Pagina 1 van 1

Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 18:09
door martinierius
Ik zag deze montille bronwater 5l flessen in de lokale Delhaize.
Wie heeft kennis over dit onderwerp: teveel/te weinig calcium, PH niet te laag? Voldoende mineralen, evt iets toevoegen?
Wil mijn decent espresso machine het perfecte water voeden ;-p
Afbeelding

Re: Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 18:47
door DeepnGroond
Best wel zacht water, misschien zelfs te zacht? Zelf zou ik wat meer problemen hebben met de nitraten. Nitraat duidt toch op beïnvloeding door meststoffen.

Aardige indicatie is misschien ook wat het grootste Nederlandse drinkwater bedrijf oppompt: https://www.vitens.nl/service/waterkwal ... verzichten

Als je naar Bunnik kijkt: het bronwater van Sourcy en Bar-le-Duc komt daar ook vandaan.

Re: Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 20:40
door turboyeast
martinierius schreef: Ik zag deze montille bronwater 5l flessen in de lokale Delhaize.
Wie heeft kennis over dit onderwerp: teveel/te weinig calcium, PH niet te laag? Voldoende mineralen, evt iets toevoegen?
Dit is bijna regenwater. Zeer lage bicarbonaat, lage nitraat etc. In de regel zijn problemen met kalkafzetting te voorkomen door een TACC90 (totaal afzetbaar calciumcarbonaat) lager dan 0,6 mmol/l aan te houden. Agressiviteit van water wordt uitgedrukt als SI (verzadigingsindex) en moet in de regel hoger zijn dan -0.2. Ik zal hier deze week even op rekenen en toelichting geven.
Cheers, TY

Re: Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 20:45
door martinierius
Bedankt heren voor jullie reacties!

Re: Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: di 03 dec 2019, 11:18
door turboyeast
LS.,
Ik heb even zitten rekenen met Aquacalc. Dit is software die bij ons wordt gebruikt om kalk-koolzuurevenwichten te berekenen.
Twee berekende parameters zijn belangrijk namelijk de TACC9 en de SI. De TACC90 (Totaal afzetbaar calciumcarbonaat) geeft een theoretisch berekende waarde van de mate van kalkafzetbaarheid bij 90 graden. De SI (verzadigingsindex) geeft een berekende waarde van de agressiviteit van water ten opzichte van kalk (en dus ook metalen).

Als input heb ik de parameters genomen die op het etiket stonden.
Dit water is extreem zacht met een laag bufferend vermogen. De kalkafzetbaarheid zal geen issue zijn (de TACC90 is -0.19 mmol/L), maar de agressiviteit is een aandachtspunt (de SI is -2.7!!). Dit betekent dat het water agressief is en metalen kan oplossen (de pH is ook laag).
Om de SI op een minimaal niveau van -0.2 te brengen (acceptabele mate van agressiviteit) moet er 25 mg/L calciumcarbonaat worden toegevoegd. Voordeel is dat je met dit water wel mooi je espressomachine kunt ontkalken...
Cheers, TY

Afbeelding

Re: Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: di 03 dec 2019, 15:51
door martinierius
Thx, als ik het goed begrijp gewicht in zuiver krijt/kalk toevoegen per liter?

Re: Is dit water ok voor espresso?

Geplaatst: wo 04 dec 2019, 10:14
door turboyeast
martinierius schreef: Thx, als ik het goed begrijp gewicht in zuiver krijt/kalk toevoegen per liter?
Yep, maar let op de zuurgraad van het water. Deze moet bij voorkeur rond de 7.5 liggen.
https://www.labshop.nl/Webwinkel-Produc ... -1-kg.html
Kun je geen leidingwater ontharden met een simpele kationenwisselaar? Dat lijkt me veel goedkoper.

Cheers, TY