Pagina 1 van 2
Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 11:25
door DrLivingstoned
Ik ben nieuw in de wereld van de half automaten en sinds kort trotse eigenaar van de sage barista touch.
Op de plank een pak RAW van MrBarish met de volgende aanbeveling voor deze machine:
-18 gram koffie
-36ml geëxtraheerd
-Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
Dit is dus voor een double espresso uit het double filter. Aanbevolen wordt met dit filter te starten en ervaring op te doen.
En aangezien ik nieuw ben wil ik dus beginnen met de aanbevolen instellingen. Experimenteren komt later.
En nu de cappuccino ..
Als ik ga zoeken hoe een correcte cappuccino wordt gemaakt dan kom ik op 30ml espresso, 30ml opgestoomde melk en 30ml melkschuim.
En hier begint de verwarring ..
Moet ik nu de 36 ml (double espresso) gebruiken voor één cappucino ?
Of wordt dit veel te sterk en moet ik het verdelen over twee kopjes en er dus twee cappuccino's van maken (2x 18ml)?
Moet die 36ml dus geen 60 ml zijn ? Want de definitie van een espresso is 30ml, dus een dubbel is 60ml.
Of krijg ik dan een waterig geheel nog los van het feit dat dan ook de hoeveelheid melk(schuim) moet toenemen ?
Of moet ik die 60 ml verdelen over twee kopjes zodat ik weer 30/30/30 krijg.
En is het zo dat 1 ml espresso 1 gram weegt ? Of moet ik hier ook nog een correctie toepassen ..
Alvast bedankt voor de hulp !
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 14:06
door ErikvW
Traditionele cappuccino heeft dat recept, vooral voor dit drankje is je eigen smaak eigenlijk het belangrijkste. Ik zou sowieso niet met mijn espresso aan de gang gaan, dat is je basis en hieraan zou ik zoveel melk en schuim aan toevoegen als je lekker vindt of als je voor elkaar krijgt in je opschuimproces. Ik maak zelf veel caps, mijn recept is een dubbele espresso (36-40 gram) met 120ml melk in het kannetje. Ik probeer het volume van het schuim zo te krijgen dat het ongeveer evenveel is als de vloeibare. Ik vind het voor het schuim vooral belangrijk dat het microfoam is dat nog lekker vol en sappig is. Ik neem daarom soms genoegen met minder volume.
Ik gebruik dus meer melk dan het traditionele recept - zowat het dubbele.
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 15:07
door DrLivingstoned
Bedankt voor de reactie.
Met 120 ml melk in het kannetje krijg je opgeschuimd inderdaad een flinke kop cappuccino
Wat er eigenlijk tussen de regels staat is dat je eigenlijk een dubbele cappuccino maakt.
Dat beantwoord mijn vraag al een beetje ..
Als ik de 36 ml in mijn gewone kopje doe met 30+30 melk dan krijg je een cappuccino waar je meteen voor de hele dag genoeg aan hebt.
Niet dat het slecht smaakt ... maar het valt wat zwaar op de maag.
Verdeel ik het over twee kopjes (18+18) dan is het allemaal wat vriendelijker en lust ik er nog wel één.
Al staat die 18ml wel ver af van de geroemde 30ml ..
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 16:52
door Jd gouda
30 ml is niet het zelfde als 30 gram.
Dat heeft bij mij in het begin ook voor een hoop verwarring gezorgd.
Je weegt je maalsel af in grammen. Meet de hoeveelheid in je kopje ook af in grammen en kijk in mindere mate naar het volume.
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 17:11
door DrLivingstoned
Dank je voor de reactie.
Helaas geeft MrBarish de aanbevolen hoeveelheid in ml en niet in grammen. Zou het veel verschil maken ?
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 17:44
door fransg
DrLivingstoned schreef: zo 20 mar 2022, 17:11
Dank je voor de reactie.
Helaas geeft MrBarish de aanbevolen hoeveelheid in ml en niet in grammen. Zou het veel verschil maken ?
weeg het maar eens na
maakt veel verschil
tenminste bij goeie espresso
dikke laag crema: veel volume weinig gewicht
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: zo 20 mar 2022, 21:05
door ArjenT5R
Ik zou maar eens wat gaan rondneuzen op het web en YouTube als ik jou was. Is een hoop kennis te vergaren.
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: ma 21 mar 2022, 10:39
door DrLivingstoned
Ik zou maar eens wat gaan rondneuzen op het web en YouTube als ik jou was. Is een hoop kennis te vergaren.
Zucht ....de trollen zijn los.
Dat heb ik dus in zéér ruime mate gedaan. Jammer zo'n reactie. Voegt ook helemaal niets toe.
Om het nog even te herhalen :
Iedereen noemt de begin waarden :
-18 gram koffie
-36ml geëxtraheerd
-Met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden
-Double filter gebruiken
Maar een antwoord vinden hoe zich dit verhoudt tot de 30/30/30 van de standaard cappuccino is lastig.
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: ma 21 mar 2022, 11:10
door ErikvW
Ik weet niet of dat dan een typefout is, maar geëxtraheerd wordt geen 36ml maar 36gram bedoeld. En je weegschaal staat voor de koffiebonen toch al in de buurt, dus kleine moeite = groot plezier. Zonder het wegen van je uitkomende espresso maak je het jezelf erg moeilijk.
Toch even het internet op: kijk deze maar even, die is kort:
https://www.youtube.com/watch?v=-US-wCePuRA
met 36gram espresso /36ml melk/36ml (??) schuim kom je in mijn visie meer uit op wat je een Cortado zou noemen als recept. En nogmaals: waarom zou je je zeer strikt aan een recept houden - gebruik de traditionele verhoudingen als start en ga lekker experimenteren. Het gaat er vooral om wat je lekker vindt en dat de kwaliteit van je onderdelen van het recept in orde zijn. Je Espresso deel moet goed zijn, je foam lekkere microfoam. Verhoudingen naar smaak en gaan! Ik maak voor mij jongens Koepaccino's: een enkele shot (decaf!!) espresso 20 gram met dezelfde 120ml wat verder doorgeschuimde melk, dat vinden ze echte een traktatie. Dat is eigenlijk een warme koffiemilkshake.
You do you!
Re: Wat wordt er bedoeld met dubbel
Geplaatst: ma 21 mar 2022, 11:29
door fransg
DrLivingstoned schreef: ma 21 mar 2022, 10:39
Zucht ....de trollen zijn los.
Dat heb ik dus in zéér ruime mate gedaan. Jammer zo'n reactie. Voegt ook helemaal niets toe.
Om het nog even te herhalen :
Ik denk dat je niet wordt getrold maar dat jij het lastig vindt de geboden adviezen en online informatie te verwerken.
Begin gewoon met een vuistregel, weeg grammen in plaats milliliters af te lezen en ga verder op je eigen smaak af.
Een traditionele Italiaanse branding heeft veel minder maalsel nodig voor evenveel (wel wat minder lekkere) espresso.
Een blend met Robusta bonen geeft meer crema dus meer volume dus minder grammen per 30ml
Een Malabar geeft nóg veel meer crema...
Als je het dan nog niet helder vindt ligt dat niet aan de 'trollen' op je weg