Re: Timemore Sculptor 064 en 078
Geplaatst: do 16 nov 2023, 13:38
Wat bedoel je precies met verschil in niveau? Qua smaak? Weeg je de bonen voor en na het malen? Ik deed dat in het begin om even te checken of die knocker alles eruit klopt. Omdat er meestal geen of 0,1 gram verschil was, ben ik daarmee gestopt.RoosW schreef:Wat betreft de Sculptor 078s, ik ben nu aan kilo 4 begonnen, en zie (gebruik dezelfde bonen, nog van dezelfde batch) langzaamaan verschil. Waar ik mij in de beginne ergerde aan de opmerkelijk koppige klont vormingen in het maalsel, is dit nu bijna volledig weg. Positief dus, misschien dat dat ook het gemelde smaakverschil van diverse testers die 'inslijten' middels 6 kg dringend aanbeveelt hadden, qua smaak merk ik persoonlijk geen enorm verschil, maar het uitstroom resultaat varieert nog steeds behoorlijk.
Dat wil zeggen, bak 1 -eerste drup- 12 seconden, bak 2 22 seconden, om een voorbeeld van vanochtend aan te halen.
Opmerkelijk dacht ik, maar ik meende verschil in niveau op te merken tussen 1 & 2, hmm zou het??
Let wel ik draai de klopper tussen de 6 en 8 keer!
De volgende bak eens na de klopper en het leegkiepen in de basket, het bakkie er weer onder en met het houten borsteltje van de niche een paar lellen tegen de zijkant van de uitloop gegeven, daar kwam een fikse lading naar beneden zetten, tjonge jonge!
Nu dus een balg vinden die ik kan gebruiken, aangezien die klopper ring duidelijk niet alles losmaakt..
Gek genoeg prefereer ik nog steeds de Sculptor t.o.v. de Niche, de espresso is geweldig, maar ook mede omdat de filter koffie (V60) echt veel lekkerder is, als wat ik met de Niche kan produceren, waar ze bij espresso elkaar niet veel maken, minder body meer complexiteit, maar in geringe mate, is het verschil met V60 opmerkelijk te noemen. En dat terwijl ie toch puur voor espresso in de markt is gezet