Pagina 1 van 2

onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: do 14 mei 2020, 16:50
door bartaltena
Beste Koffiepraat-leden,

Wie kan mij iets uitleggen? Het is voor mij doodeenvoudig om voor het verhelpen van mijn probleem met mijn BZ10 een nieuwe pressostaat (kit) te kopen en daarmee waarschijnlijk het probleem op te lossen. Maar dan snap ik niet geheel wat ik aan het doen ben. Ik zou graag willen begrijpen wat er aan de hand is om zo een juiste diagnose te stellen.

Ik heb het volgende probleem:
Ik heb een Bezzera BZ10. Als deze wordt aangezet dan warmt het apparaat op en loopt de druk (bovenste meter) op naar 1,2 bar. Dit heeft hij altijd gedaan en is in mijn ogen nog normaal. Normaal begin ik na het opwarmen met het opstomen van de melk. Echter, als ik de eerste keer stoom gebruik dan krijg ik 1 stoot stoom en valt de stoom en de druk weg. Daarna begint het apparaat opnieuw op te warmen tot er weer een druk is van 1,2 bar. Hierna kan ik pas melk opstomen waarbij de stoom en de druk constant blijft.

Wat ik heb gelezen als de oplossing:
Op diverse fora heb ik gelezen dat dit te maken zou hebben met het ontluchtingsventiel. Deze zou niet goed meer werken en vereist een reinigings/onderhouds-beurt. Het ventiel zou niet goed functioneren waardoor de ketel na afkoelen een verkeerde druk heeft. Zodra de ketel dan weer opwarmt, vult de ketel zich onvoldoende

Afbeelding


Ik heb me ingelezen:
Ik heb begrepen dat bij de BZ10 het ontluchtingsventiel onderdeel is van de Pressostaat (onderdeel 14 pag 19 van het bouwschema) welke bestaat uit een elektronisch deel (nr.1 op de fotoA, de drukschakelaar Ma-ter XP110) en een ventielbehuizing van messing (C110p 2,3 bar, nr2 op fotoA) welke dient als:

  • Overdrukventiel (nr3 op de fotoA); Dit is het grote ventiel aan de linkerkant van de pressostaat. Zodra de druk in de ketel te hoog wordt, dan klapt het overdrukventiel open en stroomt er lucht of water uit de slang die door de bodem van de machine is gemonteerd.
  • Ontluchtingsventiel, of ook wel, onderdrukventiel, of ook wel vacuumventiel genoemd. (nr4 op fotoA).
    Hierop is een kleine siliconen slang aangesloten welke terug voert naar de watertank (boven het wateroppervlak). Het onderdrukventiel heeft als functie om de druk in de boiler gelijk te houden met de buitenlucht zodra de boiler afkoelt. Dit ventiel zuigt dan de lucht aan die naar de boiler voert. De functie van een ontluchtingsventiel is mij duidelijk geworden nadat ik het heb getest na de reiniging beurt (zie verderop in deze tekst). Maar hoe dit ventiel ook de functie van ontluchting kan fungeren is me nog niet helemaal duidelijk. Zover ik het kan inzien, wordt heb je een vat (de boiler) die, als de machine standby staat, onder druk staat van 1,2bar. De druk wordt niet hoger omdat de pressostaat (XP110) het verwarmen van de boiler stopzet zodra er een bepaalde druk (1,2 bar) is bereikt. Zodra de druk minder wordt door afname van stoom, water of door het afkoelen van de boiler, zuigt het ontluchtingsventiel lucht aan.

Wat ik heb begrepen:
Als de machine afkoelt nadat deze is uitgeschakeld, dan koelt de boiler af en zal de druk afnemen naar 0 bar. Het onderdrukventiel zorgt er voor dat de boiler niet vacuum trekt.

