Voor onze koffie en espresso kunnen we gewoon kraanwater gebruiken.
Dan moet er echter vaak ontkalkt worden.
Of we leggen een filterzakje in de tank of plaatsen een filter voor het apparaat.
Zo leeft het apparaat langer.
Op deze manier hebben we echter nog steeds de mogelijkheid dat het water niet de koffie helemaal goed laat smaken. We kunnen dan van alles proberen te veranderen en toch niet heel goed uitkomen. Een BWT oid werkt dus ook niet genoeg voor smaak.
De SCA (club van fijne espresso-neuzen) heeft een soort gouden graal recept gemaakt voor het water dat voor espresso en pour-overs deze dranken het best tot hun recht laat komen.
Als je dus als locale barista of amateur espresso maker werkt met dit recept zal al snel goed uitkomen tenzij je op andere onderdelen fouten maakt.
Het SCA-recept is natuurlijk een heel erg goed uitgangspunt.
Mocht je echt heel goed zijn dan kan je nog altijd iets zelf tweaken.
Ik weet dat Bjorn Aarts van Dutch Barista die enige jaren geleden zijn eigen water meenam naar de wedstrijd waar hij 1e of 2de werd.
Je kan natuurlijk alleen van gedestilleerd water uitgaan maar dan moet je zelf heel erg veel gaan toevoegen.
M.i. is onderstaande veel makkelijker.
Via het magazin van Vessuvius Evo Leva kwam ik te weten over Controlled Dilution System en de watercalculator.
Met CDS maak je zelf water bestaande uit je eigen kraanwater en gedestilleerd water.
Na enkele metingen van je eigen kraanwater bereken je met de watercaculator (software) welke stoffen je nog moet toevoegen en de hoeveelheid gedestilleerd water en eigen kraanwater om de SCA-kwaliteit te maken.
Met dit eigen recept kan je voortaan steeds je eigen SCA-kwaliteit water maken.
Ik neem aan dat je er lang mee kan doen omdat het kraanwater in Nederland goed constant is.
Als iemand uit de waterwereld dit kan beamen of kan tegenspreken, graag.
Ik ga voorlopig er van uit dat ik elke 3 maanden het kraanwater even doormeet ter controle.
Na deze eerste fase zit je dus goed of heel goed met je water als je het recept blijft volgen.
Hierna ga ik de onderdelen even beschrijven en het proces en de materialen.
Het CDS maakt gebruik van kraanwater en gedestilleerd water.
Voor het eerste draaien we aan de bekende knop en voor het tweede halen we een tankje of maken het zelf. Eenvoudig te doen met eigen apparaat.
Het meten van kraanwater om de TDS, EC, algemene hardheid en carbonaat hardheid te bepalen.
Eenvoudig apparaatje (2 a 3 tientjes) bij de vijverwinkel voor de 1e 2 bepalingen en 2 flesjes voor de laatste waarden.
Alles invoeren de watercalculator en de te toe te voegen hoeveelheden magnesium sulfaat en bi-carbonaat (baking soda) zijn bekend.
Afwegen en oplossen en gewenste hoeveelheden toevoegen. Noteer alle waarden.
Bewaar de toevoegingen voor toekomstig gebruik.
Gedestilleerd water kan ook even bewaard worden.
De kraan doet gelukkig heel vaak.
Het is dan elke volgende keer weer dezelfde porties van de waters en de toevoegmengsels samen voegen voor een verse hoeveelheid SCA-kofffie-water.
Zelf ga ik wel eerst een koolfiltergebruiken om mijn kraanwater te ont-chlooren.
Hierna CDS-en met de berekende waters en toevoegingen nav gevonden parameters.
Benodigheden:
Naast het eventuele destilleer-apparaat:
(https://elixerwater.nl/waterdestilleerd ... er-deluxe/)
Na elk gebruik reinigen met citroenzuur maar dat heb je al voor de machine te backflushen.
heb je een meter nodig:
(https://www.bol.com/nl/nl/p/ecoworks-di ... oductImage)
testkit:
https://www.amazon.com/gp/product/B003S ... 2c6cd95108
chemie:
magnesium sulfaat (reform winkel?)
baking soda:
https://www.amazon.com/gp/product/B00K0 ... 70590f8e5d
Diverse opbrengtankjes, etiketten en trechters.
Nauwkeurige weegschaal maar die hebben we allemaal!
Beschrijving CDS pg 38-42
https://thelevermag.com/pages/issue-4
Beschrijving CDS werking:
https://thelevermag.com/blogs/articles/water-calculator
Watercalculator zelf:
https://thelevermag.com/pages/watercalculator
Tijdsbeslag:
Enkele minuten meten met vijvermeten, enkele minuten druppelen, even invullen in calculator.
Chemie afwegen en oplossen kleine 10 minuten.
Gedestilleerd water: vullen en uur of 2-3 wachten. Je kan tussen door wel even koffiedrinken!

Disclaimer:
Ik heb geen aandelen in genoemde producten en deze slechts als voorbeeld getoond.