Re: Nog steeds geen mooie extractie

91
Maar zelfs met een sproeiertje hier en daar zou de espresso nog goed moeten kunnen smaken...De vieze smaak toeschrijven aan alleen de sproeiers lijkt me niet juist. Het is wel een indicatie van iets dat niet goed gaat, maar wàt?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nog steeds geen mooie extractie

92
Nou, ik heb de douchezeef er eens afgehaald. Je ziet dan een spleet, zie de video.
Echter, het water komt niet alleen uit die spleet, maar ook rondom, ik weet niet of dat wel de bedoeling is?
Niels, gebeurt dat bij jou ook? Het ziet er allemaal wat 'ongecontroleerd uit:

Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Nog steeds geen mooie extractie

95
Ik krijg nu met de weiss distributie methode een extractie die er volgens mij redelijk goed uitziet, toch smaken dezelfde bonen op het werk aanzienlijk beter.
Thuis: Izzo AlexDuetto en Mazzer Major met doser (platte maalschijven)
Werk: KvdW Mirage en Mazzer Kony doserless electronic (conische maalschijven)

Waar zou nou het smaakverschil vooral zitten? Thuis heeft hij toch meer bitter/zuur (ik vind het lastig wat het nou is, of het is allebei... Gewoon minder prettige smaak.)

Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Nog steeds geen mooie extractie

96
Nu is het natuurlijk zo dat de machines op je werk nog wel een stap hoger staan dan wat je thuis hebt. Maar wat je thuis hebt is nu ook weer niet bepaald misselijk, en je zou er een fantastische kop mee moeten kunnen zetten. Wel raar en jammer dat die Godshot maar op zich laat wachten...

Wat ik uit de TGP begrijp zorgt de Kony juist voor een "brighter" smaak dan de Major, wat omgekeerd is wat jij proeft, het maakt het des te opmerkelijker.
Op je filmpje valt mij wel op dat je koffie met een opmerkelijk contrastrijke "tigerstripe" uit je filter komt lopen, zo zie ik 'em thuis nooit. Kan me voorstellen dat die lichtere streepjes toch overgeëxtraheerd zijn, en voor die zuur/bittere smaak zorgen? Verder vind ik de doorloop ook wel wat aarzelend beginnen, er zijn heel wat gaatjes die lang niet meedoen.
Gebruik je thuis dezelfde filters als op het werk? Wat zijn er nog meer voor verschillen? Ik probeer ook maar wat...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nog steeds geen mooie extractie

97
Ik moet bekennen dat ik het hele voorgaande niet gelezen heb, maar het verschil tussen je werk en thuis lijkt mij je machine . . . er van uitgaande dat de bonen hetzelfde zijn en de 2 malers niet voor elkaar onder doen (hoe oud zijn de maalschijven van je Major?).

Mag ik inzetten op temperatuur?

Ik merk met m'n speedster dat een halve graad net het verschil kan maken tussen een tikkeltje zurig en (zo goed als) perfect. Kans is groot dat de Mirage beter is in een constante correcte temperatuur dan je Alex. Heeft je Alex een PID, ga daar dan eens mee spelen zou ik zeggen.
Speedster | SuperJolly | et al.

Re: Nog steeds geen mooie extractie

98
Het filter is een andere dan op het werk. Ik wil binnenkort een LM 2-kop halen, puur om te kijken of er veel verschil is.
Ook merk ik dat de mirage drukmeter altijd al op een bar of 8 staat, en zodra je de extractie begint hij vrijwel instantaan op maximale druk zit.
De Duetto doet daar toch een 1.5-2 seconden over.

De Duetto heeft PID en daar speel ik ook zeker mee.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Nog steeds geen mooie extractie

99
Kleine variaties kunnen grote gevolgen hebben (nou jaaaa...).
Ikzelf experimenteer de laatste dagen met iets minder doseren. Het bleek laatst dat ik met mijn volume-dosering-routine (gewoon afstrijken) zo'n 19 à 20 gram in het filter deed, best veel. Tevens had ik last van donut-extracties die ik maar niet weg kreeg.
Nu heb ik een paar keer ietsje fijner gemalen en iets minder gedoseerd (18 gr.?). Heel veel minder gaat niet, want ik zit nu al tegen het LM-filter richel aan te tampen. Maar dat kleine verschil maakt wel uit: geen donut meer en de smaak is beter! Nu nog een LM 14 gram filter vinden...

Kan je trouwens niet een keertje een filter van je werk lenen? Heb je die variatie tenminste uitgebannen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nog steeds geen mooie extractie

100
Hmm, filter lenen wordt lastig. Volgens mij hebben we er geen extra liggen, en ik hoef nooit te openen na een dag dat ik moet sluiten, dus sja..

Op het werk overdoseren we ook behoorlijk. Toch een 18 gram meen ik.
Thuis heb ik al wel geprobeerd iets minder te doseren, maar dan is de verdeling lastiger.
Jammer dat de buurman geen Kony maler heeft, had ik het makkelijker kunnen vergelijken.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60