Pagina 1 van 1

Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: wo 01 jun 2022, 21:53
door Djstrike
Recent in bezit gekomen van de eureka mignon XL.
Een super maler waarbij ik echt een flinke stap heb gemaakt komend vanaf de eureka mignon specialata.

Mijn espresso apparaat is een modded Rancilio Silvia.
Samen een perfecte combinatie.

Koffie loopt gelijk en mooi door maar er komt verhoudingsgewijs weinig espresso in mijn kopje. Is dat normaal?

In het begin kwam er helemaal geen espresso uit. Toen de maler bijgesteld in stappen van 2 naar 5. Nu komt er dus wel espresso uit. Maar een kleinere hoeveelheid in vergelijking met de specialata.

Smaak is overigens veel beter!

Klopt dit? Moet ik de maler nog anders afstellen?

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: wo 01 jun 2022, 22:22
door Joeyvn
Minder espresso in wel opzicht? Minder dan voorheen?

Het is goed om weegschaaltje erbij te pakken ik probeer in de afstelling in 30sec (vanaf eerste drup) 1:2 te krijgen.

Dus 15gr espressomaling is 30gr espresso.

Heb je in 30sec nauwelijks espresso, dan ga je grover malen.

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: do 02 jun 2022, 19:47
door Djstrike
Bedankt voor deze goede tip!

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: do 02 jun 2022, 20:08
door ErikvW
Dan deel ik hier nog even de ingang naar het "moederschip".

https://youtu.be/lFwJF-_SUr0

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: vr 03 jun 2022, 08:34
door mr Blanc
ErikvW schreef: do 02 jun 2022, 20:08 Dan deel ik hier nog even de ingang naar het "moederschip".

https://youtu.be/lFwJF-_SUr0
Hij gaat echter uit van 30 sec total shot time. Dus incl pre-infusion...blijft lastig wat nou de juiste/beste manier is. Ik kom zelf ook vaak uit rond de 37 sec totaal met brew ratio 1:2

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: vr 03 jun 2022, 08:42
door gilleko B.
Wanneer begin je met tellen van de seconden? Vanaf het moment dat het eerste druppeltje in je kopje valt, of vanaf het moment dat je het brouwproces activeert? Ieder heeft daar zijn eigen opvatting over. 1:2 is een uitgangspunt die je vervolgens op smaak gaat bijstellen.




Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: vr 03 jun 2022, 08:54
door mr Blanc
gilleko B. schreef: vr 03 jun 2022, 08:42 Wanneer begin je met tellen van de seconden? Vanaf het moment dat het eerste druppeltje in je kopje valt, of vanaf het moment dat je het brouwproces activeert? Ieder heeft daar zijn eigen opvatting over. 1:2 is een uitgangspunt die je vervolgens op smaak gaat bijstellen.

Afbeelding
Blijft toch apart aangezien de wijze van extractie enorm verschillend is. Laten we uitgaan van een pre-infusie van 10 sec dan is het vanaf de start van het brouwproces 30 sec en vanaf de eerste druppel 40 sec (33% langer), dat moet resulteren in 2 aardig verschillende extracties....toch blijft het het grote raadsel en wordt er gefocust op dingen die veel "minder" invloed hebben op het eindresultaat

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: vr 03 jun 2022, 09:09
door RoosW
mr Blanc schreef: vr 03 jun 2022, 08:54
gilleko B. schreef: vr 03 jun 2022, 08:42 Wanneer begin je met tellen van de seconden? Vanaf het moment dat het eerste druppeltje in je kopje valt, of vanaf het moment dat je het brouwproces activeert? Ieder heeft daar zijn eigen opvatting over. 1:2 is een uitgangspunt die je vervolgens op smaak gaat bijstellen.

Afbeelding
Blijft toch apart aangezien de wijze van extractie enorm verschillend is. Laten we uitgaan van een pre-infusie van 10 sec dan is het vanaf de start van het brouwproces 30 sec en vanaf de eerste druppel 40 sec (33% langer), dat moet resulteren in 2 aardig verschillende extracties....toch blijft het het grote raadsel en wordt er gefocust op dingen die veel "minder" invloed hebben op het eindresultaat
Dat vond ik nu ook, ik ben zelf nu over gestapt op 25 seconden na de eerste druppel, het hangt veel te veel van de boon af hoe lang het duurt voor de eerste druppel door valt, sinds ik dit doe (met uitzondering voor een Ethiopiër, die geef ik 30 seconden na de eerste druppel, ander vind ik hem te zuur) heb ik een heerlijk consistent resultaat.
Ik ga de komende tijd nog wel per boon uitproberen wat de beste extractie tijd is voor een top resultaat ;)

Re: Te weinig espresso in kopje met nieuwe maler?

Geplaatst: vr 03 jun 2022, 21:21
door ErikW
Denk toch dat het pre-infusie tijdgeverloop niet tot de extractietijd gerekend moet worden.
Zelf tel ik het shot vanaf de eerste druppels na de pre-infusie en ik dacht daarmee op de algemene lijn te zitten.