Machine 24/7 aan laten staan
Geplaatst: wo 19 jan 2022, 11:06
Kan iemand mij vertellen wat de zin of de onzin is van een machine 24/7 aan te laten staan?
La Marzocco raadde (in het verleden) voor hun machines aan, dus ook die voor thuisgebruik, om deze altijd aan te laten staan. Voor horeca zal het anders liggen, maar ik zou mijn vraag graag beperken tot de thuisgebruiker die tussen 8.00u en 20.00u misschien 4-8 koffies per dag bereidt. Met de huidige energietarieven van €0.60 per kWh praat je snel over verschillen die oplopen tot €500-600 per jaar. Met een regulier tarief van zo'n €0,28 per kWh is dat eerder +/- €120-200 per jaar.
Wat levert het op:
- Minder warmte/koudte cycli en daarmee minder slijtage(?)
Wat kost het:
- 2-3x zoveel stroom verbruik
(huidige machine verbruikt ca. 1.4 kWh voor 08.30u-16.30u, verwacht 3.5-4.5 kWh voor 24/7)
- Rubberen afdichtingen die uitdrogen en vaker vervangen dienen te worden
- Warmte element wat zich vaker inschakelt
Het is mij niet helemaal duidelijk wat je bespaart of welke onderdelen niet bestand zijn tegen het vaker in-/uitschakelen. Machines komen tegenwoordig steeds vaker met ingebouwde tijdsschakelaars en standby modus, wat mij doet vermoeden dat de fabrikant ondersteund dat je een machine vaker aan/uit zet. Mijn machine is vanaf koud in een minuut of 10 opgewarmd, vanuit standby nog iets sneller. Eén cyclus opwarmen-koffie-standby kost ongeveer 0.45 kWh, dus het loont (los van de opwarmtijd) verbruikstechnisch zelfs om de machine voor iedere kop in-/uit te schakelen indien je max. 3 koppen per dag drinkt.
Het zal afhankelijk zijn van meerdere factoren (o.a. boiler isolatie, kamertemperatuur, stroomprijs, verbruik van de machine). Als je meer koffies drinkt en/of verspreidt over een langere dag, dan loont het mogelijk meer om de machine aan te laten staan. Bij gemiddeld thuisgebruik vraag ik me af of de extra stroomkosten van €200 (of als je pech hebt met de huidige energietarieven tot wel €500 extra) op jaarbasis opwegen tegen het extra onderhoud/slijtage wat zo'n machine oploopt. Na 5 jaar aan/uit-schakelen mag je voor €1.000 aan onderhoud uit laten voeren, voordat 24/7 inschakelen je een economisch voordeel oplevert.
La Marzocco raadde (in het verleden) voor hun machines aan, dus ook die voor thuisgebruik, om deze altijd aan te laten staan. Voor horeca zal het anders liggen, maar ik zou mijn vraag graag beperken tot de thuisgebruiker die tussen 8.00u en 20.00u misschien 4-8 koffies per dag bereidt. Met de huidige energietarieven van €0.60 per kWh praat je snel over verschillen die oplopen tot €500-600 per jaar. Met een regulier tarief van zo'n €0,28 per kWh is dat eerder +/- €120-200 per jaar.
Wat levert het op:
- Minder warmte/koudte cycli en daarmee minder slijtage(?)
Wat kost het:
- 2-3x zoveel stroom verbruik
(huidige machine verbruikt ca. 1.4 kWh voor 08.30u-16.30u, verwacht 3.5-4.5 kWh voor 24/7)
- Rubberen afdichtingen die uitdrogen en vaker vervangen dienen te worden
- Warmte element wat zich vaker inschakelt
Het is mij niet helemaal duidelijk wat je bespaart of welke onderdelen niet bestand zijn tegen het vaker in-/uitschakelen. Machines komen tegenwoordig steeds vaker met ingebouwde tijdsschakelaars en standby modus, wat mij doet vermoeden dat de fabrikant ondersteund dat je een machine vaker aan/uit zet. Mijn machine is vanaf koud in een minuut of 10 opgewarmd, vanuit standby nog iets sneller. Eén cyclus opwarmen-koffie-standby kost ongeveer 0.45 kWh, dus het loont (los van de opwarmtijd) verbruikstechnisch zelfs om de machine voor iedere kop in-/uit te schakelen indien je max. 3 koppen per dag drinkt.
Het zal afhankelijk zijn van meerdere factoren (o.a. boiler isolatie, kamertemperatuur, stroomprijs, verbruik van de machine). Als je meer koffies drinkt en/of verspreidt over een langere dag, dan loont het mogelijk meer om de machine aan te laten staan. Bij gemiddeld thuisgebruik vraag ik me af of de extra stroomkosten van €200 (of als je pech hebt met de huidige energietarieven tot wel €500 extra) op jaarbasis opwegen tegen het extra onderhoud/slijtage wat zo'n machine oploopt. Na 5 jaar aan/uit-schakelen mag je voor €1.000 aan onderhoud uit laten voeren, voordat 24/7 inschakelen je een economisch voordeel oplevert.