Wat ik heb gedaan:
Ik heb ventielbehuizing (C100P) uit elkaar gehaald en een nachtje in een kalkoplosser (van Murotti Angelo SLR) gelegd. Alles weer mooi schoongeborsteld en met water goed nagespoeld. Ter controle heb ik nog even geblazen en gezogen in het ontluchtingsventiel om zeker te zijn dat het ventiel goed afsluit als je er aan zuigt, maar wel lucht doorlaat als je er in blaast. De Ventielbehuizing in elkaar gezet in weer in samen met de pressostaat weer ingebouwd.

Wat ik niet snap:
Hoe kan het ontluchtingsventiel ook als vacuumventiel werken? Als je het ventiel opent dan zit daarin een kleine slappe veer en een wit kapje. Het veertje is erg slap en duwt het kapje bij de minste druk vanuit de boiler tegen het ventiel waar het slangetje op zit aan. Dit voorkomt dat er stoom en heet water ontsnapt uit de boiler. Als dit ventiel niet goed werkt dan zou ik water(damp) verwachten uit het slangetje dat terugvoert naar de watertank. En omgekeerd: als het witte kapje blijft hangen, dan is er voor de functie van vacuumventiel niet veel aan de hand want het voorkomt alleen dat de boiler vacuum trekt tijdens het afkoelen.

Een aanname:
Ik heb op een blauwe maandag mijn machine een keertje ontkalkt met de methode die beschreven is in dit draadje: Bezzera BZ10 geeft "verkeerde" druk na ontkalken. Hierbij wordt de z.g. Level Probe verwijderd zodat de boiler zich geheel kan vullen. Als je de uitleg goed opvolgt, dan moet je nadat je de probe hebt teruggeplaatst, de boiler weer uit zich zelf laten vullen. Als de boiler vol is, zal de Probe getriggerd worden Ik kan me voorstellen dat als dit niet goed wordt uitgevoerd, dat er dan een incorrect water niveau is in de boiler. Dit zou dan de opstartproblemen verklaren.

Wat wil ik weten:
Wat gebeurt er nu precies met de pressostaat (XP110 en vooral de C110P) als de boiler voor de eerst keer weer opwarmt. Waarom is er niet vanaf het eerste moment dat de drukmeter 1,2 bar aangeeft, gelijk een constante druk, maar moet de boiler opnieuw opwarmen.

Handig om te weten:
De pressostaat (XP110) is aan de bovenkant met een stelschroef ingesteld op een bepaalde waarde. Deze is daarna door de fabriek, vast gezet met een soort locksite, een witte substantie die moet aantonen dat er in geval van garantie, geen raare aanpassingen zijn doorgevoerd. Bij mij is de pressostaat nog in zijn originele staat. Ik heb geen aanpassingen doorgevoerd aan deze instelling.

Wie kan mij bijpraten over wat er precies gebeurt of juist, wat er niet gebeurt tijdens het opwarmen van mijn apparaat?
Bedankt voor je hulp.

groet,

Bart

note: Het koste mij een hele dag om te lezen wat ik nu weet. Het koste me nog een half uur om dit allemaal op te schrijven. Het kost me slechts 5 tientjes en 10 minuten werk om de pressotaat te vervangen. Het gaat me er om dat ik snap wat er gebeurd. Dus ik zit (met alle respect) niet te wachten op simpele opmerkingen als: "koop gewoon een nieuwe pressostaat". Daarmee ben ik niet geholpen.

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: do 14 mei 2020, 17:28
door turboyeast
Dag Bart,
Geweldige research, chapeau. Het vergt wat doorzettingsvermogen om vanaf scratch deze complexe materie te doorgronden. Ik doe een poging om je te helpen.
Normaal gesproken heeft een espressomachine drie ventielen:
1) een vacuumbreaker;
2) een overdrukventiel oftewel veiligheidsventiel oftewel stoomventiel;
3) een bypass-ventiel (die laten we even buiten beschouwing hier).

Enne natuurlijk een pressostaat om de druk in de boiler te reguleren (kan ook met een PID, maar ook dat beter hier buiten beschouwing laten).

