Pagina 1 van 2
Temperatuur in het kopje
Geplaatst: do 03 feb 2022, 21:23
door Opperworm
Koffie-adepten,
Sinds mijn nieuwe bonen heb ik het idee dat de espresso zurig, zelfs een beetje als een bijtend zuur smaken.
Ik had wat gelezen over temperaturen, en heb mijn Inkbird kernthemperatuurmeter er eens bijgepakt.
met de volgende resultaten, alles in voorverwarmd espressokopje:
water uit stoompijp: +- 81gr.
zonder portafilter: 79gr
met portafilter: 77
In dubbele espresso (28gr uit): 71gr.
Wat is nu een goede richttemperatuur, en klopt het dat het hierdoor zuur proeft, en dan echt scherp zuur, dat je t echt op je lippen voelt bijten.
Ter info: bij het zetten van de koffie is het 2x doorgespoeld, goed opgewarmde portafilter, heet kopje.
Machine: Delonghi dedica EC680
Bonen: Fascino Initio Mild van 1wk oud.
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: do 03 feb 2022, 22:31
door HanR
1. Probeer eens tegen je douchescherm te meten. Gewoon in de waterstroom.
2. Laat je bonen nog een weekje liggen.
Het zou best kunnen dat je machine veel te koud is. Lekker een half uurtje laten opwarmen. Meten en koffie zetten op het moment dat het verwarmingselement uitgeschakeld wordt.
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: do 03 feb 2022, 23:06
door Opperworm
HanR schreef: do 03 feb 2022, 22:31
Het zou best kunnen dat je machine veel te koud is. Lekker een half uurtje laten opwarmen. Meten en koffie zetten op het moment dat het verwarmingselement uitgeschakeld wordt.
Thermoblock, dus alles laten doorwarmen zal niet veel uithalen, maar dat is simpel te testen.
Ik ga het eens checken!
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: vr 04 feb 2022, 08:38
door HanR
Fout van mij. Ik had de machine verwarmingselement met een machine met een klein keteltje in plaats van een thermoblok.
Er is een leuk filmpje over jouw machine. "James Hofmann Ebica".
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: vr 04 feb 2022, 11:49
door manduca
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: wo 23 feb 2022, 16:41
door fransg
Opperworm schreef: do 03 feb 2022, 21:23
Sinds mijn nieuwe bonen heb ik het idee dat de espresso zurig, zelfs een beetje als een bijtend zuur smaken.
Ik had wat gelezen over temperaturen, en heb mijn Inkbird kernthemperatuurmeter er eens bijgepakt.
met de volgende resultaten, alles in voorverwarmd espressokopje:
Hoe is het er nu mee? Beter?
Als ik met laser-temperatuurmeter de cremalaag op de espresso meet is het daar ruim 50ºC dus jouw op een andere wijze gemeten 70ºC lijkt me niet te koud in elk geval. Heet genoeg om je lippen aan te branden.
Maar voelt de espresso voor jou heet aan de lippen of lauw?
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: wo 23 feb 2022, 17:48
door ArjenT5R
28 gram uit als yield klinkt ook niet al te veel...
iets langer door laten lopen haalt ook de zoeten en de bitters er wat meer uit en kan wat betere balans geven...
Thermoblock machine moet je ook even door laten warmen eventueel nog een verwarmingsflush doen.
Zodat portafilter en groep etc goed warm zijn voor je begint.
Zeker met lichtere brandingen is de extractie wat lastiger dus moet je meer je "best" er voor doen.
Dus wat meer temperatuur en eventueel iets langer door laten lopen om de balans er in te krijgen...
Niet teveel naar de 1:2 wetenschap kijken maar ook naar smaak.. geur etc...
Uiteindelijk bepaald je zelf wat het lekkerst is
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: vr 25 feb 2022, 16:55
door Opperworm
2x leeg flushen zorgde ervoor dat de machine goed warm was, kopje daarnaast ook goed verwarmen, en het smaakte al stukken beter!
Sindsdien geen zure, bijtende koffie meer gehad.
Maar, gisteren een andere machine, "een echte", gekocht. Een ECM Botticelli 1, dus we beginnen weer van voor af aan met experimenteren:)
Bedankt voor de tips en info in ieder geval!
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: za 26 feb 2022, 15:58
door ArjenT5R
Whoop whoop
Gefeliciteerd met de aankoop!
Re: Temperatuur in het kopje
Geplaatst: vr 19 aug 2022, 10:49
door Dylanvz
Volgens
https://www.inreview.nl is rond de 70-75 graden ideaal. Je zou ook eens kunnen kijken op ncausa.org.