Pagina 1 van 1
Puk nat?
Geplaatst: wo 24 mar 2021, 22:34
door RealRedHair
Hallo,
Hulpvraagje: De puk van mijn koffie is te nat, staat soms water bovenop en blijft deels vast zitten in filterbakje. Machine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan. Vroeger had ik hier geen last van en kwam puk er netjes uit; droog en als een soort koekje. Gaat om BaristaPro 2T 20g Nanotech filterbakje. Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO.
Werkwijze: verse bonen, 13 seconden malen -> 18,5 gram gemalen koffie; machine 30 min opwarmen, druk 9 bar, 25 seconden zettijd, temperatuur boiler 120 graden (komt overeen met ongeveer 91 graden zettemperatuur) -> 55 gram (dus geen ml) espresso.
https://photos.app.goo.gl/WarVY3GjqE4rYukCA
Iemand suggestie/tip?
Re: Puk nat?
Geplaatst: wo 24 mar 2021, 22:43
door fransg
RealRedHair schreef: wo 24 mar 2021, 22:34Machine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan.
Je geeft veel details maar laat achterwege over welke machine je het hebt
Re: Puk nat?
Geplaatst: do 25 mar 2021, 08:38
door RealRedHair
Betreft: Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO
Re: Puk nat?
Geplaatst: do 25 mar 2021, 08:58
door fransg
RealRedHair schreef: do 25 mar 2021, 08:38
Betreft: Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO
Je schrijft:
RealRedHair schreef: wo 24 mar 2021, 22:34
Machine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan. Vroeger had ik hier geen last van en kwam puk er netjes uit; droog en als een soort koekje.
'een aantal maanden' zou 3 maanden kunnen zijn maar je hebt het over "vroeger" dus dat kan ook vele jaren geleden zijn in je vroege jeugd
Heb je verse bonen gekocht of gebruik je de bonen van 'vroeger'?
Heb je ook andere bonen geprobeerd, je maler die lange tijd stil heeft gestaan schoongemaakt?
Is de smaak van je koffie wel prima? Want de puck is het belangrijkste maar de espresso is ook niet te verwaarlozen, als product
Re: Puk nat?
Geplaatst: do 25 mar 2021, 09:26
door RealRedHair
Machine heeft 3 mnd stil gestaan, nieuwe koffiebonen natuurlijk; molen is schoon, geen andere bonen geprobeerd (meestal gebruik ik deze), smaak is redelijk (mijn eigen smaak is beperkt door eerdere Corona besmetting).
Re: Puk nat?
Geplaatst: do 25 mar 2021, 09:36
door fransg
Welke bonen exact, van welke brander, wanneer gebrand?
Ik zou eerst gewoon wat andere bonen proberen.
Het klinkt alsof de doorloop benauwder is, mogelijk doordat de bonen wat aan de oude kant zijn of lichtgebrand waardoor de maling fijner moest zijn, of de maler is niet lekker en moet extra fijn om al te snelle doorloop te bestrijden.
Voorts is de puck droog/nat in doorsnee machines niet zo belangrijk. Bij de meeste hefboommachines is die koek doorgaans altijd droog enkele minuten na de extractie doordat alle water eruit wordt geperst en er nog wat lucht achteraan door de puck gaat.
Bij E61 machines stopt de doorloop gewoon, of wordt er zelfs nog wat omhoog 'geslurpt' richting douchescherm. Geeft niks.
Re: Puk nat?
Geplaatst: do 25 mar 2021, 16:49
door GuidovW
Wat is er mis met een natte puck (tuurlijk, het is geklieder enzo, maar is geen indicatie van een fout in je machine of methode)?
Het belangrijkste is: hoe is je koffie
Re: Puk nat?
Geplaatst: do 25 mar 2021, 18:44
door fransg
"Puk Nat" klinkt voor mij ook als een Thaise badplaats, eveneens niet slecht!
Re: Puk nat?
Geplaatst: vr 26 mar 2021, 19:59
door bobbee
Puk nat is beter dan natte puk.
Re: Puk nat?
Geplaatst: za 27 mar 2021, 11:12
door Keyser
bobbee schreef:Puk nat is beter dan natte puk.
Ik drink inderdaad vele kopjes Puk nat per week. Vaak met wat melk in een art poging.