Afstelling Eureka SD, invloed van gewicht, tampen
Geplaatst: ma 09 mei 2022, 12:12
Sinds vorige week heb ik de Eureka Mignon SD en ben ik aan het single dosen. Het lukt mij nog niet om een consistente output te krijgen en ben benieuwd of jullie nog tips hebben en kennis hebben over de invloed van alle variabelen.
Allereerst valt mij de retentie van de machine wel wat tegen. De allereerste keer (wat mij betreft de gouden standaard) ging er 9.2 gram in (op 0.01 gewogen) en kwam er ca 6.6 gram uit. Daarna bleef het redelijk constant in en uit, maar soms is er tot wel 0.4 gram weg die er een ronde later weer uit komt. Ik probeer dit dmv een paar druppels water op de bonen wat stabieler te krijgen (ook goed tegen statische koffie). Blowout lijkt niet echt invloed te hebben (komt bijna nooit iets extra uit)
Ik maal ca. 9.3-9.6 gram in een enkel filter. Bij minder dan 9 gram zit de koffie op de schuine wand van het bakje en is het lastig tampen. Ik zou naar dubbel filter kunnen overstappen, maar ik geniet meer van vaker een espresso dan van minder vaak een grotere. Ik time op 20 gram extract vanaf moment dat er koffie uit de piston komt en wil kalibreren op 30 seconde extractietijd. Ik heb een VBM domobar single boiler.
Ik ben begonnen op standje 5 (zal an sich niet heel veel zeggen) met ca 9.3 gram en het duurder een seconde of 50 voordat ik 20 gram extract had. Vervolgens:
Stand 7, 15 sec
Stand 6, 19 sec
Stand 5, 20 sec
..
Uiteindelijk op stand 2 2/3 aanbeland met 30 seconde extractie. Dit is een keer of 3 vergelijkbaar gelukt, dus leek geslaagd. Echter, vanochtend zelfde stand, 50 seconden extractie. Pogingen erna zonder wijziging in maalgraad 40, 13, 13 seconden.
Uiteraard is dit allemaal vanuit dezelfde batch koffie. Heeft iemand tips om dit stabieler te krijgen? Zelf ben ik benieuwd naar de invloed van een paar tiende gram meer of minder (hoeveel seconden zou dat schelen?) en de invloed van iets harder of zachter tampen? Ik probeer dit constant te doen, maar hier zit natuurlijk ook variatie in. Voor anderen met dezelfde molen, wat is gebruiksrange waarover je doorgaans afstelt binnen of tussen batches? Zit dit tussen 2 cijfers in, of is dit ruimer?
Allereerst valt mij de retentie van de machine wel wat tegen. De allereerste keer (wat mij betreft de gouden standaard) ging er 9.2 gram in (op 0.01 gewogen) en kwam er ca 6.6 gram uit. Daarna bleef het redelijk constant in en uit, maar soms is er tot wel 0.4 gram weg die er een ronde later weer uit komt. Ik probeer dit dmv een paar druppels water op de bonen wat stabieler te krijgen (ook goed tegen statische koffie). Blowout lijkt niet echt invloed te hebben (komt bijna nooit iets extra uit)
Ik maal ca. 9.3-9.6 gram in een enkel filter. Bij minder dan 9 gram zit de koffie op de schuine wand van het bakje en is het lastig tampen. Ik zou naar dubbel filter kunnen overstappen, maar ik geniet meer van vaker een espresso dan van minder vaak een grotere. Ik time op 20 gram extract vanaf moment dat er koffie uit de piston komt en wil kalibreren op 30 seconde extractietijd. Ik heb een VBM domobar single boiler.
Ik ben begonnen op standje 5 (zal an sich niet heel veel zeggen) met ca 9.3 gram en het duurder een seconde of 50 voordat ik 20 gram extract had. Vervolgens:
Stand 7, 15 sec
Stand 6, 19 sec
Stand 5, 20 sec
..
Uiteindelijk op stand 2 2/3 aanbeland met 30 seconde extractie. Dit is een keer of 3 vergelijkbaar gelukt, dus leek geslaagd. Echter, vanochtend zelfde stand, 50 seconden extractie. Pogingen erna zonder wijziging in maalgraad 40, 13, 13 seconden.
Uiteraard is dit allemaal vanuit dezelfde batch koffie. Heeft iemand tips om dit stabieler te krijgen? Zelf ben ik benieuwd naar de invloed van een paar tiende gram meer of minder (hoeveel seconden zou dat schelen?) en de invloed van iets harder of zachter tampen? Ik probeer dit constant te doen, maar hier zit natuurlijk ook variatie in. Voor anderen met dezelfde molen, wat is gebruiksrange waarover je doorgaans afstelt binnen of tussen batches? Zit dit tussen 2 cijfers in, of is dit ruimer?