Decafe
Geplaatst: wo 08 jan 2020, 16:59
Het verleden
Jaren lang keek ik toch altijd een beetje neer op gedecaffineerde koffiebonen. Een goedje voor koffiehaters, niet interessant en (helaas) bijna altijd SMERIG!
Maar eigenlijk blijkt deze mening volledig onterecht omdat mijn perspectief helemaal niet klopte. Een eerste eye opener is alweer een klein jaar geleden en kwam tijdens een Q&A podcast met als ik me niet vergis Matthew Perger. Hij zei iets in de strekking van het volgende:
"Als je het logisch bekijkt is de decaf drinker de ultieme koffiedrinker. Ze drinken de drank puur voor de smaak en niet voor de "drugs" en zijn opwekkende effecten"
En als je het zo bekijkt is het een wonder, dat deze mensen die BOCHT willen drinken die als décaf wordt verkocht in Nederland. Als het geen vriesdroog- of oplos rotzooi is dan is het wel kapot gebrande en vaak voorgemalen koffie van weken of zelfs maanden oud...
Heel jammer want ik zelf heb ook geen hele goede tolerantie tegen cafeïne in de avond eindig ik al snel met plafonddienst in plaats van nachtrust.
De zoektocht
Er bestaat ook specialty coffee decaf, groene koffiebonen (koffie wordt namelijk ongebrand gedecaffineerd) van excellente kwaliteit die via de "natural contact"(ookwel EA of SugarCane) of de "Swiss water" methode wordt bewerkt. Helaas kost dit proces, zomaar 4 punten van de cuppingscore van een koffie, dus je moet beginnen met een hele goede basis.
Die basis werd -via Palo Rosa- gevonden in Colombia en zij schreven het volgende:
" Many neutrals who have tried this cant even tell that it is a decaf!"
Nou dat wilde ik wel eens proberen! Een warempel, een heerlijke zachte florale koffie met een complex karakter, zelfs de groene bonen roken heerlijk zoet en vers.
Ik wilde meer over deze koffie weten en de importeur kon er meer over vertellen.
" Even after 98% of the caffeine has left the bean the original flavour profile remains in tact. This is a result of the careful
process whereby the beans are steamed and moistened to remove the skin and soften the beans. Ethyl Acetate (a natural byproduct
from the sugar cane industry) is then added which is recirculated until only 98% of the caffeine remains. The beans are then steamed to
ensure that no ethyl Acetate remains on the bean. Through our own experiments we have found a slighter longer roast curve brings
out a more complex flavour keeping the sweetness and acidity in harmony, whilst also adding a velvety body. "
Het heden
Maar hoe nu verder? Natuurlijk heb ik de koffie aangekocht en hij staat al een poosje in de groene bonen webshop met enige afname. Af en toe bundel ik wat horeca/grootverbruik bij elkaar en brand ik een batch en ook wat liefhebbers vragen er inmiddels wel eens naar.Volgens mij heb ik bvds (Bas) wel eens laten proeven en met enige regelmaat hier op de werkplaats op de molen omdat we hem zelf graag drinken en het restje op moet.
Het volume is voor ons te klein om de belofte van wekelijks vers gebrande koffie waar te maken. Eigenlijk zonde want dit moet iedereen -ook wanneer je wél gewoon goed tegen cafeïne kunt- gewoon eens proberen... Hoe zouden jullie het bijvoorbeeld vinden als hij soms in je verassingspakket zou zitten? Of dat er bijvoorbeeld 1 week in de maand komt dat er vers gebrande decaf beschikbaar is via op=op principe ofzo??
Na dit topic is het dus een maandelijkse koffie geworden:
https://www.hoofdkwartier-koffiebrander ... fe-koffie/
Jaren lang keek ik toch altijd een beetje neer op gedecaffineerde koffiebonen. Een goedje voor koffiehaters, niet interessant en (helaas) bijna altijd SMERIG!
Maar eigenlijk blijkt deze mening volledig onterecht omdat mijn perspectief helemaal niet klopte. Een eerste eye opener is alweer een klein jaar geleden en kwam tijdens een Q&A podcast met als ik me niet vergis Matthew Perger. Hij zei iets in de strekking van het volgende:
"Als je het logisch bekijkt is de decaf drinker de ultieme koffiedrinker. Ze drinken de drank puur voor de smaak en niet voor de "drugs" en zijn opwekkende effecten"
En als je het zo bekijkt is het een wonder, dat deze mensen die BOCHT willen drinken die als décaf wordt verkocht in Nederland. Als het geen vriesdroog- of oplos rotzooi is dan is het wel kapot gebrande en vaak voorgemalen koffie van weken of zelfs maanden oud...
Heel jammer want ik zelf heb ook geen hele goede tolerantie tegen cafeïne in de avond eindig ik al snel met plafonddienst in plaats van nachtrust.
De zoektocht
Er bestaat ook specialty coffee decaf, groene koffiebonen (koffie wordt namelijk ongebrand gedecaffineerd) van excellente kwaliteit die via de "natural contact"(ookwel EA of SugarCane) of de "Swiss water" methode wordt bewerkt. Helaas kost dit proces, zomaar 4 punten van de cuppingscore van een koffie, dus je moet beginnen met een hele goede basis.
Die basis werd -via Palo Rosa- gevonden in Colombia en zij schreven het volgende:
" Many neutrals who have tried this cant even tell that it is a decaf!"
Nou dat wilde ik wel eens proberen! Een warempel, een heerlijke zachte florale koffie met een complex karakter, zelfs de groene bonen roken heerlijk zoet en vers.
Ik wilde meer over deze koffie weten en de importeur kon er meer over vertellen.
" Even after 98% of the caffeine has left the bean the original flavour profile remains in tact. This is a result of the careful
process whereby the beans are steamed and moistened to remove the skin and soften the beans. Ethyl Acetate (a natural byproduct
from the sugar cane industry) is then added which is recirculated until only 98% of the caffeine remains. The beans are then steamed to
ensure that no ethyl Acetate remains on the bean. Through our own experiments we have found a slighter longer roast curve brings
out a more complex flavour keeping the sweetness and acidity in harmony, whilst also adding a velvety body. "
Het heden
Maar hoe nu verder? Natuurlijk heb ik de koffie aangekocht en hij staat al een poosje in de groene bonen webshop met enige afname. Af en toe bundel ik wat horeca/grootverbruik bij elkaar en brand ik een batch en ook wat liefhebbers vragen er inmiddels wel eens naar.Volgens mij heb ik bvds (Bas) wel eens laten proeven en met enige regelmaat hier op de werkplaats op de molen omdat we hem zelf graag drinken en het restje op moet.
Het volume is voor ons te klein om de belofte van wekelijks vers gebrande koffie waar te maken. Eigenlijk zonde want dit moet iedereen -ook wanneer je wél gewoon goed tegen cafeïne kunt- gewoon eens proberen... Hoe zouden jullie het bijvoorbeeld vinden als hij soms in je verassingspakket zou zitten? Of dat er bijvoorbeeld 1 week in de maand komt dat er vers gebrande decaf beschikbaar is via op=op principe ofzo??
Na dit topic is het dus een maandelijkse koffie geworden:
https://www.hoofdkwartier-koffiebrander ... fe-koffie/