Pagina 1 van 2
De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 08:08
door Starred
Ik weet niet of dit de juiste groep is, maar ben benieuwd wat voor jullie de optimale dose is.
Dis hoeveel gram bonen stop je in je portafilter, bijv 14,15,18 of 20gr, en waarom?
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 09:05
door Starred
Staat in verkeerde groep, kan deze verplaatst worden?
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 10:50
door fransg
Starred schreef: zo 20 feb 2022, 08:08
Ik weet niet of dit de juiste groep is, maar ben benieuwd wat voor jullie de optimale dose is.
Dis hoeveel gram bonen stop je in je portafilter, bijv 14,15,18 of 20gr, en waarom?
Hangt af van de hoeveelheid waarvoor het specifieke filterbakje is ontworpen.
Bij de specs van het bakje kun je dat vinden. Sommigen hebben een marge van +/- 1 gram, andere kun je bijvoorbeeld 17-20 in kwijt, dan luistert dat iets minder nauw maar je moet e.e.a. toch zelf uitpluizen met jouw eigen gekozen bonen / maler / manier van doen.
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 10:55
door Starred
Dat snap ik Frans
Maar het gaat meer om de vraag, waarom kies je voor een bakje met een bepaalde inhoud?
Waarom kiest de een voor 16gr en de ander voor 22gr?
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 11:07
door omeCo
Ik denk dat het alles te maken heeft met smaak en ‘prettig werken’. Ik werk met 17 gram in een bakje waar max 18 gram in past. Icm de juiste maalgraad levert dit een mooie koffie op in een redelijke doorlooptijd. En een mooie droge intacte puck nadien.
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 11:21
door ErikvW
Het heeft er denk ik mee te maken met wat voor koffie je gebruikt: lichte roasts extraheren wat moeilijker dus die gebruik je wat meer?
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 13:35
door Keyser
Tja smaak en wat je prettig vind werken. Ook branding van de boon. Bij sommige donker gebrande bonen vind ik mijn gemiddelde 18 gram te sterk. Dus dan ga ik wat lager. En bij lichte bonen vind ik het snel te zuur, dus ga ik wat hoger. Moet bekennen dat ik steeds meer op gevoel doe en op smaak. Hierdoor houd ik niet goed bij wat ik doe
. Ik begin alleen altijd met 18 gram, omdat ik daar simpelweg het meeste succes mee heb. Lukt het niet met maalgraad, dan ga ik dosering aanpassen. In de praktijk zit ik altijd tussen de 16 - 18 gram.
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 16:02
door GuidovW
Ik gebruik 18 grams bakjes, waar ik 14 gram, voornamelijk licht gebrand, in doseer.
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 17:54
door Megekor
Ik gebruik een 25 gr. VST bakje en doe daar 25,4 gram koffie in. Jaja das straffe koffie, maar ik drink dan ook uitsluitend latte’s.
Re: De optimale ‘Dose’
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 21:08
door gilleko B.
Goed bakje uitkiezen en weten hoeveel gram daar in moet. Lees Frans zijn advies.
Heb je een 14-16 gram, 16-18 gram bakje dan een brewratio aanhouden van 1:2. Proeven wat je lekker vindt. Vervolgens aanklooien met je brewratio.
Zelf gebruik ik het meest een 12-14 grams filterbakje doe daar 14 gram aam maalsel in. Maar ik gebruik ook wel eens een 14-16 grams filterbakje. Daar doe ik 16 gram koffie in. Hangt van de koffie af en van mijn smaakpapillen van welke ik dan gebruik. Beetje trial & error met soort koffie. Zo zou vogel ik een beetje aan om tot een voor mij acceptabele keuze te komen.
️