Gedachten over goede espresso apparaten set voor meerdere gebruikers bruikbaarte gebruiken
Geplaatst: wo 11 aug 2021, 22:52
Gedachten over opzet espressohoek (eigenlijk hardware forum maar daar past het niet)
De klassieke opstelling is vaak alle mooie apparatuur en accessoires op topniveau voor de heer des huizes. Natuurlijk ook de vrouw des huizes indien van toepassing.
Uitgangspunt is eigenlijk steeds dat 1 persoon de kapitein op het schip is. Deze kapitein draait aan alle knoppen en serveert de heerlijkste espresso’s aan zijn/haar gasten en huisgenoten of drinkt het allemaal maar zelf op.
Deze kapitein heeft alle trukken geleerd en weet met alle vingervaardigheid, vliegensvlugheid, geur- en smaakindrukken, kleurbeoordeling wat je uit die bonen met de aanwezige apparaten en accessoires kunt halen aan geur, balans, body en mouthgevoel.
Dat is het ideale plaatje bij die ene tovenaar en zijn gasten/huisgenoten.
Maar hoe zit bij een tovenaar en leerlingen?
Mogen die leerlingen zonder toeziend oog aan de knoppen of gaat het dan naar de knoppen?
Wordt er een aparte setup gemaakt voor de overigen?
Eenvoudig te bedienen en geen smaak?
Eenvoudig te bedienen en wel wat smaak?
Eenvoudig te bedienen en ook top smaak?
Een set met hybride karakter: bruikbaar voor minder geoefenden maar ook bruikbaar voor bijna barista’s?
Goede set die ook voor minder geoefenden te bedienen valt?
Top set die ook voor minder geoefenden te bedienen valt?
Ik was in het topic over de Decent al een beetje in deze richting begonnen maar misschien is het beter een apart topic te maken over de inrichting vanuit deze perspectieven.
Voor de strikte solo-hoek hoeven maar in de andere topics te kijken van de persoonlijke voorstellingen. Tenzij die ook al vanuit meerdere perspectieven zijn opgezet.
Vragen zijn dan:
Wie heeft alleen een solo hoek?
Wie heeft ook gekeken naar overige gebruikers?
Op welk niveau is dat dan gekomen en hoe bevalt dat voor de soorten gebruikers?
Wat zijn hiervoor de beste apparaten en overige spullen?
Welke stappen geautomatiseerd en/of gecombineerd?
Ik noem als voorbeeld het wegen, het malen, de klontjes losmaken, tampen.
Voor elk onderdeel kan je met een aparte tool een processtap doen.
Het kan ook (gedeeltelijk) samen. Volautomaten vallen buiten dit onderwerp wegens te slecht.
De molen is dan een Versalab M4 en je hoeft alleen maar te tampen. (speciale distributie is niet nodig)
Je vult de hopper en de EtzMax produceert gewenste gewicht maalsel. (Malen en wegen gecombineerd)
Je vult de hopper en de Swift mini weegt, maalt en tampt voor je.
Als het tampen nog als aparte stap blijft kan dat volledig handmatig, met een of andere veer, handmatig in een hefboom met automatisch druk, volledig automatisch.
Kortom: wat is je perfecte opzet die toch (fool)proof is voor je koffiemaatje(s)?
Mijn eigen ideeën gaan naar het volgende eisenpakket uit.
Een klein formaat, heerlijke espresso, geschikt voor zowel de geleerdere barsita maar ook heel eenvoudig voor niet-geleerde maar wel goed proevende partner, geschikt voor mensen met weinig kracht.
Voor het espresso-apparaat kijk ik met een schuin oog naar de Decent.
Duur maar zeer veelzijdig. Het kan eigenlijk alle andere apparaten imiteren. Klein van vorm (23 cm breed) en snel warm. Meet de temperatuur en druk op de juiste plaats. Hiermee moet ik de Londinium aardig kunnen benaderen.
Er zit ook een default knop op. Druk hierop en de laatst gebruikte zetwijze wordt herhaald. Er dan kan mijn vrouw dus ook het goede kopje krijgen.
Single-dose maler met weinig retentie. Dan maak ik reageerbuisjes met afgewogen hoeveelheid bonen klaar. De Key maler is mooi smal (8cm) en heeft een grote conische schijven. EtzMax light W (17,5 cm breed) is mooi met wegen maar dan geen single-dose meer. Groot plat Monolite Flat Max (19 cm breed) of hybride maler Versalab M4 (15cm breed) zonder noodzaak te distribueren (breed)
Malen en in portafilter doen, klontjes weg met de Londinium distribution tool en glad verdelen met de draaier (3 delen vrij plat met grote hoek, weet even niet hoe die heet) en dan tampen.
Tampen met de Macap CPS tamper (21 cm breed) (in bestelling) maar als dat niet bevalt iets als de PuqPress (14 cm breed) of Compak Cube automatic tamper (16,5 cm breed) nodig.
Voor bovenstaande kan ook een maler met weger in de plaats worden gekozen.
Nog meer gecombineerd met de La Marzocco Swift mini (16,5 cm breed). Wegen malen, klontjes weg en tampen in een apparaat. Helaas is die niet zo mini! Bijna 50 cm hoog!! Staat die wel stabiel? Het is ook geen echte krachtige tamping als ik goed begrijp. Werkt met een soort propellertje …..?
Voorlopig neig ik naar de Decent, Key en Macap CPS tamper als core voor de nieuwe opzet.
2de keus: Decent VersaLab M4 een geautomatiseerde tamper (wegen en distributie handmatig blijven over)
3de keus Decent LM Swift Mini als die echt mini wordt! Dus zonder bonenbak single-dose gebruiken.