De volgorde is als volgt:
1) de boiler is op atmosferische druk;
2) warmte element gaat aan en de temperatuur loopt op;
3) bij een relatief lage druk (rond de 100 graden), sluit de vacuumbreaker;
4) de boiler is nu gesloten en de druk kan verder oplopen;
5) bij ongeveer 1-1.4 bar (ligt aan de instelling) verbreekt de pressostaat de stroomkring naar het warmte element en koelt de machine een beetje af (en de druk neemt af);
6) de pressostaat opent de stroomkring naar het warmte element en de machine gaat in een cyclische fase;

7) als de pressostaat niet meer werkt (en de stroomkring naar het warmte element open blijf), opent het veiligheidsventiel bij 1.8 bar (om je machine -en jou- vervolgens een mooie douche te geven).

De C110P is een integratie van de vacuumbreaker en het veiligheidsventiel. De pressostaat (er bovenop) regelt de druk in de boiler.
Op het moment dat de machine afkoelt (na het uitschakelen van de stroom), opent de vacuumbreaker zich bij een lage druk en brengt deze hierdoor de boiler weer op atmosferische druk.

Waarschijnlijk heb je in jouw machine een probleempje met de vacuumbreaker. Deze lijkt namelijk te blijven plakken, waardoor de boiler niet op atmosferische druk komt na het afkoelen. Als je de machine dan weer inschakelt (met een onderdruk in de boiler), krijg je dat soort problemen als beschreven.

C'est tout!
Cheers, TY

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: do 14 mei 2020, 18:05
door HanR
Mooi! Een goede vraag en een volledig antwoord.
Het anti-vacuumventiel van de kerstboom zoals op de BZ-serie zit is prut met een grote P.
Maar er is hoop:
1. Sloop het anti-vacuumventiel er uit;
2. Neem een groot model antivacuumventiel 1/8, al dan niet met slangtule;
3. Draai dit in een knietje 1/8" bi-bu;
4. Draai het knietje met het antivacuumventiel op de vrijgekomen plek van het anti-vacuumdingetje.

Behalve normaal onderhoud ben je verder verlost van lekkende en plakkende ventieltjes.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: do 14 mei 2020, 19:59
door turboyeast
HanR schreef: do 14 mei 2020, 18:05 Het anti-vacuumventiel van de kerstboom zoals op de BZ-serie zit is prut met een grote P.
Om nog maar te zwijgen van veiligheidsrisico's...een stoomventiel wordt bij voorkeur direct op de boiler gemonteerd. Stel je voor dat de aanvoerende leiding verstopt raakt...geen pressostaat die schakelt, geen veiligheidsventiel dat uit kan blazen....kaboem.
Cheers, TY

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: do 14 mei 2020, 21:07
door bartaltena
Hi TY,

Hartelijk dank voor deze uitleg. Hier ben ik goed mee geholpen en ik weet dat een boel mensen die in de toekomst zoeken naar de werking van een pressostaat en de druk op een boiler in een espresso apparaat, die deze informatie zeer waardevol schatten.

Maar zoals altijd, roepen antwoorden ook vragen op.
Ik begrijp goed dat de vacuumventiel/vacuumbreaker (nr.4 op eerder getoonde foto) verantwoordelijk is voor de atmosferische druk in de ketel nadat deze weer helemaal is afgekoeld. Maar ik had deze toch na de reiniging getest?
Ik heb er even in geblazen en uit gezogen en ik kon een kant op wel blazen maar de andere kant op niet zuigen. Hij werkt dus wel op de drukracht van mijn ademhaling. Maar werkt deze ook genoeg om de boiler weer open te zetten.

Ik kan dit volgens mij testen door een keertje in het slangetje te blazen dat de watertank in gaat (vanuit de vacuumbreaker). Als ik na mijn test niet meer de klacht heb, dan weet ik zeker dat de vacuumbreaker onvoldoende opent na afkoeling van de boiler.
Als ik na de test nog steeds de klachten heb, dan zal ik verder moeten zoeken.

