Upgrade na QM820
Geplaatst: za 21 nov 2020, 14:45
Hi allemaal, ik gebruik nu al een aantal jaartjes een QuickMill 820 (eigenlijk een La Messoni, ronde variant). Leuk klein dingetje, waar ik in de tussentijd zelf aardig aan heb kunnen sleutelen. Het heeft me veel geleerd over het maken van een espresso (ook met hulp van dit forum), en ik denk dat ik er nu een lekkere shot uit kan halen. Behoorlijk smaakvol, mooie crema, beter dan de meeste koffiezaken.
Maar toch weet ik dat er meer smaak uit de bonen valt te halen, als ik een espresso proef in een betere koffiezaak, dan smaakt de espresso wat rijker/voller. Ook heeft de quickmill nogal een handleiding, waardoor elke espresso een soort van serie van trucjes is geworden om een goede shot te krijgen. Vooral de temperatuur is natuurlijk niet stabiel, en hij wordt uit zichzelf niet heet genoeg. Dus breng ik hem eerst op temperatuur door te stomen en dan weer iets terugbrengen door een 'flush'. Omdat ik het machientje goed ken, gaat dat aardig, maar is niet ideaal... elke espresso blijft een beetje giswerk.
Ik gebruik altijd verse bonen (die ik netjes afweeg tot 0,1g nauwkeurig), op dit moment van het hoofdkwartier. Mijn maler is, volgens velen hier, middelmatig: een Ascaso i-steel, maar ik ben nooit ontevreden geweest over het resultaat wat eruit komt. Wel de herrie, snelheid, gemis van een timer en het afstellen. Als ik het vergelijk met wat er komt uit mijn the knock handmaler maalt die Ascaso best goed. Toch heb ik een Eureka Specialita besteld, deze wordt komende week bezorgd. Ik ben erg benieuwd hier naar.
Naast het upgraden van mijn maler zit ik er ook sterk aan te denken om mijn QM te upgraden. Dit vooral omdat ik het onvoorspelbare van de QM een beetje zat ben. Zo af en toe met nieuwe bonen alles afstellen en uitvogelen vind ik echt leuk. Maar ik zou graag een machine willen die stabieler is, zodat ik meer invloed heb op de smaak. Ik drink ongeveer 2-4 espresso's per dag, soms begin ik met een cappuccino. Mijn vrouw drinkt 1-2 cappuccino per dag.
Het budget voor de machine is 600 euro, niet al te ruim, dus het zal sowieso tweedehands moeten worden. Ook is onze keuken vrij klein, dus moet ik op zoek gaan naar een wat compactere machine (het kastje is maar 38cm diep, hoogte/breedte genoeg). Na wat speurwerk kom ik uit op een paar opties.
1. Tweedehands Rancilio Silvia met PID. Ik lees er veel goede verhalen over, en het lijkt me leuk omdat je veel preciezer kan werken mbv het afstellen van de PID. Ook kan ik net zoals bij de QM vrij makkelijk zelf bepaalde dingen vervangen. Dit trekt de nerd in mij ook wel aan : ) Maar is een Silvia wel echt een upgrade na een QM, of gaat het aanvoelen als net wat beter, en wil ik over 2 jaar weer een upgrade?
2. Tweedehands E61, en dan neig ik naar een HX. Voordelen, grotere boiler, zwaardere groep, HX dus melk opschuimen kost minder tijd. Maar gaat me dat echt de stabiliteit opleveren? Of blijft het giswerk? Moet ik dan bijvoorbeeld voor een E61 gaan met PID?
3. Niet upgraden, maar genieten van een betere maler en leven met de beperkingen van de QM.
Ik ben benieuwd naar jullie tips. Hartelijk dank alvast!
gr. Bas
Maar toch weet ik dat er meer smaak uit de bonen valt te halen, als ik een espresso proef in een betere koffiezaak, dan smaakt de espresso wat rijker/voller. Ook heeft de quickmill nogal een handleiding, waardoor elke espresso een soort van serie van trucjes is geworden om een goede shot te krijgen. Vooral de temperatuur is natuurlijk niet stabiel, en hij wordt uit zichzelf niet heet genoeg. Dus breng ik hem eerst op temperatuur door te stomen en dan weer iets terugbrengen door een 'flush'. Omdat ik het machientje goed ken, gaat dat aardig, maar is niet ideaal... elke espresso blijft een beetje giswerk.
Ik gebruik altijd verse bonen (die ik netjes afweeg tot 0,1g nauwkeurig), op dit moment van het hoofdkwartier. Mijn maler is, volgens velen hier, middelmatig: een Ascaso i-steel, maar ik ben nooit ontevreden geweest over het resultaat wat eruit komt. Wel de herrie, snelheid, gemis van een timer en het afstellen. Als ik het vergelijk met wat er komt uit mijn the knock handmaler maalt die Ascaso best goed. Toch heb ik een Eureka Specialita besteld, deze wordt komende week bezorgd. Ik ben erg benieuwd hier naar.
Naast het upgraden van mijn maler zit ik er ook sterk aan te denken om mijn QM te upgraden. Dit vooral omdat ik het onvoorspelbare van de QM een beetje zat ben. Zo af en toe met nieuwe bonen alles afstellen en uitvogelen vind ik echt leuk. Maar ik zou graag een machine willen die stabieler is, zodat ik meer invloed heb op de smaak. Ik drink ongeveer 2-4 espresso's per dag, soms begin ik met een cappuccino. Mijn vrouw drinkt 1-2 cappuccino per dag.
Het budget voor de machine is 600 euro, niet al te ruim, dus het zal sowieso tweedehands moeten worden. Ook is onze keuken vrij klein, dus moet ik op zoek gaan naar een wat compactere machine (het kastje is maar 38cm diep, hoogte/breedte genoeg). Na wat speurwerk kom ik uit op een paar opties.
1. Tweedehands Rancilio Silvia met PID. Ik lees er veel goede verhalen over, en het lijkt me leuk omdat je veel preciezer kan werken mbv het afstellen van de PID. Ook kan ik net zoals bij de QM vrij makkelijk zelf bepaalde dingen vervangen. Dit trekt de nerd in mij ook wel aan : ) Maar is een Silvia wel echt een upgrade na een QM, of gaat het aanvoelen als net wat beter, en wil ik over 2 jaar weer een upgrade?
2. Tweedehands E61, en dan neig ik naar een HX. Voordelen, grotere boiler, zwaardere groep, HX dus melk opschuimen kost minder tijd. Maar gaat me dat echt de stabiliteit opleveren? Of blijft het giswerk? Moet ik dan bijvoorbeeld voor een E61 gaan met PID?
3. Niet upgraden, maar genieten van een betere maler en leven met de beperkingen van de QM.
Ik ben benieuwd naar jullie tips. Hartelijk dank alvast!
gr. Bas