Leuk als hier ideeën over komen!
De klassieke opstelling is vaak alle mooie apparatuur en accessoires op topniveau voor de heer des huizes. Natuurlijk ook de vrouw des huizes indien van toepassing.
Uitgangspunt is eigenlijk steeds dat 1 persoon de kapitein op het schip is. Deze kapitein draait aan alle knoppen en serveert de heerlijkste espresso’s aan zijn/haar gasten en huisgenoten of drinkt het allemaal maar zelf op.
Deze kapitein heeft alle trukken geleerd en weet met alle vingervaardigheid, vliegensvlugheid, geur- en smaakindrukken, kleurbeoordeling wat je uit die bonen met de aanwezige apparaten en accessoires kunt halen aan geur, balans, body en mouthgevoel.
Dat is het ideale plaatje bij die ene tovenaar en zijn gasten/huisgenoten.
Maar hoe zit bij een tovenaar en leerlingen?
Mogen die leerlingen zonder toeziend oog aan de knoppen of gaat het dan naar de knoppen?
Wordt er een aparte setup gemaakt voor de overigen?
Eenvoudig te bedienen en geen smaak?
Eenvoudig te bedienen en wel wat smaak?
Eenvoudig te bedienen en ook top smaak?
Een set met hybride karakter: bruikbaar voor minder geoefenden maar ook bruikbaar voor bijna barista’s?
Goede set die ook voor minder geoefenden te bedienen valt?
Top set die ook voor minder geoefenden te bedienen valt?
Ik was in het topic over de Decent al een beetje in deze richting begonnen maar misschien is het beter een apart topic te maken over de inrichting vanuit deze perspectieven.
Voor de strikte solo-hoek hoeven maar in de andere topics te kijken van de persoonlijke voorstellingen. Tenzij die ook al vanuit meerdere perspectieven zijn opgezet.
Vragen zijn dan:
Wie heeft alleen een solo hoek?
Wie heeft ook gekeken naar overige gebruikers?
Op welk niveau is dat dan gekomen en hoe bevalt dat voor de soorten gebruikers?
Wat zijn hiervoor de beste apparaten en overige spullen?
Welke stappen geautomatiseerd en/of gecombineerd?
Ik noem als voorbeeld het wegen, het malen, de klontjes losmaken, tampen.
Voor elk onderdeel kan je met een aparte tool een processtap doen.
Het kan ook (gedeeltelijk) samen. Volautomaten vallen buiten dit onderwerp wegens te slecht.
De molen is dan een Versalab M4 en je hoeft alleen maar te tampen. (speciale distributie is niet nodig)
Je vult de hopper en de EtzMax produceert gewenste gewicht maalsel. (Malen en wegen gecombineerd)
Je vult de hopper en de Swift mini weegt, maalt en tampt voor je.
Als het tampen nog als aparte stap blijft kan dat volledig handmatig, met een of andere veer, handmatig in een hefboom met automatisch druk, volledig automatisch.
Kortom: wat is je perfecte opzet die toch (fool)proof is voor je koffiemaatje(s)?
Mijn eigen ideeën gaan naar het volgende eisenpakket uit.
Een klein formaat, heerlijke espresso, geschikt voor zowel de geleerdere barsita maar ook heel eenvoudig voor niet-geleerde maar wel goed proevende partner, geschikt voor mensen met weinig kracht.
Voor het espresso-apparaat kijk ik met een schuin oog naar de Decent.
Duur maar zeer veelzijdig. Het kan eigenlijk alle andere apparaten imiteren. Klein van vorm (23 cm breed) en snel warm. Meet de temperatuur en druk op de juiste plaats. Hiermee moet ik de Londinium aardig kunnen benaderen.
Er zit ook een default knop op. Druk hierop en de laatst gebruikte zetwijze wordt herhaald. Er dan kan mijn vrouw dus ook het goede kopje krijgen.
Single-dose maler met weinig retentie. Dan maak ik reageerbuisjes met afgewogen hoeveelheid bonen klaar. De Key maler is mooi smal (8cm) en heeft een grote conische schijven. EtzMax light W (17,5 cm breed) is mooi met wegen maar dan geen single-dose meer. Groot plat Monolite Flat Max (19 cm breed) of hybride maler Versalab M4 (15cm breed) zonder noodzaak te distribueren (breed)
Malen en in portafilter doen, klontjes weg met de Londinium distribution tool en glad verdelen met de draaier (3 delen vrij plat met grote hoek, weet even niet hoe die heet) en dan tampen.
Tampen met de Macap CPS tamper (21 cm breed) (in bestelling) maar als dat niet bevalt iets als de PuqPress (14 cm breed) of Compak Cube automatic tamper (16,5 cm breed) nodig.
Voor bovenstaande kan ook een maler met weger in de plaats worden gekozen.
Nog meer gecombineerd met de La Marzocco Swift mini (16,5 cm breed). Wegen malen, klontjes weg en tampen in een apparaat. Helaas is die niet zo mini! Bijna 50 cm hoog!! Staat die wel stabiel? Het is ook geen echte krachtige tamping als ik goed begrijp. Werkt met een soort propellertje …..?
Voorlopig neig ik naar de Decent, Key en Macap CPS tamper als core voor de nieuwe opzet.
2de keus: Decent VersaLab M4 een geautomatiseerde tamper (wegen en distributie handmatig blijven over)
3de keus Decent LM Swift Mini als die echt mini wordt! Dus zonder bonenbak single-dose gebruiken.
Leuk als hier ideeën over komen!