Ik ga het vanavond uitvoeren en laat je morgen de resultaten weten.

Bedankt,

Bart

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: do 14 mei 2020, 21:51
door turboyeast
Dag bart, ik zou je nog graag een tip wil aanreiken. Je kunt je machine een keer op druk brengen en lekker wat stomen. Vervolgens schakel je de machine uit en laat je de machine volledig afkoelen. Draai daarna je stoomkraan open....als je dan een zuigend geluid hoort, weet je zeker dat je vacuumbreaker defect is.
De tip die Hanr aanreikt is dan waardevol en zeer nuttig.

Cheers TY

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: vr 15 mei 2020, 21:30
door bartaltena
Hi HanR,

De afgelopen 2 dagen heb ik zitten wachten op een antwoord van je. Ik had je namelijk een berichtje gestuurd via dit draadje maar, ik zie net dat mijn berichtje dat ik eergisteren aan jou heb geschreven helemaal niet gepost is. Mijn excuses hiervoor. Ik ge het nog een keertje samenstellen


Allereerst natuurlijk hartelijk dank voor de tip die je me hebt gegeven. Hierin adviseer je me om afscheid te nemen van de vacuum breaker van Bezzera en een andere (grotere) vacuum breaker te plaatsen.Echter vraag ik me af of je echt een 1/8 vacuum breaker bedoelde.

Ik heb een beetje gezocht naar een 1/8 vacuumbreaker en ik kwam op brooks-parts een aardig assortiment tegen. Het valt me op dat de meeste ventielen van het formaat 1/4 zijn. Ik heb mijn pressostaat nog even gedemonteerd en als ik het schroefdraad opmeet, dan meet deze 9,75mm. Volgens mij is dat een 1/8 schroefdraad. Kan het zijn dat jij een 1/4 vacuumbreaker bedoelde?

Je kunt dan een Wartel 1/4 links x 1/8 buiten draad op de pressostaat schroeven en met daarop een Anti Vacuum Ventiel 1/4" Met Slangaansluiting 8mm. Met een slangetje 3-5 mm ga je dan terug nar de watertank. Ik raad wel aan om terug te gaan naar de watertannk want ik lees genoeg berichten van een bezzera waarbij water(damp) komt uit het slangetje van de pressosataat.
Je hebt liever niet dat je machine gedouched wordt als de vacuumbreaker verstopt raakt.

Begrijp ik het goed en bedoelde je een 1/4 breaker of kan je me toch nog iets toelichten?

Alvast bedankt,

Bart

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: za 16 mei 2020, 12:18
door HanR
De vierde alinea begrijp ik niet.
1. Ik bedoel gewoon wat ik zeg, zie foto
Een knietje 1/8"buiten x 1/4" binnen kan natuurlijk ook. Dan schroef je er een antivacuumventiel 1/4" op.
2. Het verband tussen het slangetje en een verstopt antivacuumventiel is mij onduidelijk.

Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: za 16 mei 2020, 15:29
door bartaltena
Hi HanR,

Hartelijk dank voor je reactie. Inderdaad is jouw oplossing beter en simpeler. Gewoon een knietje van 1/8 naar 1/4 en dan een 1/4 ventiel er op => klaar. Eigenlijk bedoelde ik met mijn vierde alinea hetzelfde alleen gebruikte ik er 2 stukken voor (1/4 knie + wartel) terwijl het beter in 1 kan zoals jij het beschrijft.

Ik ga de spullen bestellen...

Hartelijk dank iedereen voor het meedenken en jullie goede raad.

Met vriendelijke groet,

Bart

Re: onvoldoende druk Bezzera BZ10 na eerste opwarming

Geplaatst: za 16 mei 2020, 15:48
door HanR
Geef maar door wat je nodig hebt.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk