Lungo of americano of ...

1
Ik vraag mij af of je in plaats van een americano of een lungo het gewoon zo kan doen in een e61. Een gewone kop koffie heeft een brewing rate van 1:15. Dus als je een kopje hebt van 120 ml en een portafilter waar je 8 gram koffie in doet dan heb je toch een gewone bak?. Of zit ik ernaast?

Re: Lungo of americano of ...

3
Heren, dit is een beetje vragen naar de bekende weg. De opmerking dat over- of onderextractie waarschijnlijk een rol speelt is natuurlijk helemaal juist. Dit effect is merkbaar bij iedere zetmethode.
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk

Re: Lungo of americano of ...

5
koffiedikkertje schreef:Mee eens. Maar daar heb ik het niet over.
Wat bedoel je dan?

Hoe ik je vraag begrijp is dat je vraagt of je met 8 gram koffie in je filterdrager en 120ml water hetzelfde effect uit een e61 krijgt als een normale bak koffie.
Mijn antwoord daarop is nee, omdat de zetmethode anders is dan filterkoffie. Het proces heeft effect op de smaak.
Wanneer ik lees dat recepten op v60 zo'n 2-3 minuten kunnen duren met bloomen etc. Dan kan je je afvragen wat er gebeurd wanneer je uit de e61 in minder tijd die 120 ml water erdoor drukt. De uitkomst moet dan anders zijn.

Re: Lungo of americano of ...

6
HanR schreef:Heren, dit is een beetje vragen naar de bekende weg. De opmerking dat over- of onderextractie waarschijnlijk een rol speelt is natuurlijk helemaal juist. Dit effect is merkbaar bij iedere zetmethode.
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Ik begrijp dat het leest als een open deur, maar wat ik bedoel is dat iedere methode zijn eigen receptuur heeft, omdat de extractie anders is. Wanneer je die recepten gaat gebruiken in een andere methode dan krijg je over of onder extractie. Ik dacht daarmee zijn vraag te hebben beantwoord.
Maar goed ik ben ik nog relatief nieuw in deze hobby. Het kan zijn dat ik het zelf nog niet goed begrijp.

Re: Lungo of americano of ...

8
HanR schreef:Heren, dit is een beetje vragen naar de bekende weg. De opmerking dat over- of onderextractie waarschijnlijk een rol speelt is natuurlijk helemaal juist. Dit effect is merkbaar bij iedere zetmethode.
Juist om die reden is de Lungo strikt genomen een mislukte espresso.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Verdomme en ik drink dat hier al jaren een lungo. Nu niet meer!

Verstuurd vanaf mijn GM1903 met Tapatalk