De zoveelste beginner met zure espresso
Geplaatst: za 27 nov 2021, 18:25
heb al verschillende onderwerpen gevonden waarbij beginners last hebben van te zure espresso.
Ik ben nu kort in het bezit van een espresso machine: Vibiemme Domobar (enkele boiler, geen HX) en fatsoenlijke maler (G-iota DF64).
Om een idee te krijgen van waar ik naar toe moet werken ben ik gister bij van Pommeren koffie gaan kopen. Het is een licht gebrande Braziliaanse boon. Ook in de winkel geproefd zodat ik weet hoe die kan smaken als die goed gezet is. Nu lukt het mij alleen niet om daar bij in de buurt te komen. Wat ik ook probeer resulteerde in te zure espresso.
Door hun werd die in een 1:2 ratio gezet. Dit resulteerd bij mij in super zure espresso. Ik heb de ratio opgerekt naar 1:3 (16g in 48g uit). Het helpt wel iets maar het blijft zuur. Heb de temperatuur tijdens het zetten op 93 en ik ga qua maalgraad al richting het punt dat de machine begint te verstikken als ik fijner ga. De machine bouwt aan het begin langzaam de druk op. Ik zie dan eerst langzaam de eerste door de gaatjes van de bodemloze filterdrager ontstaan voordat de koffie echt gaat stromen. Hierdoor begin ik niet met timen op het moment dat de pomp aan gaat maar op het moment dat de eerste druppels vallen. Zelfs dan moet ik langer dan 30 seconden wachten om tot een 1:3 shot te komen. Zou denken dus dat ik te fijn maal maar het resultaat is nog steeds zuur. smaak is overigens wel steeds iets beter bij een iets fijnere maling dus het is niet zo dat ik er op achteruit ga qua smaak. De koffie komt wel mooi uit het bakje en ik zie geen directe aanwijzingen voor channeling wat natuurlijk ook voor een algehele onder extractie kan zorgen.
kortom ik heb bewust geprobeert om van het zure door te slaan naar bittere koffie maar het lukt niet.
Koffie is 2 weken geleden gebrand en de zak is gister open gegaan. Kan me niet voorstellen dat deze nu al ver buiten zn goede window is. Maler zit in een vergelijkbare marge als anderen gebruiken voor espresso. De machine zet op ongeveer 93 graden zoals die nu staat ingesteld, er zit wel veel schommeling in door een minder precieze thermostaat in de boiler maar met een thermometer die direct in e61 zetgroep steekt kan ik het wel in de gaten houden en wat surfen. De druk loopt langzaam (in een seconde of 10) en geleidelijk op naar 9 bar, ook gemeten in de zetgroep. Met deze instellingen moet het toch mogelijk zijn goede espresso te zetten?
Ik weet alleen niet hoe.
Wil morgen eens proberen nog fijner te malen met een kleinere dosis (in een kleiner bakje) om verstikken van de machine tegen te gaan bij een fijnere maling en wellicht nog iets heter te zetten om te zien of ik minder zuur krijg. Misschien dan ook een salami shot proberen om te zien hoe de smaak verloopt. Heeft iemand anders nog ideeën of advies?
Het water hier (Soesterberg) is redelijk zacht: 7 graden duitse hardheid en in het reservoir van de machine zit een kalkfilter aan de aanzuigslang van de boiler. Dat lijkt me dus ook niet direct een gigantisch probleem?
Anyway ik hoor graag wat men hier denkt
Ik ben nu kort in het bezit van een espresso machine: Vibiemme Domobar (enkele boiler, geen HX) en fatsoenlijke maler (G-iota DF64).
Om een idee te krijgen van waar ik naar toe moet werken ben ik gister bij van Pommeren koffie gaan kopen. Het is een licht gebrande Braziliaanse boon. Ook in de winkel geproefd zodat ik weet hoe die kan smaken als die goed gezet is. Nu lukt het mij alleen niet om daar bij in de buurt te komen. Wat ik ook probeer resulteerde in te zure espresso.
Door hun werd die in een 1:2 ratio gezet. Dit resulteerd bij mij in super zure espresso. Ik heb de ratio opgerekt naar 1:3 (16g in 48g uit). Het helpt wel iets maar het blijft zuur. Heb de temperatuur tijdens het zetten op 93 en ik ga qua maalgraad al richting het punt dat de machine begint te verstikken als ik fijner ga. De machine bouwt aan het begin langzaam de druk op. Ik zie dan eerst langzaam de eerste door de gaatjes van de bodemloze filterdrager ontstaan voordat de koffie echt gaat stromen. Hierdoor begin ik niet met timen op het moment dat de pomp aan gaat maar op het moment dat de eerste druppels vallen. Zelfs dan moet ik langer dan 30 seconden wachten om tot een 1:3 shot te komen. Zou denken dus dat ik te fijn maal maar het resultaat is nog steeds zuur. smaak is overigens wel steeds iets beter bij een iets fijnere maling dus het is niet zo dat ik er op achteruit ga qua smaak. De koffie komt wel mooi uit het bakje en ik zie geen directe aanwijzingen voor channeling wat natuurlijk ook voor een algehele onder extractie kan zorgen.
kortom ik heb bewust geprobeert om van het zure door te slaan naar bittere koffie maar het lukt niet.
Koffie is 2 weken geleden gebrand en de zak is gister open gegaan. Kan me niet voorstellen dat deze nu al ver buiten zn goede window is. Maler zit in een vergelijkbare marge als anderen gebruiken voor espresso. De machine zet op ongeveer 93 graden zoals die nu staat ingesteld, er zit wel veel schommeling in door een minder precieze thermostaat in de boiler maar met een thermometer die direct in e61 zetgroep steekt kan ik het wel in de gaten houden en wat surfen. De druk loopt langzaam (in een seconde of 10) en geleidelijk op naar 9 bar, ook gemeten in de zetgroep. Met deze instellingen moet het toch mogelijk zijn goede espresso te zetten?
Ik weet alleen niet hoe.
Wil morgen eens proberen nog fijner te malen met een kleinere dosis (in een kleiner bakje) om verstikken van de machine tegen te gaan bij een fijnere maling en wellicht nog iets heter te zetten om te zien of ik minder zuur krijg. Misschien dan ook een salami shot proberen om te zien hoe de smaak verloopt. Heeft iemand anders nog ideeën of advies?
Het water hier (Soesterberg) is redelijk zacht: 7 graden duitse hardheid en in het reservoir van de machine zit een kalkfilter aan de aanzuigslang van de boiler. Dat lijkt me dus ook niet direct een gigantisch probleem?
Anyway ik hoor graag wat men hier denkt