistent is en zich snel makkelijk laat afstellen

Nee, dit is exact afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur. 24 seconden is voor mij bijvoorbeeld niet lekker, 35 seconden tot wel 40 wél.
Dus gewoon uitproberen per boon!

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: wo 03 sep 2025, 11:32
door koffiebert
stel je voor dat t probleem toch eens opgelost zou zijn. helaas. we gaan op vakantie en we merkten het alwen. Koffie wordt weer steeds zuurder en smaaklozer. oftewel, het problem is weer helemaal terug. Alle soorten bonen smaken dan ook hetzelfde. vieze goze zure sloot. gewoon misselijk makend. net verse banen gekocht, want daar zoek je het dan enst in helaas. volgende week maar met apparaat op pad. heel fijn weer. ik wil terug naar vroeger. toen hadden we gewoon een zetapparaat en gewoon 1 soort koffie. en smaakte altijd goed. her bebben we geld en moeten we dure apparaten hebben. maar t is allemaal niet beter. juist slechter. zetapparaat ging ook gewoon leven mee. nooit gezijk.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: wo 03 sep 2025, 13:41
door seels
Maar het heeft nu bijna 2 maanden dan wel goed gegaan? Je zegt op vakantie geweest… bonen dan verouderd of verse bonen? Water in boiler of tank dat stil heeft gestaan?

Heb net dit topic eens doorgelezen.. op een tijdspanne van bijna 1,5jaar is dit nog steeds een issue?

Ik lees ook dat je als het zuur smaakt plots met allemaal verschillende bonen tegelijk gaat testen… beter denk ik je focussen op 1 boon tegelijk, elke boon heeft weer een andere afstelling van maler etc nodig.

Hoe zit het met het distributeren van je gemalen koffie in je PF? Is het tampen consistent?

Mss eens oplijsten hoeveel gr gemalen koffie in je PF -> hoeveel gr in je kopje en in hoeveel sec.
Even back to the basics.

Eventueel kan je aangeven welke “merken” koffie je gebruikt en wat vers is.. een oom van me stoeft al een graag met verse koffiebonen van 6-8 maanden oud die hij van het buitenland meebrengt… alles is in perspectief van persoon tot persoon

Deze hobby heeft een zekere leercurve maar je zou wel mogen verwachten dat je op een redelijke tijd drinkbare vloeistof moet krijgen en niet enkel “sink”shots zet.

Het heeft mij ooit zeker geholpen om met gelijkgezinden af te spreken.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: wo 03 sep 2025, 13:53
door seels
Misschien is een “coffeecompass” een hulpmiddel?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: do 04 sep 2025, 12:02
door Huppel
Dank voor dit koffiecompas!
Dit helpt een beginner als mij ook weer.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: wo 10 sep 2025, 12:26
door koffiebert
dank voor de tips wederom. Ik dacht echt dat het nu opgelost was. Maandenlang prima koffie. Dat leert vooral ook dat kleine aanpassingen in maling en doorlooptijd helemaal niet veel verschil maken. Het was allemaal prima met kleine nuances als verschil. Maar nu dus, ook voor de vakantie werd het al wat minder, weer helemaal ondrinkbaar. Alle tips heb k ter harte genomen, niets helpt. Vreemde is ook dat het pure water niet zuur smaakt. Nagenoeg smaakloos. Enige stap die ik moet zetten is met t hele spul naar een reparateur. Helemaal geen zin in!! Maar vrees dat t niet anders is. Op dit moment ook weer 18 euro aan verse bonen (volgens het koffiehuis in Dieren twee weken geleden gebrand) helemaal verprutst. Echt niet een beetje, maar helemaal niet drinkbaar !! Pure azijn. Affijn, heeft iemand een tip voor een goede techneut? Geen praatjesmakers (die helaas best vaak ontmoet in zgn gerenomeerde winkels) maar iemand met echt verstand? Dan moet k daar maar eens heen. Op dit moment dus helemaal mis en kan dan getest worden. Vanmiddag opnieuw verse bonen v Cafe du jour, dus dat is laatate hoop nog. Alvast dank.

Update, verse koffie (despertando/mix robusta arabica) 5 dgn geleden gebrand, levert betere koffie op.Dwz, het zure lijkt niet meer zo aanwezig alleen koffie blijft waterig. Doorlooptijd was goed: 17gram koffiepoeder, 44 sec , 60 gram output. Opgelost is het dus nog niet. Andere bonen hadden branddatum half augustus.