Re: De LONDINIUMs afdeling
Geplaatst: za 12 aug 2023, 11:03
Je was er snel bij! Ik wachtte met posten tot de 4K versie was verwerkt door de mensen van de Youtubegilleko B. schreef: za 12 aug 2023, 10:54 https://www.youtube.com/watch?v=2zwZr0mZ4Hw
Even voor mijn laag technisch koffiemasjien intellect. Een
pressostat zorgt voor bandbreedte (minimum/maximum) druk in de ketel. Welk effect heeft het wisselen van een pressostat op het resultaat van een bepaalde roast?

Hogere boilerdruk geeft hogere extractietemperatuur en ook hogere druk waarbij de extractie begint in de machine van het type 'dipper'.
Het water uit de boiler maakt de zetgroep wat warmer, er stroomt wat heter water op de puck en door de hogere druk past er ook meer water in de zetgroep waar de lucht erboven wat meer kan worden samengedrukt zodat er meer water bij past. Daardoor is ook het 'shot volume' groter want als je de hefboom omhoog brengt is het 'aangrijpingspunt' waarop je de hefboom los kunt laten lager en op dat punt is de veer meer gespannen en dus de druk op de puck wat hoger.
Lichte branding kan wat meer 'op zijn donder' krijgen en daardoor lekker mals eruit komen terwijl donker gebrande bonen reeds heel wat hebben meegemaakt en dus al bij lagere druk/temp tot hun happy end komen in je kopje.