Pagina 1 van 1

Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 11:46
door m1k4
Hoi,

Van de week een aeropress gekocht :P

Hebben jullie nog leuke recepten ?
makkelijk snelle koffie voor in de morgen en wat meer handelingen wanneer meer tijd in de avond.

Ik heb het de eerste keer zo gedaan :

hario molen op standje 4 (Dus moer aan en dan 4 openingen losgedraait).

16 gram bonen 200 gram water a 85 graden.

ik heb invert gewerkt.

Filter gespoeld en gemonteerd.
koffie maalsel er in
20 gram water er bij
30 seconden laten staan
aangevuld met 180 gram water.
en door geroerd
omgedraaid en 1,5 minute gewacht
in 30 seconden leeg gedrukt

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 11:49
door m1k4
op deze site was ik al een beetje aan het kijken :
https://handground.com/grind/66-recipes ... ess-coffee

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 11:56
door Fisherman
m1k4 schreef:op deze site was ik al een beetje aan het kijken :
https://handground.com/grind/66-recipes ... ess-coffee
Dat is al een hele lading aan inspiratie, die heb ik zelf ook veel gebruikt.

- inverted
- 17 gram medium/grof
- 225 gram water (90°C)

Bloom: 75 gram water, 30 seconden, in eerste 10 seconden goed roeren om alles nat te krijgen.

Brew: rest in 1x opgieten, nogmaals kort roeren en dekseltje erop.

Press: bij 2:00 beginnen met duwen (30-40 sec).

Let wel dat je bij AP met sterkere ratio's moet werken omdat er nauwelijks water in de koffie achterblijft. Dit maakt dat een AP snel slapper is dan een V60. Ik gebruik vaak 3 gram meer dan ik met een V60 zou doen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk


Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 12:36
door bobbee
Ik doseer 14 gram op 200ml en spelen met de maalgraad. En met beetje roeren (meer of minder) kun je de sterkte sturen.

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 15:40
door m1k4
bobbee schreef: zo 05 mei 2019, 12:36 Ik doseer 14 gram op 200ml en spelen met de maalgraad. En met beetje roeren (meer of minder) kun je de sterkte sturen.
En dan inverte of niet ? en hoelang laat je de koffie er in voor je gaat persen?

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: do 09 mei 2019, 15:30
door pichichi
Dit heb ik eens op een rijtje gezet:

http://mazelcof.blogspot.com/2018/03/blog-post.html


En verder kun je altijd nog James Hoffmann's dobbelstenen gebruiken... ;-)

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: do 09 mei 2019, 16:21
door Fisherman
pichichi schreef:Dit heb ik eens op een rijtje gezet:

http://mazelcof.blogspot.com/2018/03/blog-post.html


En verder kun je altijd nog James Hoffmann's dobbelstenen gebruiken... ;-)
Mooi werk zeg!! Ga ik eens mee spelen =)

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk


Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: do 09 mei 2019, 21:38
door m1k4
Zeker mooie lijst,
Ik ga eens kijken of ik er wijs uit kan worden

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: ma 28 mar 2022, 21:19
door Joeyvn
In voorbereiding op kampeerseizoen wat aan het pionieren met m’n kersverse aeropress met m’n rhino handmaler.. ben nog zoekende naar mijn ideale recept en boon. Wellicht iemand nog suggesties?

Ik maak dagelijks gebruik van m’n marax en houd erg can donker gebrande bonen; Onyx Blend van BZ en Black Betty van HK vinden wij heerlijk. Ook de malabar kan me sinds gister goed bekoren.

Maar de black Betty in de aeropress is vooralsnog andere koek en lukt me nog niet om de vakanties straks goed genoeg door te komen.

Recept:
16gr Black Betty
60gr water
15 sec roeren

Iemand suggesties voor recepten/bonen enz?

Re: Aeropress recepten / hoe maken jullie koffie in de aeropress

Geplaatst: ma 28 mar 2022, 21:38
door GuidovW
Ik heb m’n eigen recept gemaakt uit een combinatie van adviezen van Tim Wendelboe en James Hoffmann:

Inverted opstelling, 14 gram espressomaling, 200 gram water, net van de kook (rechtsreeks uit de Quoocker).
Roeren, daarna 3x van onder naar boven roeren, herhaal die 3x na 1 minuut (Tim Wendelboe).
De cap met het nat gemaakte filter er op, na 30 seconden een gentle swirl en nog weer 30 seconden de lucht eruit drukken en de koffie door het filter drukken in je kop.

De 2 minuten en gentle swirl komen bij James vandaan, maar hij vindt de inverted methode niets.
Dus het beste van verschillende werelden samen gebracht in totaal 2 minuten werk… :lol: