Pagina 9 van 9
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: ma 09 mar 2015, 14:21
door Spironski
Ik zag het ook in het andere draadje, je hebt straks wel serieus mooie apparatuur staan. Ga je ook een nieuw draadje openen over je avonturen met de nieuwe machines?
Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 10 mar 2015, 19:35
door PetervdB
Zal ik zeker doen, in dit draadje of in een nieuwe...
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 17 mar 2015, 11:06
door PetervdB
Zo, even een update van mijn kant...
De QM820 heeft plaats gemaakt voor de Rocket, de MC90 is voorzien van nieuwe maalschijven en voor deze keer heeft Fascino plaats gemaakt voor Giraffe Coffee (Brazil/Yirgacheffe) En niet te vergeten dat deze amateur inmiddels ook de nodige vlieguren heeft natuurlijk

.
Ik heb het idee dat ik een enorme sprong heb gemaakt. De shots die ik momenteel maak zijn niet te vergelijken met de shots van voorheen, wat een genot! Ook sommige cappuccino's zijn top, alleen lukt het met de microfoam helaas nog maar sporadisch. Meer geluk dan wijsheid dan, dus daar is ook nog een hoop winst te behalen.
Verder ligt er nog een VST bakje en een Naked portafilter klaar om mee te gaan stoeien!
Wat ik me wel afvraag is wat het nut van een flush bij deze machine is. De PID geeft standaard 120 graden aan en na een flush misschien 119. Iemand?
Peter
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 17 mar 2015, 11:47
door PetervdB
Ik vat hem. Ik ging er vanuit dat de boilertemperatuur de enige invloed was op de temp van het zetwater, maar de duur van het opwarmen van het zetwater is natuurlijk ook van belang.
Goed om te weten dat 15cl volstaat. Deed het onbewust en onnodig dus veel langer!
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 17 mar 2015, 14:09
door PetervdB
Ahum... 15cl is echt veel meer dan 15ml
Ik flushte normaal zo'n halve kop te weinig dan. Als ik twee shots maak met een paar minuten ertussen, hoe zit dat dan?
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 17 mar 2015, 14:25
door bobbee
Je moet kijken naar de zgn flash boil. Dus als het kokende water uit de groep spuit. Op het moment dat dat stopt is je machine klaar om je espresso te maken.
Zoek maar eens op youtube op flash boil of flush grouphead oid. Dan kom je wel wat voorbeelden tegen.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 17 mar 2015, 14:41
door PetervdB
Thanks!
Hier een hoop kunnen vinden:
http://www.home-barista.com/hx-love.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: di 17 mar 2015, 18:11
door Spironski
Yep, die link staat ook in het Beginnersforum. Op mijn machine moet ik nadat het sputteren is opgehouden nog een paar seconden door flushen voordat ik op de goede temperatuur zit. Dit zal per machine wisselen.
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 20 mar 2015, 00:02
door PetervdB
Ik ga van iets lichter gebrande bonen van vier weken oud naar iets donkerder gebrande bonen van nog geen week, en tot mij grote verbazing..... ik moet VEUL fijner malen

!
Had eigenlijk om beide redenen het tegenovergestelde verwacht...
Re: Dit is hem dus, voorlopig!
Geplaatst: vr 20 mar 2015, 02:30
door Spironski
Dat verbaast mij ook.