Temperatuur Rancilio Silvia
Geplaatst: zo 05 dec 2021, 10:34
Hi! Sinds een aantal maanden ben ik in het bezit van een Silvia (v2). Het temperatuur surfen vind ik toch nog wel erg lastig. Veel over gelezen op Rancilio Info, Youtube, Koffiepraat, etc.. Voor mijn gevoel slaat de thermostaat veel te snel aan een zit de lekker koffie echt vlak voor dat hij aanslaat. Mijn vraag is dus vooral: zit dit optimale punt echt zo precies of doe ik iets verkeerd?
Maal met een bezzerra bb005, verse koffie: zwarte roes, dutch barista, doorlooptijd 25-30s, ratio's getest 1:2-4, echt wel veel lekkere espresso gezet al, maar het komt zo nauw met deze machine voor mijn gevoel
Werkwijze: flushen tot lampje aangaat, malen, etc, lampje gaat dan ongeveer weer uit, paar korte flushes (1 sec) met wat tijd ertusssen totdat ik niet meer zoveel geborrel en gespetter (+stoom) hoor en dan snel beginnen. Dit resulteert in de lekkerste koffie, maar soms gaat dan ook het lampje al vrij snel weer aan, of gaat hij al weer aan tijdens het flushen voordat het voor mij gevoel goed is.
Daarom ben ik gisteren wat gaan meten, ik weet dat dit niet de methode is, maar ik dacht: zolang ik consequent ben in manier van meten is het in ieder geval een indicatie (van waarschijnlijk niet de juiste temp, maar toch iets).
Setup:
Ikea temp meter (heeft 99 aan in waterkoker)
Dubbelwandig kopje, zo hoog mogelijk:
Wat heb ik gedaan: probe in warm water zodat hij in ieder geval al warm is, kopje gevuld houden zodat hij warm is. Snel voor meten: Kopje legen, temp erin, meten wat de temp is terwijl het water aan blijft staan (loopt door in kopje).
Resultaat:
Direct na lampje uit gaat: 95 graden
2 minuten na lampje uit gaat (las ergens dat je ook 2 min kunt timen): 95 graden
2 minuten na lampje uit gaat + 5 sec flush: 94 graden
Flushen (meerdere korte van 1 sec) tot stoom eraf is (voor mijn gevoel optimale punt): 91 graden
Mijn vraag is dus vooral: zit dit optimale punt echt zo precies of doe ik iets verkeerd? Voor mij gevoel is het optimale punt wanneer de thermostaat alweer aan slaat.
Maal met een bezzerra bb005, verse koffie: zwarte roes, dutch barista, doorlooptijd 25-30s, ratio's getest 1:2-4, echt wel veel lekkere espresso gezet al, maar het komt zo nauw met deze machine voor mijn gevoel
Werkwijze: flushen tot lampje aangaat, malen, etc, lampje gaat dan ongeveer weer uit, paar korte flushes (1 sec) met wat tijd ertusssen totdat ik niet meer zoveel geborrel en gespetter (+stoom) hoor en dan snel beginnen. Dit resulteert in de lekkerste koffie, maar soms gaat dan ook het lampje al vrij snel weer aan, of gaat hij al weer aan tijdens het flushen voordat het voor mij gevoel goed is.
Daarom ben ik gisteren wat gaan meten, ik weet dat dit niet de methode is, maar ik dacht: zolang ik consequent ben in manier van meten is het in ieder geval een indicatie (van waarschijnlijk niet de juiste temp, maar toch iets).
Setup:
Ikea temp meter (heeft 99 aan in waterkoker)
Dubbelwandig kopje, zo hoog mogelijk:
Wat heb ik gedaan: probe in warm water zodat hij in ieder geval al warm is, kopje gevuld houden zodat hij warm is. Snel voor meten: Kopje legen, temp erin, meten wat de temp is terwijl het water aan blijft staan (loopt door in kopje).
Resultaat:
Direct na lampje uit gaat: 95 graden
2 minuten na lampje uit gaat (las ergens dat je ook 2 min kunt timen): 95 graden
2 minuten na lampje uit gaat + 5 sec flush: 94 graden
Flushen (meerdere korte van 1 sec) tot stoom eraf is (voor mijn gevoel optimale punt): 91 graden
Mijn vraag is dus vooral: zit dit optimale punt echt zo precies of doe ik iets verkeerd? Voor mij gevoel is het optimale punt wanneer de thermostaat alweer aan slaat.