Pagina 1 van 14
Hoe maak je nu een Ristretto?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 00:05
door eerstkoffie
Afgesplits van "Filters bij Gaggia Classic: wat is het verschil?"
@ Spironski :
"Maar je kan natuurlijk ook gewoon een ristretto maken."
Dat zou ik heel graag willen weten. kan het nergens duidelijk vinden...
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 02:49
door Spironski
Bij een ristretto gebruik je net zoveel gemalen koffie als bij een gewone espresso. Maar omdat je het ietsje fijner maalt loopt er minder water doorheen in dezelfde tijd. Als je dit dus met een dubbel bakje doet maak je een dubbele ristretto die toch nauwelijks meer koffie bevat dan een enkele espresso.
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 14:10
door Bluecold
Ristretto's duren langer.
Wat is nu een Ristretto?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 14:48
door Spironski
Om te maken of om te drinken?
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 15:08
door Simon
Spironski schreef:Bij een ristretto gebruik je net zoveel gemalen koffie als bij een gewone espresso. Maar omdat je het ietsje fijner maalt loopt er minder water doorheen in dezelfde tijd. Als je dit dus met een dubbel bakje doet maak je een dubbele ristretto die toch nauwelijks meer koffie bevat dan een enkele espresso.
Een dubbel bakje betekent toch 2x zoveel koffie?
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 15:20
door Spironski
Jawel, maar omdat je er bij een dubbele ristretto minder water doorheen laat lopen krijg je maar iets meer koffie dan bij een enkele espresso: dubbele ristretto: 2x20cl=40cl, enkele espresso: 30 cl.
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 15:49
door Simon
Spironski schreef:Jawel, maar omdat je er bij een dubbele ristretto minder water doorheen laat lopen krijg je maar iets meer koffie dan bij een enkele espresso: dubbele ristretto: 2x20cl=40cl, enkele espresso: 30 cl.
Ah... Je bedoelt de vloeistof. Ik dacht dat je het maalsel bedoelde...
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 16:22
door Spironski
Ja, dat was een beetje lastig. Vandaar dat ik al de term "gemalen koffie" gebruikte als tegenstelling tot... koffie. Anders had ik "vloeibare koffie" o.i.d. moeten gebruiken, en dat vond ik ook weer een beetje vreemd.
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 16:24
door Bluecold
Spironski schreef:Om te maken of om te drinken?
Maken. Het plaatje is eigenlijk ietsje langer, maar omdat men er op dit forum nog vanuit gaat dat iedereen naar een flikkerende VGA 640x480 beeldbuismonitor aan zit te kijken ipv. naar een 1680x1050 IPS paneel past het plaatje er niet helemaal op.
Anyway, ik resize hem wel even.
Op de x-as staat dus shot timing, en de y as is het volume.
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
Geplaatst: ma 15 jun 2009, 16:47
door Spironski
Maar uit dit grafiekje zou je dus ook kunnen concluderen dat als je fijner maalt maar de timing hetzelfde houdt (de X-as), je een kleiner (y-as), donkerder en meer intens kopje koffie krijgt. En dat is volgens mij precies wat een ristretto is.